Samo predstavljamo si lahko, kakšen podvig je bilo izklesati 60-tonski sarkofag iz orjaškega kosa kremenovca. Foto: APF
Samo predstavljamo si lahko, kakšen podvig je bilo izklesati 60-tonski sarkofag iz orjaškega kosa kremenovca. Foto: APF
Fragmenti s plošče, ki je razkrila faraonovo identiteto.

Ekipa arheologov z univerze v Pennsylvaniji je faraonov sarkofag, ki je tehtal okoli 60 ton, v Abidosu (približno 500 km južno od Kaira) odkrila že pred letom dni, a ga je šele te dni dokončno identificirala.

Treba je bilo samo najti "podpis"
Faraonovo identiteto so potrdili ostanki tanke plošče z njegovim imenom, na kateri je bil narisan tudi vladar na prestolu. Grobnica je sicer izklesana iz (mehkejšega) apnenca, njeno jedro, sarkofag, pa iz veliko tršega rdečega kremenovca.

Razburkana 13. dinastija
Do zdaj o Sobkhotepu I., ki je Egiptu vladal štiri leta in pol - za tisti čas celo večnost - ni bilo dosti znanega, zato je odkritje grobnice še toliko pomembnejše. (Znanih je le še deset drugih grobnic iz obdobja 13. dinastije (1781 pr. n. š.-1650 pr. n. š.), obdobja, v katerem je Egipt počasi prehajal v svoj zaton. Detajli tega časa so tako zamotani, da se zgodovinarji ne morejo zediniti niti glede natančnega zaporedja vladarjev 13. dinastije.)

Strokovnjaki upajo, da jim bo nadaljnje delo na najdišču prineslo še kake dodatne informacije, ko bodo delo končali, pa nameravajo najdišče odpreti za javnost.

Arheologi so obenem odkrili tudi ostanke kanopskih žar (v njih so se shranjevali organi pokojnikov) in zlate predmete, ki so bili v kraljevi lasti, in pogrebne predmete.