2. decembra so Američani zaznamovali 150-letnico dokončanja Kapitolove kupole. Foto: Reuters
2. decembra so Američani zaznamovali 150-letnico dokončanja Kapitolove kupole. Foto: Reuters
Kupola Kapitola sega 88 metrov v višino in ima 29 metrov v premeru. Oblikoval jo je Thomas U. Walter, zgrajena pa je bila med letoma 1855 in 1866. Foto: Reuters
Kupola, ki jo vidimo od zunaj, ni narejena iz kamna, pač pa iz litega železa, ki je prebarvano tako, da se ujema z vso zgradbo. Foto: Reuters
Fresko Washingtonova apoteoza, ki se razteza na 433 kvadratnih metrih, je leta 1865, ob koncu državljanske vojne, naslikal Italijan Constantino Brumidi. Figure so visoke po 5 metrov, zato se jih da razločiti tudi s tal, ki so 55 metrov pod fresko. Foto: Reuters

Spomladi se bodo okrog Kapitolove kupole dvignili Saturnovim obročem podobni krožni zidarski odri, ki jih bodo delavci potrebovali, če bodo hoteli z nje odstraniti več plasti barve in zaceliti več kot tisoč razpok in odkrušenih delcev. Konstrukcija bo ponoči še vedno osvetljena in se jo bo dalo pod zidarskimi odri vsaj delno videti, vseeno pa več mesecev to le ne bo tisti prizor z razglednic, ki ga pričakujejo turisti in poznajo prebivalci Washingtona.

Izvedba projekta se začenja ravno v času, ko se je svojega zidarskega odra otresel bližnji spomenik Washington Monument (popravil je bil potreben zaradi potresnega sunka letu 2011).

Kapitol, ki je bil v času slavnega inavguracijskega nagovora Abrahama Lincolna (leta 1861) šele napol dokončan, še danes kraljuje nad Washingtonom, saj ta višino svojih stavb omejuje na 40 metrov). Kljub temu sčasoma skozi razpoke v notranjost prodirata dež in vlaga, zaradi katerih rjavi notranja železna konstrukcija, opozarja Stephen T. Ayers, arhitekt na čelu obnovitvenih del.

Navzven bo po obnovi videti enako
Prva temeljitejša prenova Kapitola po več kot 50 letih bo tudi strukturno okrepila "morda najprepoznavnejši simbol na svetu", kot kupoli neskromno pravi Ayers. 44 milijonov vredna popravila bodo "zacelila notranje rane", ne bodo pa spremenila končne zunanje podobe Kapitola. Večino dela bodo skušali opraviti ob koncih tedna in ponoči, tako da si ne moremo obetati tako spektakularne predstave, kakršno je bilo leta 1993 helikoptersko odstranjevanje in ponovno nameščanje kipa Oborožene svobode, ki kraljuje na vrhu kupole.

Kupola ni ena, ampak sta dve
Zanimiv podatek je, da se Kapitol pravzaprav kiti z dvema kupolama, ki pa sta druga v drugi, kot ruski babuški; ločuje ju železna konstrukcija, ki je torej ne moremo videti niti od zunaj niti od znotraj oz. je pobarvana kot opeka, kjer kuka na dan. (S perspektive zunanjega opazovalca je kupola dejansko videti pretežka in prevelika, da bi jo temelji lahko držali - in bi tudi bila, če bi bila iz samega kamna, brez konstrukcije, ki ji daje zračnost.)

Ptičja gnezda so bila le vrh ledene gore
Železni in mavčni deli kupole, zaradi katerih ta lahko stoji, skupaj tehtajo skoraj 6.400 ton. Potem ko so po neki močnejši nevihti leta 1990 vzdrževalci na kamnitih tleh rotunde našli mokre lužice, se je izkazalo, da so ptičja gnezda zamašila žlebove na strehi Kapitola, zaradi česar je voda začela mezeti v notranjost. Med odstranjevanjem te majhne težave se je izkazalo, da je težava veliko večja, kot se je zdelo: na stotine razpok in lukenj najeda ogrodje, in do letošnjega leta so pod curke in kaplje preprosto podstavljali vedra.

Danes bi bil Kapitol iz stekla in jekla
150 let staro lito železo je po današnjih merilih precej slabe kakovosti. "Gre za zastarel material," priznava Kevin Hildebrand, eden izmed vzdrževalcev. "Danes bi tako kupolo verjetno gradili iz jekla in stekla." Tako pa se bodo morali restavratorji spopasti z relativno krhkim železom, ki se ne odziva dobro na varjenje. Najprej bodo morali s kupole varno odstraniti več plasti svinčene barve; ko se bodo "dokopali" do litega železa, ga bo treba sproti popravljati in pobarvati nazaj kos za kosom, saj se rja lahko vanj zavleče že v osmih urah.
Začasno se poslavlja tudi freska
Pred kakršnim koli začetkom del bodo morali z blagom zavarovati in tako deloma zakriti tudi slavno fresko Washingtonova apoteoza, ki krasi notranjo stran rotunde in prikazuje apoteozo Georgea Washingtona, obdanega s figurami iz klasične mitologije. "Če se popravil ne lotimo, bodo umetnine v rotundi, vključno z Washingtonovo apoteozo in frizom ameriške zgodovine, zaradi vdiranja vode ogrožene," je zapisano na spletni strani Kapitola. "Obstaja samo ena kupola in predani smo nalogi, da jo ohranimo še za naslednje generacije."