Na Spiritu so spomnili, da se je država do zdaj s samostojnim paviljonom predstavila le na prejšnjem Expu v Šanghaju leta 2010. Foto: EPA
Na Spiritu so spomnili, da se je država do zdaj s samostojnim paviljonom predstavila le na prejšnjem Expu v Šanghaju leta 2010. Foto: EPA
Kitajska
Svetovne razstave potekajo vsakih pet let, tema tokratnega dogodka v prestolnici Lombardije pa je hrana. Foto: Reuters
Milano
Expo bo v italijanski industrijski in finančni prestolnici potekal od 1. maja do 31. oktobra prihodnje leto, udeležilo pa se ga bo 142 držav. Foto: Reuters
Expo 2015
Po napovedih organizatorjev si bo svetovno razstavo v Milanu ogledalo 20 milijonov ljudi. Foto: EPA
Italija
Generalna komisarka sekcije za Expo 2015 Jerneja Lampret je poudarila, da je nastop Slovenije na svetovni razstavi izrednega pomena, ne samo zaradi tega, ker je Slovenija dolžna izpolnjevati pogodbe, ki jih podpisuje v mednarodnem prostoru, ampak tudi zato, ker gre za priložnost ob pravem času na pravem mestu. Foto: Reuters

Do zdaj je bil izplačan le majhen del od predvidenih petih milijonov evrov, dodatno negotovost pa vnaša sklep o prepovedi prevzemanja novih proračunskih obveznosti, opozarjajo na javni agenciji Spirit Slovenija.
Generalna komisarka sekcije za Expo 2015 Jerneja Lampret je spomnila, da je vlada decembra lani sprejela sklep o zagotovitvi petih milijonov evrov za predstavitev Slovenije na razstavi Expo prihodnje leto in zatem podpisala tudi pogodbo o sodelovanju na tem velikem svetovnem dogodku. Izvedba projekta, za katero skrbi Spirit Slovenija, je zdaj kljub podpisu pogodbe ogrožena, saj je ministrstvo do zdaj od predvidenih treh milijonov evrov sprostilo le milijon, pretekli teden pa je vlada tudi zaustavila prevzemanje novih proračunskih obveznosti za letos.
Trenutno zagotovljena sredstva, tako Jerneja Lampret, ne zadoščajo za dejavnosti, ki jih je treba nujno opraviti že letos. Položaj je kritičen zaradi rokov, ki jim je treba slediti po navodilu italijanskih organizatorjev, paviljoni morajo biti denimo zgrajeni do konca leta. Usoda projekta je tako odvisna od odločitve finančnega ministrstva oziroma vlade glede financiranja, opozarjajo v agenciji.
Slovenija ima z italijanskimi organizatorji podpisano pogodbo za najem zemljišča s površino 1.910 kvadratnih metrov, ki leži v središču dogajanja na križišču dveh glavnih ulic prizorišča in v neposredni bližini paviljona države gostiteljice. Slovenija naj bi se predstavila s samostojnim paviljonom, velikim približno 800 kvadratnih metrov.
Hrana za Planet, Energija za Življenje
S samostojnim paviljonom se je do zdaj predstavljala le na zadnjem Expu v Šanghaju leta 2010. Tokratna svetovna razstava, ki jo prirejajo vsakih pet let, bo med 1. majem do 31. oktobrom prihodnje leto v središče postavljala hrano in potekala pod sloganom Hrana za Planet, Energija za Življenje. Udeležbo na razstavi je potrdilo 142 držav, ki predstavljajo 88 odstotkov svetovnega prebivalstva. Organizatorji napovedujejo, da si bo svetovno razstavo ogledalo 20 milijonov ljudi.

"Gre za priložnost ob pravem času in na pravem mestu"
V Milanu se želi Slovenija s sloganom I feel Slovenia, Green.Active.Healthy. predstaviti kot inovativna in trajnostnemu razvoju zavezana država na področju hrane in varovanja okolja. Na slovenskem razstavnem prostoru bodo v sodelovanju z živilskopredelovalnim, kmetijskim in turističnim sektorjem potekali različni poslovni dogodki in sestanki ter predstavitve. Slovenija z Italijo ustvari okoli šest milijard evrov blagovne menjave, zahodna soseda pa je prva po obisku turistov v Sloveniji, druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica in tretja največja tuja vlagateljica v državi.

Lampretova je poudarila, da je nastop Slovenije na svetovni razstavi izrednega pomena, ne samo zaradi tega, ker je Slovenija dolžna izpolnjevati pogodbe, ki jih podpisuje v mednarodnem prostoru, ampak tudi zato, ker gre za priložnost ob pravem času in na pravem mestu. "Nepredstavljivo je torej, da Slovenije na tej svetovni razstavi ne bi bilo," poudarja.
Elitna lokacija v gospodarsko pomembni partnerici
Odhajajoči gospodarski minister Metod Dragonja je dejal, da bo, če finančno ministrstvo ne bo odobrilo potrebnih sredstev, znotraj svojih pristojnosti ta projekt ustavil. V nasprotnem primeru bi se po njegovih besedah lahko zgodilo, da bo imela Slovenija v Milanu na elitni lokaciji poleg italijanskega paviljona gradbeno jamo, različni vladni resorji pa se bodo prerekali, kako naprej. Nemčija svoj paviljon gradi že tri mesece, je spomnil. Zagotovil je, da so pristojni za ta projekt zelo odgovorno znižali stroške slovenske udeležbe, Slovenija pa je dobila elitno lokacijo v državi, ki je zanjo gospodarsko zelo pomembna.