Drugo
Stranice največjih piramid merijo po sedem metrov, najmanjša pa ima pri dnu zgolj 75 centimetrov in je bila verjetno mišljena za otroka.
       Zgodovina Sudana bi za Afriko lahko imela takšen pomen, kot ga je Grčija imela za zgodovino Evrope. Ljudje tukaj živijo že 5.000 let - težko je ne najti česa.       
 vodja arheoloških izkopavanj Claude Rilly
Piramide so postavljali tesno drugo ob drugo, pa še tako je počasi zmanjkalo prostora. Nekatere so bile tako uporabljene večkrat.
Čeprav je zgodovinski pomen Sudana doslej bolj ali manj zasenčila njegova severna soseda, Egipt, so prav sudanski arheološki ostanki ključnega pomena za razumevanje afriške zgodovine. Foto: EPA

Dodaj v

Sudanske piramide - veliko bolj demokratične od egipčanskih

Večina grobov je bila že izropanih
1. april 2013 ob 16:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sudanske piramide so sicer manjše in mlajše od tistih v Egiptu, a njihovo odkritje prinaša zanimivo ugotovitev: pokop v piramidi ni bil prihranjen le za modro kri, ampak so si ga privoščili tudi običajni smrtniki.

Izkopavanja so potekala v sudanskem kraju Sedeinga, kjer so med letoma 2009 in 2012 našli 35 piramid, starih okoli 2.000 let, torej iz obdobja, ko je na območju današnjega Sudana cvetelo kraljestvo Kuš; mejilo je na Egipt in pozneje na rimski imperij.

Raziskave na približno 200 kilometrov od današnje meje z Egiptom oddaljenem območju so po besedah vodje ekipe francoskih arheologov Clauda Rillyja pokazale, da je med zgodovinskim Egiptom in Sudanom obstajala velika razlika. Medtem ko so v Egiptu v piramidah pokopavali le kralje, člane kraljeve družine in drugo plemstvo, si jih je v Sudanu postavljal tudi srednji sloj.

"Piramide so bile tako priljubljene, da si je svojo zgradil vsak, ki si je to lahko privoščil. Tega nismo opazili nikjer po svetu, še posebej pa ne v Egiptu," je pojasnil Rilly. Je pa sudansko pogrebno prakso egipčanska prav gotovo navdihnila.

Plenilci grobov so jih že odkrili
Prav zaradi pripadnosti "nižjim" slojem so piramide v Sudanu manjše in številčnejše (na območju, velikem kot košarkarsko igrišče, se je gnetlo kar trinajst piramid). So v nekropoli, ki se razteza na 40 hektarjih zemljišča in po ocenah arheologov zajema več kot tisoč grobov. Za zdaj so jih po besedah Rillyja našli in odprli kakšno četrtino. Večina je že izropanih, zato v njih arheologi niso našli veliko dragocenosti.

Najrevnejšim so vseeno ostale le jame
Piramide so različnih velikosti, nekatere niso višje od enega metra. Vse so zgrajene iz opek iz blata, ki nikoli niso bile drag gradbeni material, a je bilo vseeno treba najeti strokovnjake, da so zgradbo oblikovali in izdelali. Po tem arheologi sklepajo, da si najrevnejši sloji prebivalstva piramid niso mogli privoščiti, ampak so jih pokopali v bližnjih jamah. Vsem manjkajo vrhovi, saj sta jih načela tako zob časa kot sorazmerna bližina poti kameljih karavan. Na vrhovih so bile najverjetneje upodobljene bodisi ptice ali pa lotusovi cvetovi, sklepajo arheologi.

Arheologi so začeli raziskovati najdišče v Sedeingi v 60. letih prejšnjega stoletja, a predvsem na delu, ki je bil rezerviran za plemstvo. Izkopavanja v zadnjih treh letih pa so pokazala, da so tam pokopani tudi drugi.

Kdo so bili "Stari Sudanci"?
Sudanske piramide najverjetneje izhajajo iz obdobja od 100 do 200 po našem štetju. Takrat je na tem območju na severu Sudana obstajala močna nubijska država, katere glavno mesto je bilo od 6. stoletja pred našim štetjem v kraju Meroe. Vrhunec je dosegla med 1. in 3. stoletjem po našem štetju, nato pa jo je okoli leta 320 uničila država Aksum.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Tadej Bolta
# 01.04.2013 ob 16:30
V Sudanu je več piramid kot v Egiptu...In ti placi so res čarobni, skrivnosti... Sam sem bil lani v Begraviji, kjer sem prespal pri piramidah. Res lep kraj... In pogledal sem si še piramide v Karimi, ki pa so bolj tako tako...

Več tu:
LINK
slovenecnadunaju
# 01.04.2013 ob 19:10
the best blog, Tadej Bolta
NoClue
# 01.04.2013 ob 17:47
Svet je materialna gmota stara 4,5 milijarde let oziroma 4500 milijonov let. Vse več dokazov nakazuje, da so učbeniki zastareli in zanemarjajo, kar nekaj civilizacij, ki so cvetele, ko smo po šolskem gradivu ljudje nabirali zelišča in lovili manjše živali, ko pa so se v teh obdobjih gradile kolosalne zgradbe z zanimivimi detajli. Preozko je misliti, da se je začelo vse z Sumersko civilizacijo v mezopotamiji in od tam dalje, ko so pred kratkim odkrili Gobekli Tepe, ki je datirano starešje 6000 let od Stonehencha, ki pa je kot se še nekateri spomnemo na prvih straneh v osnovnošolskih učbenikih.
Chief.117
# 01.04.2013 ob 16:48
Tole bi gladko lahko uporabili za snemanje kakšnega sci-fi filma. :D

^lepe fotke :)
oiradd
# 01.04.2013 ob 20:50
Njihova uporaba ter namen še nista popolnoma razjasnena.

V nobeni od piramid v Gizi niso našli mumificiranih trupel, kar bi dokazalo, da je to dejansko grobnica.
Uradna razlaga v vseh učbenikih seveda trdi, da so bile to grobnice, saj večina egiptologov podpira to teorijo. Vendar na dan prihaja več in več podrobnosti in dokazov, ki znajo precej zamajati temelje trenutne različice "uradne" zgodovine. Vprašanje je, če so te piramide sploh zgradili Egipčani. Vsekakor so starejše kot 4,500 let.
Piramide obstajajo dejansko po vsem svetu, od najbolj znanih v Egiptu ter piramid v srednji ameriki (Mehika, Guatemala, Belize, Honduras, Salvador) poznamo še piramide v Južni ameriki (Peru, Bolivija, Brazilija,Ekvador) ter tiste, ki so najmanj znane oz. kar zamolčane (Kitajska, Japonska, Indonezija, Kambodža, Mauricius, Kanarski otoki, morda celo BiH itd.).

Žal ti ne morem z gotovostjo odgovoriti, kaj je bil njihov namen, saj tega niti znansveniki niti arheologi ne vedo zagotovo. Oziroma vedo, vendar je preveč an kocki, da bi se o tem zaenkrat javno razpravljalo. Vendar bo kaj kmalu potrebno učbenike zgodovine napisati na novo. Saj so tudi za zemljo trdili da je ploščata, mar ne?

Sem pa prepričan da to niso bila ne zdravilišča, ne grobnice.
jan15
# 02.04.2013 ob 10:46
Po katerem našem štetju? Do kdaj bomo po socialistično šteli leta?
NoClue
# 02.04.2013 ob 09:43
Hmm, da se ponavlja bi težko trdil, je verjetno. Je pa tudi res, da niso edini "sakralni" objekt postavljen na zvezde, jih je še kar nekaj po celem svetu ja, kar je hudo zanimivo.
NoClue
# 01.04.2013 ob 22:02
fp : nekater ja nekatere, ki so idkrili pa ne. Vendar je bistvena razlika v poslikavi sten, kjer jih v piramidi praktično ni. Piramida, oziroma vsaj sfinga je z samo vodno erozijo padavin !? datirana na vsaj 10.000 let, kot tudi piramida, saj se postavitev objektov na Gizini planoti zelo lepo ujema z ozvezdjem, kot so ga ljudje videli takrat.
prim00z
# 01.04.2013 ob 21:47
bile so vsaj elektrarne, če ne celo interdimenzionalni prehodi, komunikacijski sistemi ali kaj podobnega.
bog ve kaj je pod njimi in pod sfingo...
frozen pingvin
# 01.04.2013 ob 21:47
tudi v dolini kraljev so bile praktično vse grobnice prazne....
7up
# 01.04.2013 ob 18:29
Demokracija je vladavina, kjer si ljudstvo izbira svoje voditelje. Z pokopavanjem, nima nobene neposredne povezave.
oiradd
# 01.04.2013 ob 17:05
Piramide niso bile grobnice. Sploh pa ne v Egiptu.
frozen pingvin
# 04.04.2013 ob 01:58
@NoClue
kolikor je meni znano, se zemlja vrti okoli dveh osi. kot neka vrtavka, ki ji zavrtiš. najprej se vrti seveda okoli sovje osi.

potem poleg tega pa vrtavka običajno ko jo zavrtimo niha oz. se njen vrh vrti v nekakšnem krogu, frekvenca tega vrtenja pa je veliko manjša, kot vrtenje same vrtavke...

podobno je z zemljo, ko njen vrh dela še nek tak večji krog, za katerega porabi 21.000 let...
simevlado
# 03.04.2013 ob 16:45
zavajanje cisto piramide sploh niso nikol ble grobnice...jaz mislim da je to bila kaksna visokotehnoloska elektrarna, ki si jo mi sedanji primitivni narod sploh predstavljat nemoremo...bral sem tud enkrat da bi piramide lahko sluzile kot stabilizator frekvence za naravo in ljudi...
frozen pingvin
# 01.04.2013 ob 20:07
@oiradd
in kaj so bile po tvojem?
nevem, v vseh piramidah v katerih sem bil oz jih videl v egiptu plus v dolini kraljev so bili pokopani faraoni.... temu se reče po ta novem zdravilišče al kako?!
frozen pingvin
# 02.04.2013 ob 01:16
ja, ampak je tudi bistvena razliak kako so nastajale grobnice in zakaj nekje so poslikave, drugje jih ni... te v dolini krlajev so kopali in opremljali toliko časa, kolikor je faraon živel...

medtem ko piramide so pač gradili prav tako v času življenja faraona...in ko je umru, so ga zapakiral sprožili sistem proti kraji in to je bilo to.

ps: saj ta cikel zvezd se pa tako ali tako ponavlja na (če se ne motim) 21.000 let...rotacija same osi zemlje. in niso samo piramide na to narejene :)
Kazalo