Drugo
Frida Kahlo
Razstava Fride Kahlo, na kateri je na ogled več kot 200 eksponatov, je odprta do 4. novembra. Foto: EPA
Frida Kahlo
Frida Kahlo (1907-1954). Foto: Wikipedia Commons
Frida Kahlo in Diego Rivera
Dva velikana mehiške umetnosti: zakonca Frida Kahlo in Diego Rivera. Foto: Wikipedia Commons
Frida Kahlo na smrni postelji
Diego Rivera je v svoji avtobiografiji nekoliko pozno zapisal, da je bil dan, ko je Frida Kahlo umrla, najbolj tragičen dan njegovega življenja, pa tudi, da se je pravzaprav prepozno zavedel, da je najlepši del njegovega življenja predstavljala njegova ljubezen do nje. Na posnetku je umetnica na smrtni postelji leta 1954. Foto: EPA

Dodaj v

Spodbujanje komunizma, kakor se ga očita razstavi del Fride Kahlo na Madžarskem

Madžarska na poti oblikovanja svoje "nove dobe"
12. avgust 2018 ob 17:58
Budimpešta - MMC RTV SLO, Reuters

Štiriinšestdeset let po smrti Fride Kahlo so njena politična prepričanja in njeno zasebno življenje deležni skrbnega vnovičnega premisleka na Madžarskem, kar pa je med drugim spodbudilo razpravo o kulturnih spremembah v tej državi.

Desničarski provladni časopis se je z besedami kritike spravil na izjemno priljubljeno razstavo del Fride Kahlo (1907–1954) v madžarski nacionalni galeriji v Budimpešti in jo označil za "spodbujanje komunizma". Dotična kritika je pravzaprav zgolj del širše razprave na narodni ravni glede kulture in kulturne politike, potem ko je Viktor Orban letošnjega aprila nastopil svoj tretji zaporedni premierski mandat.

"Tako se promovira komunizem z državnim denarjem"
Orbanovi podporniki in provladni novinarji so v preteklih tednih začeli vse glasneje zagovarjati stališče, da je zdaj, ko je Orban dobil še en močan mandat, čas za premik na kulturnem področju h konservativnim vrednotam, s čimer bi se končalo to, kar imenujejo prevlada levičarsko liberalnih umetnikov.

Madžarski desno usmerjeni časopis Magyar Idok je v članku z dne 14. julija, naslovljenem Tako se promovira komunizem z državnim denarjem, razstavo del Kahlove uvrstil na seznam skupaj z nekaterimi drugimi galerijami, umetniki in razstavami.

Kot težaven pojmovan tudi muzikal Billy Elliot
Med njimi se je znašel na primer tudi mednarodni muzikal Billy Elliot, ki je v dveh letih, odkar je na ogled na Madžarskem, naštel že 100.000 gledalcev. Že junija je taisti medij objavil članek zunanjega komentatorja, ki je trdil, da madžarska državna opera s tem muzikalom širi homoseksualno propagando med mladim občinstvom.

V operi pa so odpovedali 15 od 44 izvedb muzikala, ki so bile napovedane za junij in julij. Vendar kot so zapisali v obvestilu za javnost, odpoved ni bila posledica same medijske polemike, temveč tega, da ljudje preprosto niso več izkazovali zanimanja za muzikal po tej medijski objavi.

Ko se Trocki znova pojavi v Budimpešti ...
"Ne boste verjeli, ampak Trocki se je znova pojavil v Budimpešti, tokrat iz postelje Fride Kahlo," beremo v časopisnem članku. Pri tem se nanaša na ljubezensko afero med umetnico in Leonom Trockim, ključno figuro v boljševističnem prevzemu oblasti v Rusiji, ki je živel v izgnanstvu v Mehiki in bil tam v letu 1940 tudi umorjen. Vodstvo narodne galerije se je odločilo, da ne bo podalo komentarja glede dotičnega članka.

Kahlova je bila povezana z mehiškimi komunisti, glede na informacije mehiškega Muzeja Fride Kahlo pa naj bi si vzglavje postelje dekorirala z upodobitvami komunističnih mislecev in voditeljev Marxa, Engelsa, Lenina, Stalina in Maa.

"Nič manj kot mandat za izoblikovanje nove dobe"
Orban je na nedavni novinarski konferenci še dodatno podžgal razpravo o kulturni politiki, ko je poudaril, da se na tem področju obeta veliko sprememb. Poudaril je, da njegova tretja zmaga na volitvah ne pomeni "nič manj kot mandat za izoblikovanje nove dobe". In kot je še napovedal v govoru stotinam svojih podpornikov: "Dobe, ki jo določajo kulturne smernice, kolektivna prepričanja in družbeni običaji. To je zdaj naloga, s katero smo soočeni: politični sistem moramo vdelati v kulturno dobo." Tiskovni predstavnik Orbanove vlade je zavrnil komentiranje obetajočih se sprememb.

Ob Orbanovi prvi izvolitvi v letu 2010 je njegova stranka Fidesz preoblikovala madžarsko ustavo in prevzela nadzor nad državnimi mediji, poslovnežem blizu Orbanu in Fideszu pa je uspelo zgraditi prave finančne imperije. Zmago na letošnjih volitvah si je zagotovil predvsem z ostro protipriseljensko kampanjo in poudarjanjem pomena narodnega ponosa in enotnosti ter "močne Madžarske".

Po objavi v časopisu Magyar Idok je skupina okoli 60 umetnikov in umetnostnih zgodovinarjev podpisala manifest, v katerem so izrazili nestrinjanje z objavljenim seznamom, ker je po njihovem mnenju ta napad nanje neutemeljen.

Veličastna poglavja madžarske zgodovine
Tamas Fricz
, desno usmerjen politični analitik, ki je pomagal organizirati množične shode za Orbana, je dejal, da ni cilj "uničiti liberalno kulturo", temveč sistem prilagoditi tako, da odraža desničarsko konservativno politično prevlado, in hkrati ohraniti vrednote liberalne umetnosti. "Ohraniti je treba avtonomijo posameznih institucij, vendar menim, da ima vlada ... pravico trdno in zavestno dajati prednost ter podpirati konservativno misel, umetnike in kulturne stvaritve," je še poudaril Fricz.

Po njegovem mnenju bi bil lahko eden izmed načinov doseganja tega to, da bi več denarja namenili zgodovinskim filmom, ki portretirajo veličastna poglavja madžarske zgodovine. "Konservativna kultura mora sama poskrbeti za svojo izgradnjo ... ta bi pokazala zgodovinsko moč madžarskega naroda," je po poročanju Reutersa sklenil Fricz.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
saoirse
# 12.08.2018 ob 18:51
katastrofa...retorika, ki me srhljivo spominja na neko mračno obdobje zgodovine v katerem je neka ultra primitivna, poblaznela oblast v rjavih srajcah izvajala državni pogrom nad ''degenerirano'' umetnostjo - modernizmom - ter njenimi avtorji.
sonce_
# 12.08.2018 ob 18:52
Kot v časih Hitlerja in Göbelsa
kentaurus
# 12.08.2018 ob 18:56
Lupo@
Ni res, da niso mogli bežati. Leta 1956 so množično bežali v Avstrijo, pri čemer jih je le ta lepo sprejela kot begunce iz države, kjer je bilo ogroženo njihovo življenje.
Na to so "nekoliko" pozabili.

Mešanje takšne umetnosti z dnevno politiko (bolje rečeno s pranjem možganov) je barbarstvo brez primere, ki si ne bi niti zaslužilo komentarja, če ne bi bil to vse bolj pogost pojav.
akulinakul
# 12.08.2018 ob 19:58
Ma kakšen komunizem, mi komunizma še videli nismo. V bistvu ga ni nihče:)
V preteklosti in tudi danes imamo samo kleptokracijo.
To je to!
luckyss
# 12.08.2018 ob 19:05
S komunizmom ni nič narobe....
Narobe je to, da nikjer na svetu še ni bil prakticiran.
So pa mnogi diktatorji in zločinci zlorabljali to besedo...kot sedaj izrabljajo izraz "demokracija"..
HOR
# 12.08.2018 ob 21:00
"...Orbanovi podporniki in provladni novinarji so v preteklih tednih začeli vse glasneje zagovarjati stališče, da je zdaj, ko je Orban dobil še en močan mandat, čas za premik na kulturnem področju h konservativnim vrednotam, s čimer bi se končalo to, kar imenujejo prevlada levičarsko liberalnih umetnikov..."

Tudi tako pa se je začel nacizem...
SamoRes
# 12.08.2018 ob 19:45
Za Orbana bo kdo kvečjemu mislil, da je znamka madžarskega pralnega praška, Frida je večna.
Omejenci
Chopin
# 12.08.2018 ob 22:31
Kaksna paranoja v Madzarski vladajoci politiki. Crtali bi vso demokracijo zaradi strahov pred liberalnimi idejami. Konservativizem je v redu, dokler je v mejah demokracije, ko zacne oblast poizkusiti utusati liberalne struje in ne zeli poslusati vseh drzavljanov, tujce in ndeticne prebivalce pa celo oznaciti za invazivne in podobna retorika. Takrat gorijo ze vsi alarmi, prehod v totalitarizem je zelo blizu. Madzarska ima res ogromne probleme s svojim nacionalizmom. Medtem pa se mladi in sposobni izseljujejo iz drzave, ker so obupali nad drzavo.
Ples
# 12.08.2018 ob 20:31
@Wolfy
Koliko jih je zbezalo 1956?
Pa nikakor ne podpiram Orbana, ampak komunizem je in nacizem spadata v isto kategorijo.
Better dead than red


A podpiraš pa Orbanovo politiko - glede kulture in umetnosti? Pravi: "politični sistem moramo vdelati v kulturno dobo" - kako to razumeš? Podpiraš, da izločajo svetovno priznane umetnike, pravim umetnike, ne politike, ki jim vrhunskost priznavajo vsi, ne le "komunistične" države? Kaj bodo potem šele storili s svojimi domačimi umetniki, ki niso "na liniji"?

Skratka, ful ene zmede spet. Če bi bil en članek o Balantiču, bi pa pisali, kako to, da je bil domobranec, nima nobene zveze z umetnostjo. In prav bi imeli.
luckyss
# 12.08.2018 ob 19:48
v socialzmu so vsi kradli. od vratarja, do direktorja. zato je tudi propadel. ker je bilo vse naše.

Ja...včasih so "šraufe" kradli, sedaj pa tovarne...
Ampak kraja je sedaj privilegij mogotcev.....tlačan si še kile kruha ne upa ukrasti, čeprav mu doma otroci stradajo...
Ples
# 12.08.2018 ob 18:03
Bog se usmili teh orbanovcev ... Nič čudnega, da folk beži iz Madžarske.
kentaurus
# 12.08.2018 ob 19:09
Glede gornjih komentarjev je najbolj žalostno to, da se je gnusno zlorabljanje umetnosti sprevrglo v komentiranje pozitivnih in negativnih konotacij komunizma. Orban je očitno dosegel svoje.
Ples
# 12.08.2018 ob 19:34
@foxhunt
kot da nas to zanima? nikoli ni bilo tolik skrbi za sosede madzare?

Zahvali se Ivanu, on hoče to orbanovstvo privleči v Slovenijo. Na srečo mu ne uspeva, Slovenci smo prisebnejši kot Madžari, vsaj za zdaj.
grenadir
# 12.08.2018 ob 18:33
.".v času komunizma niti bežati niso mogli."...... Katerega komunizma...?
KLIPAN
# 12.08.2018 ob 19:34
@Lupo
"...v času komunizma niti bežati niso mogli."

Ja saj.
Ampak ta čas je mimo že 28 let, vi pa še vedno živite v preteklosti in delate ravno to kar so delali komunisti- "moralno družbeno sprejemljivo" ocenjujete umetnike, njihova dela, prepovedujete koncerte enega Bajage v Karlovcu, vmešavate se v šolstvo, nevladne organizacije, novinarje, sodstvo......
Res je, ljudi se ne zapira kot v času komunistične diktature, ampak kam vse te prepovedi, sankcije, blokade, .......vodi?
V večjo demokracijo???
Po kaki logiki ?????????
Če si za demokracijo pač take politike ne moreš podpirati, ker to z demokracijo nima nič skupnega.
unitrode
# 13.08.2018 ob 08:22
Nekateri komentarji so čudni, očitno se kaže nepoznavanje sprememb na Madžarskem. Strarši so mi povedali da so bili njilaši (madžarska vrsta SS) še hujši kot njihovi vzorniki in sedaj se v svojih črnih uniformah spet pojavljajo ob različnih dogodkih v javnosti; Dežman bi verjetno relel da je to nekaj podobnega kot pojavljanje severnjakov in južnjakov v ZDA, ko obujajo na spomine na državljansko vojno (ob tem je spregledal kako Avstrijci kaznujejo že vsak nacistični pozdrav). Nekako bi lahko vzpostavili vzporednico med obujanjem njilaštva vna Madžarskem in ustaštva na Hrvaškem in vse skupaj sploh ni nedolžno (nekatere prireditve v Lendavi potekajo samo v madžarščini).
Ples
# 13.08.2018 ob 01:16
@pejtevennazrak
Eh, Frida je v svetovno-kolektivni zavesti, mogoče jo je videti marsikdaj, marsikje ... Brez veze plezat čez vse tiste ograje na Madžarsko zaradi tega.
bori
# 13.08.2018 ob 00:54
"Tako se promovira komunizem z državnim denarjem"

In odkod državi denar? Ga prideluje na solinah na blatnem jezeru?
Ples
# 12.08.2018 ob 23:53
@Janček
Zakaj ti je pa nelagodno ob oznaki desni/desničarski?
JozekVeseli
# 12.08.2018 ob 19:36
Madzari se mi kar smilijo. Starejsi ne upajo nic reci cez oblast, mladim pa dol visi za Orbana in se raje odselijo ven.
ToneRački
# 13.08.2018 ob 07:53
"...v času komunizma niti bežati niso mogli."

Orban je osrečil svoje državljane. Smejo bežati iz države.
tim sein
# 12.08.2018 ob 23:24
Politiki spet zlorabljajo umetnost. Že videno...
hexen
# 12.08.2018 ob 23:12
Hvala bogu, da naša desnica ni tako sposobna uničevanja kot npr. madžarska, hrvaška, poljska, zato mladi iz naše države ne bežijo niti približno tako množično kot iz omenjenih držav.
HOR
# 12.08.2018 ob 20:56
Će bi bila pa razstava o neandertalcih pa ne bi bilo pripomb...
Rtvrtv
# 12.08.2018 ob 22:31
Desnica, to je vasa era.
Bomo videli kam nas boste pripeljali.
Ples
# 13.08.2018 ob 00:04
@Janček
Kako pa naj bi to vedela, lejga. Prvič sploh vem za nekoga, ki bi kar izbrisal pridevnike.
Bivši uporabnik
# 12.08.2018 ob 20:39
Skratka, ful ene zmede spet. Če bi bil en članek o Balantiču, bi pa pisali, kako to, da je bil domobranec, nima nobene zveze z umetnostjo. In prav bi imeli.
---------------------
drži...

vse to dokazuje,da se je cela vzhodna evropa samo politično 'obrnila' ,medtem ko
percepcija ostaja ista...
he,he...komunisti so res globoko zasadili 'seme'...
vsi bi 'ISTO',kot oni,samo drugače bi se 'imenovali'...in z drugačnimi 'simboli'...skakali naokoli...
Murglie
# 12.08.2018 ob 18:29
Stalin, Mao in Lenin niso misleci ampak diktatorji.
Bivši uporabnik
# 12.08.2018 ob 20:16
ko se že govori o kraji v ex sistemu...
v bistvu sploh nihče ni nič kradel...
saj je itak bilo vse v lasti Združenega Dela,Združeno Delo pa je bilo v lasti
delovnega ljudstva...delovno ljudstvo je vse proizvajalo,kar pomeni,da je vsak pač vzel-SVOJE...

no...pa smo rešili 'zagonetko' he,he,he...

šalo na stran...(čeprav v vsaki šali je pol resnice)...
da bi govorili o prejšnjem sistemu je treba najprej poznati kako je bil 'sestavljen' in kako je 'funkcioniral' sistem v ex državi...

tega pa danes ne razumejo mladi,stari so itak stari in so dementni že,mi,ki smo srednjih let danes pa tudi ne vemo kaj dosti,ker smo takrat bili mladi...
tako,da so komentarji 'več ali manj' na nivoju vaške gostilne...

nekaj pa zagotovo drži-
sistem SFRJ je bil ZAKOMPLICIRAN,da glava boli...neprimerno bolj,kot je današnji...
v ex državi je že najmanjše podjetje imelo 'svoj ustroj',prav tako najmanjši vrtec ali osnovna šola,kakor tudi najmanjša krajevna skupnost...
vse skupaj je temeljilo na-ORGANIZACIJI s 'statutom'...od 'dna',do 'vrha'...

in danes o tem lahko 'razpreda' vsaka budala...
smešno,da bolj ne more biti...
paver
# 12.08.2018 ob 18:40
Pod Ttom nam je bilo dobro. Manj so kradli.
Jeffrey
# 16.08.2018 ob 06:56
Obeta se kitajska kulturna revolucija po madžarsko...^^
pejtevennazrak
# 13.08.2018 ob 14:41
@Ples
Govorim za Madžare - da bo obisk povečan zaradi samih Madžarov, ne za tujce.
Janček
# 13.08.2018 ob 10:49
No pa poglejmo raje situacijo pri nas, podobne in neprimerno hujše stvari so se dogajale tudi na naših tleh v obdobju od '45-'91 in celo prej, kulturni in intelektualni "genocid" pa je za sabo pustil ogromno škodo, ki se še vedno odraža tudi v sedanjosti, nenazadnje tudi v prispevkih na tem forumu...

Še to, ko so umetniki (oziroma intelektualci na splošno) odvisni od državnih služb ali sredstev iz javnih razpisov, ki se žal podeljujejo tudi na podlagi politične pripadnosti, korupcije ter takšnih ali drugačnih uslug/zaslug, je to eden od resnih znakov, da naša družba gnije od znotraj navzven.

Intelektualci bi morali kot prvi opozarjati na nesprejemljive prakse v naši družbi, pri nas pa dobršen del intelektualne "elite" živi kot "bubreg v loju" in drži svečo svojim gospodarjem. Ob tem pa tonemo čedalje globlje in se namesto soočenja s trdo realnostjo raje zadevamo z dnevno dozo Janš, Orbanov, Trumpov, beguncev, rasistov... lepo se je igrati v peskovniku, ampak še kako dolgo?
lingam
# 13.08.2018 ob 04:55
TOZD 12.08.2018 ob 19:55
"@luckyss

S komunizmom ni nič narobe....
Narobe je to, da nikjer na svetu še ni bil prakticiran.
So pa mnogi diktatorji in zločinci zlorabljali to besedo...kot sedaj izrabljajo izraz "demokracija"..

Mah, škoda besed."

Ker nimaš argumentov jih je res škoda!
pejtevennazrak
# 13.08.2018 ob 00:18
Kako dobiti kup retardiranih komentarjev pod kulturo?
Enostavno.
V naslovu omeniš Madžarsko in komunizem.
Uspeh zagotovljen.
darko56
# 12.08.2018 ob 19:39
@paver kolk si ti star?! v socialzmu so vsi kradli. od vratarja, do direktorja. zato je tudi propadel. ker je bilo vse naše. kar je pa moje te, pa nič ne briga...
copcop
# 13.08.2018 ob 10:26
"Ohraniti je treba avtonomijo posameznih institucij, vendar menim, da ima vlada ... pravico trdno in zavestno dajati prednost ter podpirati konservativno misel, umetnike in kulturne stvaritve," je še poudaril Fricz.

Osvežili bodo freske v cerkvah, na novo pobarvali angelčke, marije in jezuščke, cerkveni zbori bodo peli, duhovniki s prižnic oznanjali Orbanovo misel, na veselicah se bo pelo in plesalo narodno kulturno in Madžarska bo ponovno zacvetela. Slava Orbanu!
Koroškinženir
# 12.08.2018 ob 21:27
" Komunizem je pobil več kot 100 000 000 ljudi po celem svetu. To je strupena nevarna ideologija, ki jo je potrebno prepovedat in vse kar je povezano z njo tudi rdeča zvezda."
Kako zdaj, a jih nismo 200 miljonov, kakor mi je zadnjič zatrdiv sodelavec? Al pa 93 miljonov kot je trdil Solzenicyn? Dajte se antikomunisti vsaj glede cifer poenotit, da bote vsaj približno resno zgledali, ne pa da je vsak teden druga cifra. Pa da o tem, kakšne številke dobimo, ko isto logiko apliciramo na mrtve v kapitalizmu, sploh ne govorimo
Lupo
# 12.08.2018 ob 18:24
...v času komunizma niti bežati niso mogli.
čak mal noris
# 13.08.2018 ob 09:19
Svetlana Makarovič 2.0
pejtevennazrak
# 13.08.2018 ob 01:00
Sicer pa super reklama za Madžare. Razstava je odprta že dober mesec dni, baje bo tam do novembra - dovolj časa tudi za tiste, ki bodo sedaj malo pofirbcali misleč, da gre za neko posebno komunistično umetnost z upodobitvami Stalina in Trockega. Verjetno bodo kar nekoliko razočarani :)
foxhunt
# 12.08.2018 ob 19:29
kot da nas to zanima? nikoli ni bilo tolik skrbi za sosede madzare?
Koroškinženir
# 12.08.2018 ob 18:58
"Stalin, Mao in Lenin niso misleci ampak diktatorji."
Sladke liberalne solze, ne se preveč razjokat, vas bo še kak dikatator v gulag zaprl lol
Janček
# 13.08.2018 ob 00:01
@Ples
Ob vsaki oznaki mi je nelagodno, še posebej če se jo zlorablja v določene namene. To bi pa ti že lahko vedela ;)
Titomir
# 12.08.2018 ob 19:42
Smrt komunizmu svoboda narodu
Wolfy
# 12.08.2018 ob 20:23
@Ples

Bog se usmili teh orbanovcev ... Nič čudnega, da folk beži iz Madžarske.

Koliko jih je zbezalo 1956?
Pa nikakor ne podpiram Orbana, ampak komunizem je in nacizem spadata v isto kategorijo.
Better dead than red
Janček
# 12.08.2018 ob 23:24
Mene bolj skrbi, kakšni novinarski standardi so postali sprejemljivi pri nas na portalu javne televizije, pri tem pa ni treba posebej poudarjati namena takih člankov.

Avtor članka pri omembah raznih subjektov večkrat uporablja oznako desni/desničarski:
Desničarski provladni časopis...
Madžarski desno usmerjeni časopis Magyar Idok...
Tamas Fricz, desno usmerjen politični analitik...


Ob takšnih, ponavljajočih se oznakah, mora biti tudi razgledanim levičarjem vsaj malo nelagodno... mogoče nekateri to celo doživljajo žalitev za svoj intelekt, če jih mora nekdo stalno opominjati, da nekdo pripada drugi politični opciji.

Urednikom pa v razmislek, če so res potrebne takšne oznake, ali pa vas morda tako učijo na FDV-ju?
TOZD
# 12.08.2018 ob 19:52
@paver

Pod Ttom nam je bilo dobro. Manj so kradli.

Kradli so ravno toliko ali pa še več kot sedaj, samo se o tem ni smelo govoriti, kaj šele pisati.
TOZD
# 12.08.2018 ob 19:55
@luckyss

S komunizmom ni nič narobe....
Narobe je to, da nikjer na svetu še ni bil prakticiran.
So pa mnogi diktatorji in zločinci zlorabljali to besedo...kot sedaj izrabljajo izraz "demokracija"..


Mah, škoda besed.
gicek007
# 12.08.2018 ob 19:18
Stric Stalin je bil človekoljub. Rešil je ruski narod in celo evropo pred naciji.
Kazalo