V nedavni publikaciji Ermitaža so mačke upodobljene kot dvorjani: Kazan nastopa kot dvorni strežaj. Foto: Eldar Zakirov/Facebook
V nedavni publikaciji Ermitaža so mačke upodobljene kot dvorjani: Kazan nastopa kot dvorni strežaj. Foto: Eldar Zakirov/Facebook
Slavni Ermitaž hrani več kot tri milijone umetniških del. Foto: EPA

Čeprav nekateri menijo, da je precej tvegano, da poleg nekaterih najbolj dragocenih umetniških del predejo mačke, pa se v muzeju držijo večstoletne prakse "zaposlovanja" mačk. Mačke se tako prosto podijo po kletnih in podstrešnih prostorih ogromnega muzeja in pokončujejo škodljive glodalce, še preden bi jih pot privedla do umetniških del. Ne le to, pri tem nosijo celo službene izkaznice z imeni, poroča New York Times.

"Armada" mačk na umetnine pazi že od leta 1745, ko jih je Peter Veliki naselil v Zimski palači, od odprtja Ermitaža leta 1764 pa so del Ermitaževe stalne delovne ekipe. Prve mačke so bile, tako kot številne stvari, ki jih je uvedel Peter Veliki, iz Nizozemske, njegova hčerka Elizabeta Petrovna, ki se je zelo bala različnih glodavcev, pa je potem primerne mačke našla v Kazanu. Tamkajšnje mačke so namreč slovele po svojih lovskih sposobnostih in so celo tudi simbol Kazana. Naročila je, da ulovijo najboljše in največje mačke in jih privedejo na dvor.

V času vladavine Katarine Velike so mačke dobile status čuvajk dvorca, delili pa so jih na dve vrsti. Ene so bile hišne mačke za "crkljanje", druge pa dvoriščne mačke, ki so lovile miši in podgane. Mačke so uspešno prebrodile vse večje pretrese v Rusiji, med letoma 1941 in 1945, ko je divjala vojna, pa so jih domačini iz obupa in lakote polovili in pojedli. A po koncu vojne so mačke znova našle svoje mesto v mestu in tudi v muzeju.

"V nasprotju z Britanskim muzejem je Ermitaž tudi danes ohranil mačke, ki še vedno opravljajo svojo vlogo varovanja umetnin," je še dodala Miskova. Za mačke v muzeju dobro skrbijo: v kletnih prostorih imajo svoja bivališča, skrbniki jih dobro hranijo, veterinarji pa skrbijo za njihovo zdravstveno stanje.

Dan Ermitaževih mačk
O njihovi vlogi in pomenu veliko pove tudi dejstvo, da mačke v Ermitažu praznujejo celo svoj dan: muzej namreč od leta 1998 28. marca praznuje dan Ermitaževih mačk. Nedavno so jih upodobili tudi v publikaciji o Ermitažu, ki jo je izdala fundacija Hermitage XXI Century, in sicer so upodobljene kot dvorjani v razkošnih oblačilih, ki jih je izbrala posebna kuratorka za mačke Maria Haltunen. V reviji so predstavili šest portretov mačk, ki jih je oblikoval 30-letni grafik Eldar Zakirov, med njimi je tudi "Ermitažev dvorni strežaj", ki sicer sliši na ime Kuzma.