Drugo
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Bauhaus
Stavbo šole Bauhaus je zasnoval Walter Gropius, sicer tudi ustanovitelj te umetniške šole. Stavba v Dessauu je od leta 1996 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Foto: EPA
Walter Gropius
Umetniško šolo Bauhaus je leta 1919 v Weimarju v Nemčiji ustanovil arhitekt Walter Gropius (1883-1969), med letoma 1925 in 1932 je delovala v Dessauu, nazadnje pa v Berlinu do leta 1933, ko jo je ukinila nacistična oblast. Foto: Wikimedia Commons

Dodaj v

Širokogrudna donacija iz ZDA razveselila fundacijo Bauhaus

Sredstva fundacije Getty iz Los Angelesa
9. avgust 2017 ob 15:13
Dessau - MMC RTV SLO

Fundacija Getty iz Los Angelesa je fundaciji Bauhaus namenila finančna sredstva za trajno vzdrževanje znamenite skoraj sto let stare stavbe v Dessauu.

Velja, da je stavba šole Bauhaus v Dessauu - skupaj s hišami profesorjev - utelešenje programa Bauhausa. Sprva je umetniško šolo leta 1919 v Weimarju v Nemčiji ustanovil arhitekt Walter Gropius (1883-1969).

Svoj ustvarjalni vrhunec je nato dosegla med letoma 1925 in 1932, ko je delovala v Dessauu in postala sinonim za evropsko gibanje zgodovinske avantgarde. Njeno ime pa se tudi v sodobnem času povezuje predvsem z moderno arhitekturo in oblikovanjem.

Podpora znamenitostim moderne
Pred kratkim pa so bili na sedežu fundacije Bauhaus v Dessauu deležni spodbudne novice, da jim je ameriška fundacija namenila 135.000 evrov za trajno vzdrževanje stavbe šole, ki se ponaša z osupljivo stekleno fasado. Fundacija Getty podpira projekte, ki se zavzemajo za ohranitev arhitekturnih znamenitosti moderne.

Donacija pa bo vodstvu fundacije v Dessauu omogočila, da bo lahko prvič zastavilo dolgoročni načrt vzdrževanja stavbe, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedala direktorica fundacije Bauhaus Claudia Perren.

Stavba, zgrajena po načrtih ustanovitelja šole
Stavbo so postavili leta 1926 po Gropiusovih načrtih, od leta 1996 pa je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine in velja za svetovno ikono moderne dobe.

Sicer pa je bila šola Bauhaus v svoji zadnji fazi locirana v Berlinu, kjer jo je leta 1933 ukinila nacistična oblast. Omenimo še, da je bil Avgust Černigoj edini slovenski umetnik, ki se je izobraževal na tej znameniti umetniški šoli.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ursus1984
# 09.08.2017 ob 15:44
Mhm. Se spomnim kako sem bil nekoč na nekem univerzitetnem predavanju o moderni umetnosti, kjer je profesor omenil Bauhaus in je nekdo dejansko dvignil roko in vprašal, kaj ima trgovina za dom in vrt s tem :)
svyatoslav
# 09.08.2017 ob 16:23
Še danes uporabna arhitektura: minimalističen slog, čiste linije, svetlo, vse podrejeno uporabnosti, nikjer nobenih presežkov in preseravanja.
@jodlzi Bauhaus nima nikakršne zveze s trgovino, kjer prodajajo gradbeni material in metle. Samo ime je enako.
sssitrap
# 09.08.2017 ob 18:40
škoda da se v sloveniji bauhaus ni bolj prijel. je pa tiste par stavb ki jih imamo krasnih, npr. delavski dom v ljubljani (če odmislimo tist steklen modern prizidek) ali pa vila marije vere na rožniku.

drugače pa je mesto z največ stavbami v bauhaus slogu na svetu tel aviv v izraelu, čeprav jih je večina v bolj klavrnem stanju. če so jim američani že šenkali 40 miljard $ za vojsko bi jim lahko dali še nekaj drobiža za vzdrževanje njihove bogate kulturne dediščine
jodlzi
# 09.08.2017 ob 15:34
fantastičen objekt, sploh za tiste čase.

nikakor pa ne morem mimo tega, da sedaj v bauhasu kupuješ žeblje pa metle...za bruhat, to je tako, kot da bi namensko hoteli povoziti ime legendarne šole...
Kazalo