"Na nek način številke govorijo same zase," je odločitev uredništva utemeljil Mark Rappolt iz Art Reviewa. "Na trgu umetnin nihče ne kupuje tako kot Katarci." Foto: EPA
Katar se je v svet zbirateljev umetnosti zavihtel z nakupom postimpresionistične mojstrovine, Cezannovih Kvartopircev. V seriji je pet oljnih slik; ena od njih danes visi v Metropolitanskem muzeju umetnosti, druga pa v pariškem muzeju Orsay. Foto: EPA
Rothkovo sliko iz leta 1950 z naslovom White Center (Yellow, Pink and Lavander on Rose) je za 72,8 milijona dolarjev (53,77 milijona evrov) leta 2007 na dražbi od Davida Rockerfellerja kupil anonimni kupec; kasneje se je izkazalo, da je bila to prav katarska šejka. Prodaja, ki je postavila rekordno ceno za kak primerek povojne umetnosti, je takrat šokirala strokovno javnost. Foto: EPA

Šejka Al Majasa bint Hamad bin Kalifa Al Tani se je s serijo odmevnih nakupov umetnin in financiranjem več razstav uvrstila na sam vrh seznama Power 100, nabora najvplivnejših ljudi v svetu umetnosti, ki ga vsako leto sestavi uredništvo revije ArtReview. 30-letna mati treh otrok na čelu katarskega odbora za muzeje se je nazadnje pojavila na naslovnicah, ko je odštela dobrih 185 milijonov evrov za Cézannovo platno Kvartopirci, ki je tako postalo najdražja umetnina, kar jih je kdaj zamenjalo lastnika na dražbi.

Upravlja milijardo evrov na leto
Šejka Majasa je sestra aktualnega katarskega emirja (in hči prejšnjega, ki se je letos prostovoljno s položaja umaknil sinu); neuradno velja, da ima na razpolago letni proračun, višji od milijarde evrov, kar ji seveda omogoča nakup del Marka Rothka, Richarda Serre, Roya Lichtensteina, Francisa Bacona, Andyja Warhola in Jeffa Koonsa. Govori se tudi, da je prav ona lani slabih 60 milijonov evrov odštela za Picassovega Otroka z golobico.

"Na nek način številke govorijo same zase," je odločitev uredništva utemeljil Mark Rappolt iz Art Reviewa. "Na trgu umetnin nihče ne kupuje tako kot Katarci. Naša odločitev je bila enoglasna: ne gre samo za njihovo kupno moč, ampak tudi za sponzorstvo mednarodnih razstav in inštitucij. Njihov vpliv se samo še širi."

Bliskovit vzpon
Šejka Majasa, ki je bila lani še na 11. mestu lestvice, leto pred tem pa celo na 90., je že druga ženska v zgodovini na prvem mestu seznama "močne stoterice". Lani je bila na njenem mestu italijansko-bolgarska kustosinja Carolyn Christov-Bakargiev, ki je najbolj znana po kuriranju 13. izdaje umetniškega sejma documenta v Kasslu.

Letošnji izbor brez Slovencev
Med "težkokategornike" v umetnosti se uvrščajo različne branže, od zbirateljev in preprodajalcev pa do kuratorjev in umetnikov; na vrhu so bili med drugim že francoski poslovnež François Pinault, oglaševalski velikan Charles Saatchi in galerist Larry Gagosian. Leta 2011 je ogromno prahu v Pekingu dvignila nominacija disidenta Aja Vejveja, lani pa sta bila v družbi velikih tudi dva Slovenca: Slavoj Žižek na 65. mestu in galerist Gregor Podnar na stotem. Letos ne moremo najti nobenega od njiju, se pa zato pojavljajo številna znana imena: prvo trojico zaokrožita galerista David Zwirner in Iwan Wirth, sledijo pa med drugim direktor Tata Nicholas Serota (6. mesto), Marina Abramović (11.), fotografinja Cindy Sherman (13.), najdražje prodajani živeči umetnik Gerhard Richter (15.), umetnik in režiser Steve McQueen (36.), "kralj balonov" Jeff Koons (56.) ...

Šejka Majasa je obiskovala univerzo Duke v Severni Karolini in sodelovala pri organizaciji filmskega festivala Tribeca, nato pa se preselila v vode likovne umetnosti. Kot vodja katarskega odbora za muzeje je že konec leta 2011 marsikoga presenetila, ko je za dva milijona evrov in pol odkupila diamantno Cartierovo zapestnico iz tridesetih let 20. stoletja. Zaradi njenih velikopoteznih nakupov so jo nekateri tudi že obtožili, da izkrivlja globalno podobo trga umetnin.

V novih muzejih bo treba nekaj razstaviti
Predvideva se, da šejka dragocene zaklade kupuje zato, da bi z njimi napolnila stene in vitrine več galerij, ki jih trenutno gradijo v Dohi. Obenem sponzorira tudi visokoproračunske razstave v tujini, denimo lansko retrospektivo Damiena Hirsta v galeriji Tate (mimogrede, Hirsta na letošnji lestvici ne boste našli).