Drugo
Narodni dom Novo mesto
Stavba Narodnega doma je kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino. Foto: ZVKDS/Jovo Grobovšek
Narodni dom Novo mesto
Temeljni kamen za prvi Narodni dom na Slovenskem so vzidali leta 1873, zatem pa z lastnim denarjem zgradili mogočno stavbo, ki je bila mestu in zavednemu meščanstvu dolgo v ponos. Foto: ZVKDS

Dodaj v

Sodišče pritrdilo novomeški občini, vendar likovniki ne želijo zapustiti Narodnega doma

Občina poudarja, da ne želi uporabiti izvršilnih sredstev
11. januar 2018 ob 11:56
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Sodišče je ugodilo tožbi novomeške občine zaradi izpraznitve in izročitve nepremične Narodnega doma v Novem mestu. Občina se je na sodišče obrnila po neuspešnem poskusu, da v želji po sanaciji hudo dotrajane stavbe iz te preseli gostujoče likovnike.

Na občini bi radi sanacijo začeli spomladi, zanjo pa imajo rezerviranih 125.000 evrov občinskega denarja. Pred začetkom del se morajo z likovniki, ki se bojijo, da bodo za vedno ob svoje prostore, dogovoriti za njihovo izpraznitev. Kot sporočajo iz kabineta novomeškega župana Gregorja Macedonija, so gostujoče likovnike nedavno povabili na pogovor, saj ne želijo uporabiti izvršilnih sredstev. K prisili se bodo zatekli le, če ne bodo dosegli dogovora in če uporabniki sodbe ne bodo spoštovali, je napovedal Macedoni.

Na občinski poziv odgovarjajo u umetnostjo
Predstavnik likovnikov iz Narodnega doma Sebastjan Šeremet je po sestanku z občinskimi predstavniki dejal, da Narodnega doma ne želijo zapustiti in da bodo tam vztrajali. Na občinski poziv "bodo odgovorili z umetnostjo" in v prihodnjih dneh pripravili razstavo vseh ustvarjalcev, ki so kakor koli povezani z ustvarjanjem v Narodnem domu.

Gostujočim umetnikom bi namenili začasne prostore
S sanacijo, za katero morajo Narodni dom predhodno izprazniti, bi občina predvsem prenovila ostrešje stavbe. Ob tem bodo dom pregledali in ugotovili, koliko lahko sanirajo še kaj drugega. Tam gostujočim likovnikom so pripravljeni pomagati z "neko začasno rešitvijo oziroma z začasnimi prostori". Sanacijska dela bi vključili v že potekajočo prenovo novomeškega mestnega jedra in dela začeli spomladi. Prihodnost stavbe bodo lahko načrtovali šele po njenem temeljitem pregledu, pravijo na občini.

Večdesetletno propadanje
Novomeški Narodni dom, prvi tak na Slovenskem, katerega temeljni kamen so vzidali leta 1873, že več desetletij in brez vsebine propada. Več občinskih vodstev je obljubilo njegovo prenovo, območni zavod za varstvo kulturne dediščine je izdelal konservatorski program, predlani pa je zastal poskus delne stavbne sanacije.

Nekdanji Sokolski dom
Deset let po vgradnji temeljnega kamna so Novomeščani z lastnim denarjem gradili mogočno stavbo, ki je bila mestu in zavednemu meščanstvu v ponos. Narodni dom so nato kupili Sokoli, ga preimenovali v Sokolski dom in ga z bogato knjižnico še bolj približali meščanom. Po drugi svetovni vojni je bil v njej Dom JLA, po odhodu jugoslovanske vojske pa je poslopje zamenjalo več lastnikov. Njegova zdajšnja lastnica je novomeška občina. Danes je stavba kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino.

Da ne bi bil nevaren za okolico, so njegovo pročelje obdali s kovinsko mrežo in streho z varovalnim odrom. Leta 2002 so v domu za silo prenovili pritličje in ga namenili dejavnosti ter razstavam različnih društev. Občina je po zamrtju del prostorov doma dodelila nekaj ljubiteljskim ustvarjalcem, pročelje Narodnega doma pa je bilo v zadnjem obdobju večkrat tarča vandalov.

Za predlani načrtovano sanacijo so na novomeški občini prejeli 56.000 evrov od ministrstva za kulturo, a jim jih zaradi nasprotovanja t. i. Avtonomne kulturne cone Sokolc ni uspelo uporabiti in do teh niso več upravičeni.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
monte
# 11.01.2018 ob 12:29
"likovniki, ki se bojijo, da bodo za vedno ob svoje prostore, "
Ob SVOJE prostore??? Očitno niso lastniki, torej si prostorov ne morejo kar lastiti.
In koliko plačujejo najemnine? Samo ne rečt, da uporabljajo prostore brezplačno...
Ne bodo zapustili prostorov??? OK, naj financirajo obnovo!
To je pač nivo "kulture"...
nvk
# 11.01.2018 ob 13:33
Za predlani načrtovano sanacijo so na novomeški občini prejeli 56.000 evrov od ministrstva za kulturo, a jim jih zaradi nasprotovanja t. i. Avtonomne kulturne cone Sokolc ni uspelo uporabiti in do teh niso več upravičeni.

Pa to ni nornalno. Zakaj niso v zaporu skupaj z Rogovci?
Mimobeznik
# 11.01.2018 ob 12:34
Potem, ko bo komu kaj na glavo padlo iz razpadajoče zgradbe pa s tožbo nad občino.
SpookyDonk
# 11.01.2018 ob 12:25
Župan Nm ne dajte se. Srečno.
SpookyDonk
# 11.01.2018 ob 12:41
Likovnike na splav, pa naj plujejo gor pa dol po Krki. Prihajam iz Nm in moram pohvaliti župana. Toliko novih projektov, ki jih je on in celotna ekipa, zastavil ali že uresničil, je res za pohvalit. Končno en operativec na občini.
hehet
# 11.01.2018 ob 13:49
Anarhistom je kaj malo mar za stvari ki niso droge in "umetnost". Ker so levi, se jih pa seveda ne sme nasilno deportirat...
Vrhovni
# 11.01.2018 ob 14:00
Naši umetniki in kvaziumetniki želijo vse zastonj od države, raznih fundacij in lokalnih skupnosti. Stroškov lastnega delovanja ne bi nihče pokrival, če pa slučajno komu uspe prodati sliko, skladbo, knjigo, ..., je pa to seveda njegov prihodek.
Mimobeznik
# 11.01.2018 ob 12:34
Haha, likovniki :)
davison20
# 11.01.2018 ob 13:22
Kot Novomeščan vem, da tisti niso nobeni levičarski skrajneži, bolj kot to so kvazi anarhisti. Tudi levičarji se ne strinjamo z zasedbo neke lastnine. In skrajni čas je, da se sokolski dom zrihta in da bo ponos Novemu mestu ne pa sramota. Sedaj pa uradna deložacija z policijo, če se ljudi meče ven za 100€, bodo ja sposobni tudi te vržt ven.
Arnolfus
# 12.01.2018 ob 08:01
Na javni hiši imenujejo domače Antifa teroriste kar "likovniki".

Hahhah. Vam se je že čisto odpeljalo. Res.
zamudnik
# 11.01.2018 ob 13:41
Za predlani načrtovano sanacijo so na novomeški občini prejeli 56.000 evrov od ministrstva za kulturo, a jim jih zaradi nasprotovanja t. i. Avtonomne kulturne cone Sokolc ni uspelo uporabiti in do teh niso več upravičeni.

Takle majo. Progresivno.
leonis
# 12.01.2018 ob 10:34
Vsako mesto ma svoje likovnike,umetnike in kulturnike, nihče pravzaprav ne ve kaj sploh počnejo, bolj spominja na nek sindikat feministk,zaščitnikov migrantov,istospolno usmerjenih, ipdb., kot umetniki.., skupno jim je tud to da zavzamejo neko občinsko stavbo za katero ne plačujejo najemnine in se od tam tud nočejo odstranit.
Skippy
# 11.01.2018 ob 22:13
Komunizem je kar trajna karakteristika v večini slovenskih glav ... neprestano hrepenenje po tujih stvareh.
jezevec
# 12.01.2018 ob 15:35
Nagnat delat. Pa izstavit stroške do zadnjega evra.
Rozmarin
# 12.01.2018 ob 11:25
"Likovniki" ha ha ha
Če so res taki likovniki, zakaj so potem zavrnili ponudbo občine, kjer so jim po prenovi ponudili ponovno uporabo prostorov za umetniško dejavnost? Mogoče zato, ker jim potem ne bi bilo več dovoljeno v stavbi spati, pijančevati, se drogirati, prirejati zabave/koncerte...
Nekoč stavba namenjena kulturi, je danes le še zbirališče oseb iz socialnega dna z ekstremnimi ideologijami (v stavbi je polno anarhističnih simbolov in zastav).

pročelje Narodnega doma pa je bilo v zadnjem obdobju večkrat tarča vandalov.
Skoraj zagotovo so pročelje sami skazili s svastiko, da lahko potem žrtve. To je tudi edina stvar, ki jo imajo v življenju. Na žalost smo v času, kjer se ljudje skoraj brez težav okoristijo, če le igrajo žrtev.
Škoda da ni avtor članka napisal še kako jim občina plačuje vse položnice, kar skupaj znese okrog 10000€/leto.
Skippy
# 11.01.2018 ob 22:14
Stroškov lastnega delovanja ne bi nihče pokrival, če pa slučajno komu uspe prodati sliko, skladbo, knjigo, ..., je pa to seveda njegov prihodek.

To je pač definicija socializma. Stroški so skupni, dobički privatni.
jureimacure
# 12.01.2018 ob 19:30
Uporniki brez morale.
jekleni
# 13.01.2018 ob 09:38
Stroškov lastnega delovanja ne bi nihče pokrival, če pa slučajno komu uspe prodati sliko, skladbo, knjigo, ..., je pa to seveda njegov prihodek.

To je pač definicija socializma. Stroški so skupni, dobički privatni


Laž.
To je definicija bančništva. In pa definicija #TooBigToFall
Kazalo