Utrinek z letošnjega sejma Art Basel v Hongkongu, na katerem se je predstavilo 245 galerij iz 39 držav. Hongkong je trenutno eden največjih igralcev na svetovnem trgu z umetninami. Foto: EPA
Utrinek z letošnjega sejma Art Basel v Hongkongu, na katerem se je predstavilo 245 galerij iz 39 držav. Hongkong je trenutno eden največjih igralcev na svetovnem trgu z umetninami. Foto: EPA
Sedež dražbene hiše Christie's v Londonu. Foto: EPA

Po podatkih francoske družbe Artprice, ki spremlja prodajo po vsem svetu, je bilo prodanih za rekordnih 7,15 milijarde ameriških dolarjev (5,28 milijarde evrov) umetnin. Lani v primerljivem obdobju je bilo umetnin prodanih "le" za 6,11 milijarde dolarjev (4,51 milijarde evrov).

Po besedah predsednika in ustanovitelja družbe Artprice Thierryja Ehrmanna je trg umetnin živahen. "Od 500.000 zbirateljev v povojnem obdobju se je število zbirateljev in ljubiteljev umetnosti danes povzpelo že na več kot 70 milijonov," je dejal.

Rekordno lansko leto
Leto 2013 je bilo po letu 2012, ko je bil opazen padec, rekordno z 12,17 milijarde dolarjev (9,38 milijarde evrov).

Kot je še dejal Ehrmann, je po vsem svetu nastalo več javnih in zasebnih muzejev in umetnostnih centrov, še posebej na azijsko-tihomorskem območju, nekoliko manj pa v Južni Ameriki in na Srednjem vzhodu. Trg je v zelo dobri kondiciji, umetniška dela so zanimiva ne le za zasebnike, ampak tudi za institucije.

V prvi polovici letošnjega leta prednjači ZDA z 2,38 milijarde dolarjev (1,75 milijarde evra), Kitajska je po štirih letih na vrhu zdrsnila na drugo mesto z 1,97 milijarde dolarjev (1,45 milijarde evrov), Velika Britanija je na tretjem mestu z 1,8 milijarde dolarjev (1,33 milijarde evrov), na četrtem mestu pa je Francija z 284 milijoni dolarjev (209,9 milijona evrov).

Kot je še povedal Ehrmann, je svetovni umetnostni trg osredotočen na ZDA, Kitajsko in Veliko Britanijo, te tri države skupaj pokrivajo 86 odstotkov celotnega tržišča.