Glede na izhodišča in merila neposrednega poziva po vsebinski in finančni obravnavi posameznih programov in projektov komisija pripravi mnenje, ki pa ni zavezujoče, sporočajo z ministrstva za kulturo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Glede na izhodišča in merila neposrednega poziva po vsebinski in finančni obravnavi posameznih programov in projektov komisija pripravi mnenje, ki pa ni zavezujoče, sporočajo z ministrstva za kulturo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Julijana Bizjak Mlakar
Kot so v javnem odstopnem pismu pretekli teden zapisali člani strokovne komisije za premično kulturno dediščino, so ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar poslali vljudno pismo, v katerem so prosili, naj jim sporoči, ali komisija kot posvetovalno telo sploh še uživa zaupanje ministrstva in v čem vidi smisel njihovega dela. Pričakovali so, da bodo od ministrice prejeli pojasnilo razlogov za precedenčno ravnanje, ker pa, tako komisija, v razumnem roku niso prejeli nobenega odgovora, so se odločili za nepreklicen odstop. Foto: BoBo
SEM, muzej, galerija, ploščad, muzejska noč
Muzeji proračunska sredstva prejmejo za kritje stroškov dela, splošne stroške delovanja in programske materialne stroške. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Kot poudarjajo na ministrstvu, nikakor niso strokovne komisije tiste, na katere bi prelagali odgovornost odločitev. To opredeljuje tudi zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki strokovne komisije navaja kot posvetovalna telesa ministrstva.

V odstopni izjavi, ki jo je komisija naslovila na ministrico Julijano Bizjak Mlakar, je med drugim zapisala, da je letošnji, od predloga komisije radikalno drugačna razporeditev sredstev, s katero jih je posameznim zavodom neutemeljeno odvzela, drugim pa dodala, ravnanje, ki je v popolnem nasprotju z dosedanjimi odločitvami ministrstva. Izrazili so tudi skrb nad tem, da bodo nekateri muzeji po drastičnem zmanjšanju sredstev težko izpeljali program, ki so jim ga potrdili.

Na ministrstvu za kulturo obžalujejo, da komisija navaja izpostavljenost zunanjim pritiskom, saj bi se glede njihovih odločitev tako muzeji kot javnost morali obračati izključno na ministrstvo, ki za tovrstne odločitve nosi vso odgovornost.

Muzeji prejmejo proračunska sredstva za kritje stroškov dela, splošne stroške delovanja in programske materialne stroške. Kritje stroškov dela je zakonska obveznost, za izpolnjevanje katere izračune pripravi finančna služba ministrstva. Kritje splošnih stroškov delovanja se ustrezno določi na podlagi preteklih izračunov in realizacije, za določanje višine sofinanciranja programskih materialnih stroškov pa ministrstvo pričakuje mnenje strokovne komisije.

Glede na trenutno stanje proračuna morali omejiti predloge komisije
Glede na izhodišča in kriterije neposrednega poziva po vsebinski in finančni obravnavi posameznih programov in projektov komisija pripravi mnenje, ki pa ni zavezujoče, so še zapisali na ministrstvu. O višini financiranja javnih zavodov odloči minister na podlagi predloga strokovnih služb in mnenja komisije. Dejavnikov, ki vplivajo na višino financiranja, je torej več, breme končne višine sofinanciranja programskega dela pa prevzema ministrstvo, ki ima vpogled v nekatere druge parametre, kot so realizacija programa in deleži ustanoviteljev, državno pomembni projekti, rezervacije za nepredvidene aktivnosti in podobno, so zapisali na ministrstvu.

Prav tako je moralo ministrstvo glede na trenutno stanje proračuna odločiti o sredstvih za morebitne priložnosti večjih odkupov pri licitacijah umetnin in zato v skladu s svojimi pristojnostmi omejiti predloge komisije.

Ministrstvo v odzivu še navaja, da je bila na začetku februarja strokovna sodelavka na ministrstvu obveščena, da želi strokovna komisija podvojiti avtorski honorar, ki ga trenutno prejema, in sicer s 1.446 bruto na 3.000 evrov bruto, o čemer so obvestili tudi ministrico. Komisiji so pojasnili, da ji zaradi varčevanja, ki velja za vsa področja dela, ne more ustreči. Julijana Bizjak Mlakar je člane komisije povabila na srečanje, na katerem bodo razjasnili nesporazum.