Po Turšičevih besedah se ministrstvo za kulturo še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci. Foto: BoBo
Po Turšičevih besedah se ministrstvo za kulturo še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci. Foto: BoBo

Sprejetje odstopa je bila glavna točka torkove seje sveta zavoda. Turšič je članom sveta podrobneje pojasnil okoliščine svojega odstopa in še enkrat poudaril, da je njegov odstop nepreklicen. Svet zavoda je njegov odstop sprejel, hkrati pa je sprejel tudi stališče, da še naprej ostane zaposlen v Ksevtu. "Predvsem zaradi kontinuitete programa in vsebine," je pojasnil predsednika sveta zavoda Andrej Poklič.

Zavod bo objavil razpis za novega direktorja, prihodnji teden pa bo znano, kdo bo zavod vodil do imenovanja novega direktorja. Kot je povedal Poklič, so se odločali med različnimi možnostmi upravljanja zavoda. Katera bo za prehodno obdobje najboljša, bodo sporočili v prihodnjem tednu.

Svet zavoda je, tako Poklič, soglasno potrdil tudi usmeritve in nadaljnje delo ter obstoj Ksevta. Pri tem pa znova opozoril, "da vsebina in pomen Ksevta daleč presegata občinsko raven".

Svet zavoda je po besedah predsednika zavoda Pokliča prav tako seznanjen z ustanovitvijo tehnične pisarne: "Menimo, da je korak v pravo smer, zagotovo pa je treba temu dodati vsebino in operativnost. Ocenjujemo, da je poleg operativnosti tehnične pisarne za delovanje Ksevta ključnega pomena hitrost reševanja celotne problematike."

Nepreklicen odstop decembra
Kot je znano, je Turšič odstop z mesta direktorja zavoda naznanil oktobra ob začetku gladovne stavke, a ga svet zavoda tedaj ni sprejel, za nepreklicni odstop konec decembra se je nato odločil, ker do predvidenega roka od premierja Mira Cerarja ni prejel želenih odgovorov. Po njegovih besedah se ministrstvo za kulturo še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci. Z ministrstva za kulturo so se odzvali, da je bilo njihovo delo "vseskozi pregledno in v skladu z obveznostmi, ki jih nalaga zakonodaja".