Pablo Picasso (1881-1973) je gotovo najslavnejši likovni umetnik 20. stoletja in eden začetnikov umetniške smeri kubizem. Foto: EPA
Pablo Picasso (1881-1973) je gotovo najslavnejši likovni umetnik 20. stoletja in eden začetnikov umetniške smeri kubizem. Foto: EPA

Zaradi visoke cene - ocenjena je na 50 milijonov funtov (59 milijonov evrov) - se je pri nekaterih ljubiteljih umetnosti pojavila bojazen, da bo slika zapustila državo, poroča BBC.

Slika, ki je v lasti velške družine Aberconway, je trenutno razstavljena v galeriji Tate Britain v sklopu razstave Picassovih del. Da gre slika v prodajo, so potrdili tako pri dražbeni hiši Christie's kot pri Angleškem umetnostnem svetu (Arts Council England).

Večina sredstev za Tiziana
V 70. letih preteklega stoletja je imela sliko na posodo Narodna galerija v Londonu, zadnje leto pa je bila razstavljena v londonski Galeriji Courtauld. Ob napovedani prodaji slike se zastavlja vprašanje, ali si bo katera koli britanska galerija lahko privoščila nakup tako dragega umetniškega dela.

Narodna galerija je pretekli teden razkrila, da je večino rezervnih sredstev porabila za nakup Tizianove slike Diana in Kalisto, ki je bila v lasti vojvode Sutherlanda. Skupaj s partnerskimi Narodnimi galerijami Škotske so leta 2009 kupili tudi motivno sorodno delo Diana in Akteon, še piše BBC.

Delo Deček z golobico je Picasso naslikal pri 19 letih. Na sliki iz leta 1901, ki jo je ustvaril v Parizu, je upodobil dečka, ki stoji zraven pisane žoge in v rokah drži golobico.