Uničenje v muzeju v Palmiri, ki so ga za sabo pustili teroristi. Foto: Reuters
Uničenje v muzeju v Palmiri, ki so ga za sabo pustili teroristi. Foto: Reuters
false
Sirska vojska in slavolok zmage v antični Palmiri, potem ko so iz mesta pregnali džihadistične teroriste. Foto: Reuters

Artefakti so bili skriti v ženevskih skladiščih 'svobodnega ekonomskega območja', ki poslovnežem omogočajo visoko stopnjo anonimnosti in varnosti, saj je tu mogoče neobdavčeno in skoraj brez nadzora hraniti praktično kar koli, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Da so ravno t. i. svobodna ekonomska območja v Švici in drugod šibka točka pri preprečevanju financiranja terorističnih skupin po svetu, je pred kratkim opozarjal tudi francoski minister Michel Sapin.

Zaplenjeni predmeti datirajo v 3. in 4. stoletje, med njimi pa so med drugim našli glavo boginje Afrodite in dva pogrebna reliefa. Večina predmetov je, potem ko so jih odtujili plenilci, v Švico prišla prek Katarja, je pojasnil ženevski javni tožilec. V ženevsko svobodno območje so predmete prenesli v letih 2009 in 2010, pozornost oblasti pa je prvič vzbudila šele carinska inšpekcija aprila leta 2013, ki je naletela na starodavno dediščino Bližnjega vzhoda. Carina je nato takoj obvestila strokovnjake, ki so potrdili avtentičnost antičnih predmetov.

Predmeti iz Sirije, Jemna in Libije
Trije najdeni artefakti so bili ukradeni v Palmiri v Siriji, gre za mesto na seznamu Unescove kulturne dediščine, potem ko so mesto zavzeli in porušili teroristični džihadisti samooklicane Islamske države maja 2015. Svet je bil šokiran ob primitivnem in brutalnem početju islamistov, ki so razbijali in uničevali starodavno kulturno dediščino v središču Palmire.

Pet predmetov so ukradli v Jemnu, državi, kjer ravno tako divjajo oboroženi konflikti. Lani so posledično Združeni narodi (ZN) dve jemenski mesti dali na seznam ogrožene svetovne dediščine, in sicer mesti Sana in Šibam. Zaradi konflikta med od Irana podprtimi uporniki in jemensko oblastjo, ki jo podpira Savdska Arabija, je mesto Sana, ki je znano po številnih islamskih kulturnih znamenitostih in večnadstropnih hišah iz blata, utrpelo resne poškodbe, so sporočili iz Unesca.

Med ukradenimi predmeti so našli tudi glavo boginje Afrodite, ki pa je bila odtujena v Libiji in predstavlja dokaz helenizacije severne Afrike v tem obdobju. Medtem ko predmeti čakajo na vrnitev v svoje izvorne domovine, za njih skrbi in jih hrani ženevski Muzej zgodovine in umetnosti, kjer bodo predmete tudi postavili na ogled javnosti.