Sanacija gradu bo predvidoma trajala štiri mesece, stala pa 400 tisoč evrov. Foto: BoBo
Sanacija gradu bo predvidoma trajala štiri mesece, stala pa 400 tisoč evrov. Foto: BoBo
Ljubljanski grad
Obnovljene Šance bodo olajšale ogled grajskih vinogradov, ki postajajo realnost in bodo predvidoma urejeni v letu 2016. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Mestna občina Ljubljana (MOL) bo letos obnovila Šance na Ljubljanskem gradu, ki so v zelo slabem stanju. Po zaključeni analizi ponudb in pridobljenih potrdilih Davčne uprave Republike Slovenije bodo izvedena pogajanja, nato pa bo izdana odločitev o izbiri najugodnejše ponudbe.

Po pravnomočnosti odločitve bo podpisana pogodba. Kdaj konkretno se bo to zgodilo, je v tem trenutku težko natančno napovedati, predvidoma pa bo to konec marca oziroma v začetku aprila, so pojasnili na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MOL. Sanacija, ki bo predvidoma trajala 120 dni, se bo začela po podpisu pogodbe in po predložitvi bančne garancije za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti.

Strošek bo okoli 400 tisočakov
Za posel se, kot je pred časom poročal Dnevnik, potegujejo tri družbe: Geokop, NG Nizke gradnje in CVP Inženiring. Najnižjo ponudbo je oddala družba Geokop, ta bi Šance sanirala za 400.000 evrov, preostali družbi pa za približno 421.000 oziroma 426.000 evrov.

Projekt sanacije je MOL z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) začel pripravljati lani. Šance so bile v slabem stanju, med lanskim potresom pa se je porušil tudi del zidu.

Brez radikalnih posegov
Obnova bo obsegala celo razgledno ploščad (zidove), ki jih bodo zaščitili s piloti, in jih, skladno z navodili ZVKDS, obložili s kamni. Po navodilih in usmeritvah ZVKDS se tako samo vzpostavlja prvotno stanje. ZVKDS je soglasje na izdelan projekt izdal novembra lani, so pa v njem upoštevani pogoji, ki so bili predhodno pridobljeni od ZVKDS.

Plečnikova vizija
Šance, ki stojijo na ostankih starejših obrambnih utrdb in okopov, je v sprehajališče med letoma 1932 in 1935 preuredil arhitekt Jože Plečnik. Utrdbo je na več mestih prevotlil in povezal različne višinske nivoje v mrežo obhodnih poti in razgledišč ter počivališč.

Šance so zaščitene kot kulturna dediščina. Kot je pred časom pisalo Delo, jih je podjetje Givo obnavljalo že v letih 1999 in 2000.