Direktor galerije Tate Nicholas Serota pred novimi prostori galerije Tate Modern, ustvarjene iz starih naftnih rezervoarjev, ki bodo močno povečali prostorske zmogljivosti galerije in so urejeni tako, da lahko v njih razstavljajo instalacije večjih mer, performanse in ustrezajo sodobnim umetniškim smernicam. Foto: EPA
Direktor galerije Tate Nicholas Serota pred novimi prostori galerije Tate Modern, ustvarjene iz starih naftnih rezervoarjev, ki bodo močno povečali prostorske zmogljivosti galerije in so urejeni tako, da lahko v njih razstavljajo instalacije večjih mer, performanse in ustrezajo sodobnim umetniškim smernicam. Foto: EPA
Suzanne Lacy Tate moder, The Tanks
Do 28. oktobra bo v Tankih svoje zvočno delo Crystal Quilt (Kristalna prešita odeja) predstavila Suzanne Lacy, v katerem je 430 žensk, starih več kot 60 let, med seboj delilo izkušnjo staranja. Foto: EPA


Z novimi prostori, ki jih bodo odprli danes, so se močno povečale prostorske zmogljivosti galerije, piše francoska tiskovna agencija AFP. Rezervoarji, ki merijo v premeru 30 metrov in so visoki sedem metrov, so preurejeni tako, da lahko v njih razstavijo instalacije večjih mer, lahko pa pripravijo tudi projekcije ali performanse.
V korak z novimi umetniškimi izrazi
Veliki krožni prostori bodo galeriji, ki vsako leto sprejme pet milijonov obiskovalcev, čeprav so jih ob njenem odprtju leta 2000 načrtovali le dva milijona, pomagali, da opravi s hromečim pomanjkanjem prostora.
Direktor galerije Tate Nicholas Serota je dejal, da bo razvoj galeriji tudi omogočil, da bo lažje držala korak z novimi smernicami v svetu umetnosti. "V preteklih 50 letih so nekateri najzanimivejši vizualni umetniki za svoj medij izražanja izbrali film, performans, instalacijo in nove medije," je Serota dejal na novinarski konferenci v ponedeljek. Po besedah direktorja Tate Modern Chrisa Dercona bodo novi prostori namenjeni predvsem "Live Artu".
15-tedenski praznovanje "umetnosti v akciji "
V 15-tedenskem festivalu Art in Action (Umetnost v akciji) ob odprtju prenovljenih industrijskih prostorov se bo Tate modern, galerija, poimenovana kar The Tanks, osredotočila na umetnost performansa in instalacij. Slovesnost ob odprtju novih prostorov umetnosti v Tate Modern bo zaznamovala plesna predstava belgijske koreografinje Anne Therese de Keersmaeker, ki si jo bo v Tate Modern brezplačno mogoče ogledati od 18. do 20. julija.
V prvem rezervoarju bo na ogled performans Suzanne Lacy Crystal Quilt, v katerem je 430 žensk, starih več kot 60 let, med seboj delilo izkušnjo staranja. V drugem rezervoarju se bo s filmom Temper Clay predstavil južnokorejski umetnik Sung Hwan Kim.
Od vonja po nafti do sodobne umetnosti
Rezervoarje so v prostore umetnosti preuredili po načrtih švicarskih arhitektov Jacquesa Herzoga in Pierra de Meurona. Rezervoarje so izpraznili, ko je leta 1981 prenehala obratovati elektrarna. Serota je za Daily Telegraph povedal, da je bil, ko je prvič obiskal podzemne prostore leta 1993, v njih še vedno zelo močan vonj po nafti in da so delovali nekoliko strašljivo, vendar je že tedaj prepoznal njihovo zmogljivost.
Nekdanji rezervoarji bodo kot del kulturne olimpijade za javnost odprti do 28. oktobra, nato jih bodo začasno zaprli zaradi gradnje 11-nadstropnega poslopja v jugozahodnem delu zgradbe, ki naj bi bilo dokončano leta 2016.