Tradicionalni poletni festival Trnfest bo letos potekal med 3. in 24. avgustom. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tradicionalni poletni festival Trnfest bo letos potekal med 3. in 24. avgustom. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Trnfest
Ustvarjalci so se za nastop na letošnji izdaji festivala odpovedali honorarju. Foto: BoBo

25. izdajo festivala bo v sredo v prostorih KUD-a France Prešeren vpeljalo odprtje fotografske razstave Urške Boljkovac Made in Yugoslavia, ki ji bo na dvorišču sledil koncert raperja Nipkeja in njegove zasedbe The Nipples.

Poletno dogajanje prestolnice bo Trnfest, ki bo potekal med 3. in 24. avgustom, popestril s tradicionalnimi programi. Glasbeno dogajanje bodo tudi letos dopolnjevali tradicionalni stand-up večeri, Impro maraton, razstave, gledališke predstave in filmske projekcije. Pripravljajo vrsto ustvarjalnih delavnic za odrasle in otroke, konec avgusta pa bo, kot je v navadi, Trnfest pospremil še sestrski festival Emonska promenada.

Kot je znano, KUD France Prešeren od leta 2013 nima več podpore mestnih ali državnih subvencij, kar pušča posledice tudi na enem izmed sicer osrednjih festivalskih poletnih dogajanj v prestolnici. "Bolj uveljavljeni programi oziroma sodelavci so se 'razbežali' v druge projekte in na druge lokacije, manj uveljavljenih in novih pa KUD France Prešeren ne zmore (več) podpirati. To pomeni, da - razen Trnfesta in Emonske promenade - v KUD-U ne delamo nič več 'svojega'," so zapisali v KUD-u France Prešeren.

Z vse večjim primanjkljajem
Kot dodajajo, občasno vendarle kdo najame prostor, zato da delujoči v društvu lahko poravnajo vsaj račun za elektriko, a se kljub temu primanjkljaj KUD-a France Prešeren, ki so ga pridelali v preteklih letih in je lani znašal okoli 600.000 evrov, še naprej veča.

Od leta 2013, ko je zaradi kriznih razmer festival potekal pod geslom Zadnji Trnfest?, pomagajo Društvu na Karunovi soorganizatorji iz Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon in ustvarjalci, ki so se za nastop na letošnji izdaji odpovedali honorarju.