Drugo
Moderna galerija
Glavni cilji morebitne uvedbe obveznega umetniškega deleža v javnih investicijah so likovnim umetnikom omogočiti stabilnejše razmere za delo, javne prostore kulturno obogatiti, dvig bivalne kulture in osveščanje o kakovosti prostora. Foto: BoBo
Državni zbor
Odbor Državnega zbora za kulturo se je na današnji seji seznanil tudi s poročilom, kako sta se v letu 2016 izvajala akcijska načrta za jezikovno izobraževanje in za jezikovno opremljenost, sprejeta na podlagi resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014-2018. Foto: DZ/Katja Bidovec
Tone Peršak
Minister za kulturo Tone Peršak je povedal, da pozdravljajo in podpirajo predlagano rešitev SMC. S podporo noveli bo po njegovih besedah odbor potrdil odgovornost države za likovno kulturo. Foto: Nada Žgank
Uršula Cetinski
Uršula Cetinski je kot predsednica nacionalnega sveta za kulturo povedala, da je v predlogu novega nacionalnega programa za kulturo omenjen t. i. zakon o mecenstvu in razmišljala, da bi bil del tega zakona lahko spodbuda zasebnikom. Foto: BoBo

Dodaj v

Se nam obeta uvedba obveznega umetniškega deleža?

Odbor Državnega zbora za kulturo pozdravil novelo krovnega zakona v kulturi
4. oktober 2017 ob 19:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Likovnim umetnikom omogočiti stabilnejše razmere za delo, kulturno obogatiti javne prostore, dvig bivalne kulture in ne nazadnje tudi osveščanje o kakovosti prostora – to so poglavitni cilji predloga novele krovnega zakona v kulturi, čigar vsa dopolnila je potrdil odbor Državnega zbora (DZ) za kulturo na svoji redni seji.

Gre za predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (zujik), ki ga je v DZ vložila poslanska skupina SMC, uvaja obvezujoč delež za umetniške stvaritve v investicijskih projektih, financiranih z javnimi sredstvi.

Ta predlagani ukrep bi vse javne investitorje v novogradnje ali obnove nepremičnin, ki so v javni lasti in so financirane ali sofinancirane z javnimi sredstvi, obvezal, da od vsakokratne investicije, vredne do deset milijonov, 1,25 odstotka investirajo v t. i. umetniški delež - oziroma odstotek sredstev, če gre za investicijo nad deset milijonov.


Določene pripombe glede ukrepa je bilo zaznati na ravni lokalnih skupnosti, zato bo po spremembah veljal na državni ravni - za lokalne skupnosti pa bo izdan zgolj kot priporočilo.

Po drugi obravnavi je odbor sprejel vsa podana dopolnila novele zujika. Predsednik odbora Dragan Matić (SMC) je povedal, da so v roku prispele pripombe upoštevali v največji meri v obliki dopolnil. Povzel je, da je po dopolnilih med drugim natančneje opredeljen namen samega ukrepa, na 70 odstotkov pa je po novem določen delež, ki se mora nameniti za nakup likovnih umetniških del in izplačilo nagrad avtorjem.

Končno upoštevane tudi intermedijske umetnosti
Po novem je natančneje opredeljena lokacija umestitev umetniških del, na seznam izvajanja ukrepa so dodane intermedijske umetnosti, v novelo pa sta vključena protikorupcijska klavzula, vezana na javni poziv, in določilo, da je investitor na predloge komisije vezan. Natančneje so med drugim določene tudi globe v primerih posameznih kršitev. Zakonodajno-pravna služba je pritrdila, da danes sprejeta dopolnila besedilo izboljšujejo. Predsednik odbora Matić je poudaril, da se z novelo zakona ne uveljavlja noben nov davek.

Minister za kulturo Tone Peršak je povedal, da pozdravljajo in podpirajo predlagano rešitev SMC-ja. Dodal je, da Slovenija glede na druge razvite države ukrep sprejema relativno pozno, "a bolje pozno kot nikoli". S podporo novele bo po njegovih besedah odbor potrdil odgovornost države za likovno kulturo.

Oplemenitev javnih prostorov - obuditev kulturnega turizma na naših tleh
Predlog novele so na današnji seji podprli tako člani odbora kot vabljeni gosti. Predstavnik stranke DS Zoran Božič je poudaril pomen ukrepa z vidika vse bolj prodorne gospodarske panoge - kulturnega turizma, predvsem za lokalne skupnosti. Opomnil pa je, da je v noveli trenutno izpuščen zasebni sektor, ki bi ga lahko k vlaganjem v investicije spodbudili z davčnimi olajšavami. Možnost pridobivanja zasebnih vlagateljev so omenjali tudi drugi, a je Matić pojasnil, da vprašanje olajšav urejajo drugi zakoni, ne zujik.

Z ukrepom naj bi s pomočjo stroke dosegli, da bi investitorji zgradbe opremljali s kakovostnimi deli kakovostnih avtorjev. Pomemben je tudi z vidika kulturne dediščine, saj bi z njim glede na predstavljena dela zanamci dobili informacijo o današnjem duhu časa.


Mecenstvo ni stvar preteklih časov
Predsednica nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski je povedala, da je v predlogu novega nacionalnega programa za kulturo (NPK) omenjen t. i. zakon o mecenstvu in razmišljala, da bi bil del zakona lahko spodbuda zasebnikom.

Predstavnik likovnih kritikov Aleksander Bassin pa je predlagal, da bi bili določeni razpisi, vezani na umetniški delež, ciljno namenjeni mladim umetnikom, ki imajo največ težav z vstopom na trg.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Alorius
# 04.10.2017 ob 19:55
hahahahaha spet nek nov prispevek.... a se jim je zmešalo?
Sussudio
# 04.10.2017 ob 19:58
Samo da bomo preživljali neke nesposobne sinove političnih veljakov... umetniki pa taki da niso na trgu nič vredni.
BepaJoseph
# 04.10.2017 ob 19:52
glavno,da si izmišljajo neke nove davke.... da bi pa dali pošteno davčno olajšavo za nakup umetniških del -to pa ne....
milko54
# 04.10.2017 ob 20:32
Zakaj rajši ne bi uvedli davka na neumnost.To bi se polnile blagajne.
ucenec
# 04.10.2017 ob 21:50
Ko misliš, da so izčrpali že vse bebave predloge ...
oziris.va
# 04.10.2017 ob 20:26
Problem tega predloga je, da se bo spet ocenjevali po piramidalnem sistemu (aka, kdo ima največ razstav, največ objav del oz. omemb v raznih publikacijah ipd.)

Tisti na spodnji strani lestvice bodo spet ostali praznih rok.
Predstavljajte si kot neke vrste likovno-umetniški SAZAS.

thymiann
# 04.10.2017 ob 21:24
Eh, tole je čist premalo ambiciozno. Poleg umetniške takse mora vsak investitor posvojiti še enega raziskovalca, malega kmeta, filozofa, muslimana in 3 afriške sirote. Le tako bo ta svet lepši in pravičnejši.
Geres*
# 04.10.2017 ob 22:55
Absolutno proti. Tudi ce gre za delez investicij javnih zavodov. Od kje pa pride denar za javne zavode ce ne od nasih davkov?

Tisti, ki v tej drzavi dobijo ven mesecno neto 1.600 eur in vec (pri cemer se dajmo spomnit, da je v Lj kv meter rabljenega stanovanja 2.500 eur) ter nimajo vzdrzevanih druzinskih clanov ( otrok), dajo vsak mesec drzavi 50% place za davke in socialne zadeve. NOBENA drzava ti nima kaj pobrati 50% place, sploh pri takih zneskih. In takem javnem zdravstvu. In takem sodstvu. In...
Ichthyos
# 05.10.2017 ob 08:10
Super sistem za krajo. Ker gre za umetniska dela, ne bo javnega razpisa (saj ne iscemo najcenejsega) in odgovorni se bo sam odlocil kaj je primerno. Potem pa 50 jurckov za par slik, umetnik pa v kuverti nazaj 30 000. Nobi obrazi iz SMC niso rabili dolgo da so pogruntali kako sistem deluje...
webman
# 04.10.2017 ob 20:01
Če moje hipotetično podjetje kupi umetniško delo:
- restavrira fresko na fasadi poslovne stavbe
- kupi serijo slik ali kipov
Ali bo celoten strošek davčno priznan strošek podjetja v letu nakupa? Ima umetnik kakšno davčno ugodnost?

Tu bo verjetno pravi kraj za iskanje rešitev...
heristalski166
# 04.10.2017 ob 21:57
si pa lahko predstavljamo kako se bo zbiralo umetnika v bazenu iz katerega bo treba kpovati
gre888
# 05.10.2017 ob 07:31
Noro.
Kdaj bodo pa kaj naredili za delavca, ki vse to plača.
Aja saj bodo. Dobil bo nove davke.
Buldog ne bit naiven. Investicija se bo pač podražila za tak znesek.
boro007
# 05.10.2017 ob 09:56
Zdaj če so čarovniki tudi umetniki... Potem je šlo že zdaj ob državnih projektih precej več kot 1,25% za umetnike. Tiste umetnike ki so denar začarali da je izginil na tuje bančne račune...
Haso
# 04.10.2017 ob 22:25
Prav bi bilo 0,5 do 1%. Sicer pa me vem kaj v članku dela 70 %. A so znoreli?
hepimen
# 05.10.2017 ob 10:33
Jaz bi uvedel še obvezni inženirski delež, da ne bodo inženirji ravno na minimalcih... Potem pa mogoče še trgovski delež, da bodo štacune lahko ostale odprte ob nedeljah, pa še kaj bi se našlo.
Buldog
# 04.10.2017 ob 22:22
Heh, spet večina komentatorjev funkcionalno nepismenih.

Ne gre za nikakršen nov davek, ampak za uporabo že obstoječega denarja. Javni zavodi, agencije, skladi, ministrstva,... ki bodo obnavljali nepremičnine ali gradili na novo, bodo morali 1% oz. 1,25% vrednosti investicije nameniti za "kulturo".
Kazalo