Po nekajmesečnih pripravah so 18. septembra uradno odprli projekt, ki povezuje lastnike praznih prostorov in zainteresirane najemnike – organizacije, društva, podjetnike in ustvarjalce. Ti so prazne prostore uredili in jih bodo v prihodnjem mesecu brezplačno uporabljali za izvajanje svoje dejavnosti. Na odprtju sta spregovorila župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas in vodja projekta Anja Šuler. Foto: Simon Chang
Po nekajmesečnih pripravah so 18. septembra uradno odprli projekt, ki povezuje lastnike praznih prostorov in zainteresirane najemnike – organizacije, društva, podjetnike in ustvarjalce. Ti so prazne prostore uredili in jih bodo v prihodnjem mesecu brezplačno uporabljali za izvajanje svoje dejavnosti. Na odprtju sta spregovorila župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas in vodja projekta Anja Šuler. Foto: Simon Chang
false
Novi uporabniki praznih prostorov so uradno prevzeli ključe prostorov in za dober začetek dobili vsak po en lesen zabojček. Vsi začasno zapolnjeni prostori so namreč opremljeni z njimi, uporabniki pa jih poljubno sestavljajo v svoje pohištvo, kot na primer stojala in poličke. Foto: Simon Chang
false
Zemljevid praznih in oživljenih prostorov v središču Slovenj Gradca. Kot opozarjajo organizatorji, je samo v strogem središču Slovenj Gradca praznih najmanj 3.400 kvadratnih metrov površin. Foto: Simon Chang

Projekt Kje je prostor opozarja na neizkoriščen prostorski potencial mesta, na neizkoriščen potencial ljudi, ki brez prostora ne morejo polno delovati, in na neizkoriščen potencial skupnosti, če ta nima priložnosti sodelovati.
S povezovanjem lastnikov praznih prostorov in zainteresiranih uporabnikov (organizacij, društev, podjetnikov in ustvarjalcev) odpira nove možnosti za sodelovanje, soustvarjanje in vzpostavljanje skupnosti ter obenem oživlja mestno jedro.
Oživljanje osiromašenega mestnega središča
Kot opozarjajo organizatorji, je samo v strogem središču Slovenj Gradca praznih najmanj 3.400 kvadratnih metrov površin. Izpraznjeno mestno središče izgublja vlogo prostora srečevanja in povezovanja meščanov, vse bolj zamirajo tudi različne ponudbe dejavnosti, storitev in produktov za prebivalce in obiskovalce.
V projekt se je vključilo kar nekaj lastnikov praznih prostorov in uporabnikov, ki bodo lahko za čas trajanja projekta, med 18. septembrom in 18. oktobrom, te prostore uporabljali brezplačno in tako popestrili mestno dogajanje z umetniškimi, ustvarjalnimi in rokodelskimi dejavnostmi, predstavitvijo in prodajo unikatnih izdelkov, pop-up kuhinjo, številnimi delavnicami, ekološkimi dejavnostmi ponovne uporabe in podobno. V okviru projekta bo 5. oktobra 2015 na svetovni dan habitata v sodelovanju z Inštitutom za politike prostora potekala tudi okrogla miza na temo začasne rabe nepremičnin v javni lasti.
Namesto propadanja praznih prostorov obogatitev mesta
"S projektom Kje je tvoj prostor? želimo javnost seznaniti s konceptom začasne rabe prostora, spodbuditi njegovo uresničitev in preveriti pozitivne učinke oživitve praznih prostorov," je od odprtju povedala Anja Šuler, vodja projekta, ki ga podpirata tudi Mestna občina Slovenj Gradec in Ministrstvo za kulturo RS. Začasna raba prostora predstavlja oddajanje oziroma najem za krajše časovno obdobje ali pod drugačnimi pogoji, kot to velja za običajen tržni najem, in temelji na ideji, da se nerabljeni prostori uporabijo za potrebe lokalnih skupin z namenom obogatitve uporabne, ekonomske, družbene in kulturne vrednosti tako prostora kot njegove okolice, namesto da bi stavbo prepustili propadanju.
Anja Šuler dodaja, da so se postavili "v vlogo agencije za komunikacijo med lastniki praznih prostorov in uporabniki, ki potrebujejo prostor". "Odprti prostori omogočajo sveže kulturne, umetniške in ustvarjalne dejavnosti za vse željne ponovnega utripa mestnega jedra."

Želja, da bi prostori zaživeli tudi po koncu projekta
Župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas je projekt pozdravil kot pot za "izboljšanje najmanj treh medsebojno povezanih težav našega mesta. Obljublja torej ponovno oživitev vedno bolj izpraznjenega centra – na ravni prostorov in na ravni ljudi, obenem pa omogoča kreativno izražanje posameznikom, ki za to nimajo lastnih prostorov." Začetek začasne rabe je pospremil z besedami veselja ob prihajajoči novi energiji v mestu in željo, da bi prostori zaživeli tudi po koncu projekta. "Predvsem pa si želim, da čim več občank in občanov obišče na novo naseljene prostore in s svojo navzočnostjo ponovno osmislijo mestno središče Slovenj Gradca."