V Mariboru se je slovenska premiera Pandurjeve uprizoritve Vojna in mir zgodila februarja 2012. Foto: Aljoša Rebolj/Zavod Maribor 2012
V Mariboru se je slovenska premiera Pandurjeve uprizoritve Vojna in mir zgodila februarja 2012. Foto: Aljoša Rebolj/Zavod Maribor 2012
Likvidacijski upravitelj Zavoda Maribor 2012 zahteva vračilo nekaj manj kot 72.000 evrov, ker naj bi se izkazalo, da dodeljena sredstva "niso bila v celoti porabljena v skladu s pogodbeno dogovorjenimi principi". Foto: BoBo

Pandurjeva gledališka hiša Pandur Theaters je v okviru EPK-ja v Mariboru izvedla projekt Vojna in mir, ki je nastal v koprodukciji s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba. Zavod Maribor 2012 ga je v letih od 2010 do 2012 sofinanciral v skupnem znesku 167.500 evrov.

Zdaj likvidacijski upravitelj tega zavoda zahteva vračilo nekaj manj kot 72.000 evrov, ker naj bi se izkazalo, da dodeljena sredstva "niso bila v celoti porabljena v skladu s pogodbeno dogovorjenimi principi". Po neuradnih navedbah naj bi prišlo do večkratnega obračuna istih postavk. Tako naj bi si režiser dvakrat obračunal plačo, in sicer tako po avtorski pogodbi kot po pogodbi o zaposlitvi.

Ker je bil tudi današnji poravnalni narok neuspešen, je sodnica na Okrožnem sodišču v Mariboru začela glavno obravnavo. Odvetnik Pandur Theaters Rok Lep je med drugim pojasnil, da se avtorsko delo nanaša na intelektualne storitve, medtem ko so drugo podporna dela, ki so prav tako potrebna za izvedbo gledališkega projekta. Pogodba z zavodom Maribor 2012 je po njegovih besedah zajemala sofinanciranje celotnega projekta, ne le avtorskega dela.

Zagovornik likvidacijskega upravitelja Klemen Tičar je menil, da so navedbe glede obsega del pravno zgrešene. Strinjal se je, da je pogodba z zavodom Maribor 2012 zajemala tudi strošek plač, vendar pa je "nedopustno in v nasprotju s pogodbo" to, da je gledališka hiša ta strošek uveljavljala tako po avtorskih pogodbah kot po pogodbah o zaposlitvi.

Epilog sledi v letu 2015
Sodnica Mirjana Pintarič je dala obema stranema 30 dni, da predložita še zahtevane dokumente, med drugim poslovne knjige in bančne izpiske Pandur Theaters ter pisne izjave nekaterih prič, med drugim nekdanje generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer, programskega direktorja EPK-ja Mitje Čandra in direktorjev Slovenskega narodnega gledališča Maribor in zagrebškega HNK-ja. Samega Pandurja pa bodo povabili na zaslišanje na sodišče predvidoma 11. marca prihodnje leto.