V New Yorku je padel rekord: Picassove Ženske iz Alžira so prodali za 179,4 milijona dolarjev, s čimer je umetnina postala najdražja slika, kar so jih kdaj prodali na dražbi. Foto: Reuters
V New Yorku je padel rekord: Picassove Ženske iz Alžira so prodali za 179,4 milijona dolarjev, s čimer je umetnina postala najdražja slika, kar so jih kdaj prodali na dražbi. Foto: Reuters
Anders Petterson
Anders Petterson je ArtTactic ustanovil leta 2001 z namenom dinamičnih analiz trga umetnin. Foto: YouTube

Vendar sveža analiza, ki jo je opravilo londonsko podjetje za analize trga umetnin ArtTactic, nakazuje, da hitrost naraščanja kupnih cen najdražjih umetnin pravzaprav upada. ArtTactic navaja, da je dražbena hiša Christie's prednjačila s svojim 65-odstotnim tržnim deležem tistega tedna, saj so imeli 1,4 milijarde dolarjev izkupička.

K temu sta prispevala dva dražbena večera, in sicer 11. maja dražba mojstrovin 20. stoletja (na kateri so prodali tudi Picassove rekorderke, Ženske iz Alžira), ki so jo naslovili Looking Forward To The Past (slov. Veseliti se preteklosti), ter 13. maja dražba del sodobne umetnosti.

Pravzaprav le neznatno povečanje
Vendar je treba upoštevati dejstvo, da so pravzaprav 492,2 milijona dolarjev k izkupičku 11. maja prispevala dela, ki bi bila praviloma uvrščena v kategorijo impresionistične in moderne umetnosti. Štiri od petih najdražjih umetnin, prodanih na ta večer, je pripadalo moderni umetnosti, na čelu z Ženskami iz Alžira (verzija O), ki so jih prodali za rekordnih 179,4 milijona dolarjev.

Brez teh zgodnejših del je znesek 871,5 milijona dolarjev, ki sta jih prinesli ti dve dražbi del sodobne umetnosti, le za 2,2 odstotka višji od izkupička 852,9 milijona dolarjev, ki ga je imel Christie's z lansko novembrsko dražbo del sodobne umetnosti.

Stalna nuja po preseganju rekordov
Po poročanju New York Timesa je treba omeniti še, da so za dosego tega majhnega povečanja pravzaprav dali na dražbo 22 dodatnih del. "Trg sodobne umetnosti je pod stalnim pritiskom, da preseže prodaje prejšnjih sezon," je dejal Anders Petterson, generalni direktor ArtTactica. "Objavljene številke so sicer v porastu, vendar morajo za dosego tega dati na dražbo več umetnin."

ArtTActic nadalje navaja, da se je odstotek del sodobne umetnosti z zagotovljeno najnižjo prodajno ceno na večernih dražbah Christie's z novembrskih 44 odstotkov maja povzpel na 52 odstotkov. Hkrati pa so se povprečne cene znižale za 15,8 odstotka.

Izpostavljajo še umetnike, katerih del tem trem vodilnim dražbenim hišam ni uspelo prodati oziroma niso niti približno dosegla pričakovanj. To so Takashi Murakami, čigar treh od štirih ponujenih del niso prodali, Willem de Kooning, čigar dve od sedmih del so prodali po bistveno nižji ceni od ocenjene vrednosti, dveh pa niso uspeli prodati, in še John Chamberlain, čigar tri dela so prav tako prodali po bistveno nižji ceni od ocenjene vrednosti.