Udeležitev branja so med drugim napovedali Milan Dekleva, Andrej Blatnik, Miklavž Komelj, Vito Taufer in številni drugi. Foto: BoBo
Udeležitev branja so med drugim napovedali Milan Dekleva, Andrej Blatnik, Miklavž Komelj, Vito Taufer in številni drugi. Foto: BoBo
Branje Hlapcev
V zadnjem času je v Ljubljani potekalo kar nekaj protestnih branj. AGRFT-jevci so maja organizirali bralni maraton Cankarjevih Hlapcev, ki so se mu pozneje pridružili tudi drugi študentje. Foto: BoBo

Protestno branje, ki ga pod naslovom Šepetati konjem organizira Literarno-umetniško društvo (LUD) Literatura in se bo začelo ob 20.30 v Klubu Gromka, želi prav tako opozoriti na nujnost nadaljnjega honoriranja literarnega dela, tudi nastopov na literarnih prireditvah, ki prispevajo k literarni bralni kulturi v Sloveniji, pa tudi k mozaični podobi kulturne ravni državljanov Slovenije. Organizatorka literarne kulture pri LUD-u Literatura Petra Koršič vidi dvominutne nastope književnikov kot ugovor zoper slabo stanje na področju kulture v Sloveniji, ko je med drugim javna agencija za knjigo v negotovosti in ko odločb za projektne razpise - tudi za področje literarne prireditve - še ni.
V Sloveniji se je več kot desetletje sistematično spodbujalo k večji bralni kulturi, in sicer na državni ravni sprva na ministrstvu za kulturo, pozneje pa na javni agenciji za knjigo, poudarja Koršičeva. K temu projektu so se pridružili tudi v LUD-u Literaturi, kjer so s svojim delovanjem spodbujali predvsem branje leposlovja.

Za svoje delo oziroma nastope so literati cikla branj LUD-a Literature vedno prejeli honorar, poudarjajo v društvu. Seznam književnikov, ki bodo tokrat prvič in zadnjič brali brez honorarja, pa si oglejte tukaj.

Številni kulturniki "na honorarnih delih"
Nekoč so bili mnogi poklici na področju kulture zaposljivi, danes pa so mnogi kulturniki "na honorarnih delih" ali pa imajo status samozaposlenega v kulturi. Nekaterim od teh je strokovna komisija dodelila status nacionalnega pomena po besedah Koršičeve tudi zato, "ker se določena področja delovanja, kot je spodbujanje literarne bralne kulture, močno tičejo podobe države same, saj država smo skupek vseh državljanov". Zato je, kot še poudarja, nujno, da se sredstev za te namene ne krči, kaj šele ne dodeljuje.
Cikel branj v Klubu Gromka na Metelkovi, ki se letos odziva na trenutni položaj v kulturi, poteka sicer že osmo leto. V teh letih so k sodelovanju privabili številne pesnike, pisatelje, kritike, urednike, esejiste, prevajalce, glasbenike, performerje in vizualne umetnike.