Film bodo premierno prikazali zadnjo nedeljo v maju na tradicionalnem jamskem prazniku belajtnga. Foto: Park Škocjanske jame
Film bodo premierno prikazali zadnjo nedeljo v maju na tradicionalnem jamskem prazniku belajtnga. Foto: Park Škocjanske jame

"Delavci oziroma kmetje so bili prvi, naredili so pot. Šele potem so prišli odkritelji s kravatami in odkrili jamo.

Tomaž Zorman
Tisti del jam, kjer se začne današnji turistični ogled - to je Tiha jama -, so odkrili domači vodniki leta 1904. Prvih raziskovalcev jama ni zanimala, ker je to slepi rokav brez tekoče vode. Foto: Park Škocjanske jame

V Parku Škocjanske jame so pred nekaj dnevi končali projekt z naslovom Škocjanska okapnca - jama in poti njenih raziskovalcev. Končna izdelka sta igrano-dokumentarni film, ki prikazuje, kako so domačini škocjansko podzemlje odkrivali pred več kot 100 leti in kako ga danes, in bogat fotografski arhiv celotnega Parka Škocjanske jame. Film je nastajal tri leta, stroški zanj znašajo dobrih 45.000 evrov, večino denarja pa je park prejel iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Okapnca je staro ime za jamo, torej prostor, v katerem rastejo kapniki. Po škocjanski okapnci so prvi hodili domačini; klesali so poti, hodili po blatu, premagovali strme in ozke prehode, se varovali zdrsov v šumečo Reko, sporoča igrano-dokumentarni film.

Član divaškega jamarskega društva Borut Lozej, ki je v njem nastopil kot eden prvih raziskovalcev, pravi: "Predvsem je bilo težje, dolgotrajnejše. Danes sodobna oprema omogoča, da je vse skupaj preprosteje. Bili so zelo drzni in naredili so zelo lepo delo."

Vodja snemanja, Tomaž Zorman iz Parka Škocjanske jame, je dodal: "Delavci oziroma kmetje so bili prvi, naredili so pot. Šele potem so prišli odkritelji s kravatami in odkrili jamo."

Film je namenjen promociji in izobraževanju. V pomoč bo pri ozaveščanju domačinov in širše javnosti o pomenu, naporih, potrebi po varovanju narave in kulture, trajni rabi virov. S ciljem prikazati posebnosti klime, naravnih pogojev, letnih časov in različnih razmer je snemanje potekalo prek več sezon. Tako so v kamero ujeli visoko vodo, meglice, led, pomladno cvetenje, ptice, netopirje, potovanje sončnih žarkov.

"Naš namen je tudi ta, da čim več ljudi ozavestimo ali jim vsaj povemo, kako je bilo pri nas in od kod imena, ki se uporabljajo v krasoslovju po vsem svetu, sploh izhajajo." Film bodo premierno prikazali zadnjo nedeljo v maju na tradicionalnem jamskem prazniku belajtnga.

"Delavci oziroma kmetje so bili prvi, naredili so pot. Šele potem so prišli odkritelji s kravatami in odkrili jamo.

Tomaž Zorman