Naslovnica posebne izdaje revije Ethnologie Francaise, naslovljene Slovenija med zahodom in vzhodom. Foto:
Naslovnica posebne izdaje revije Ethnologie Francaise, naslovljene Slovenija med zahodom in vzhodom. Foto:
Rajko Muršič
Revijo je uredil Rajko Muršič, doktor etnologije in redni profesor za kulturno antropologijo na ljubljanski filozofski fakulteti. Foto: MMC RTV

Izdaja je naslovljena Slovenie Entre l'Ouest et l'Est (Slovenija med zahodom in vzhodom) in prinaša prvo celovito predstavitev izsledkov slovenskih raziskovalcev in raziskovalk s področij etnologije ter kulturne in socialne antropologije v francoskem prostoru, so sporočili z veleposlaništva Republike Slovenije v Franciji, ki je tudi pokrovitelj izdaje.
Tematsko številko, posvečeno slovenskim antropološkim in etnološkim dognanjem, je uredil Rajko Muršič, ki je k izdaji prispeval tudi uvodno besedilo. V njej je predstavljenih 12 tematskih prispevkov, med drugim o herojih in mitologiji v obdobju socializma Zmaga Šmitka, o postsocialističnih praznikih Mateje Habinc, o izbrisanih v slovenskem zdravstvenem sistemu Uršule Lipovec Čebron ter o zavisti in čarovništvu na slovenskem podeželju Mirjam Mencej.
Kongres EASA, prve vseevropske organizacije na področju socialne/kulturne antropologije in etnologije, ustanovljene leta 1989, velja za največje bienalno srečanje evropskih etnologov ter socialnih in kulturnih antropologov. Poleg Muršiča, rednega profesorja za kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, sta se predstavitve v Parizu udeležili še namestnica slovenske veleposlanice v Franciji Darja Golež in predstavnica uredništva revije Sophie Gudin.