Izobraževalno središče je nastalo na pobudo Mestne občine Ljubljana, prostor na Bregu 22 so tako uredili v staro tiskarno, ki lahko skupaj z že obstoječo delavnico sprejme 30 udeležencev hkrati. Foto: Spletna stran tipoRenesanse
Izobraževalno središče je nastalo na pobudo Mestne občine Ljubljana, prostor na Bregu 22 so tako uredili v staro tiskarno, ki lahko skupaj z že obstoječo delavnico sprejme 30 udeležencev hkrati. Foto: Spletna stran tipoRenesanse
Knjiga A. Loninga: Das spanische Volk iz leta 1844
Primer ekslibrisa v knjigi Das spanische Volk iz leta 1844. Foto: Wikipedia

Ta stara tehnika tiskanja spodbuja likovno oziroma vizualno izražanje na področju grafičnega oblikovanja, kar je tudi namen delavnic oziroma novega izobraževalnega središča, ki ga bodo odprli konec tega tedna. Dotično dejavnost so v studiu tipoRenesansa izvajali že štiri leta, zdaj pa bodo lahko ponujali programe tudi zunaj dosedanje historične delavnice.

"Izobraževalno središče studia tipoRenesansa bo namenjeno vsem, od vrtčevskih otrok do obiskovalcev tretje univerze," je povedal ustanovitelj in vodja studia Marko Drpić. Otroci lahko na delavnicah črke uporabljajo kot likovne prvine, pri čemer nastanejo različni likovni izdelki in plakati, odrasli pa si lahko na delavnicah, ki trajajo od poldruge do treh ur, izdelajo vizitke, knjižne kazalke, v tem času pa tudi novoletne voščilnice.

Združevanje sodobnega grafičnega oblikovanja s starimi znanji
Studio je v zadnjih letih pridobil veliko stare tiskarske opreme in orodij. Pri delu jim svetujejo restavratorji Tehniškega muzeja Slovenije. Uporabljajo več kot 60 let stare tiskarske stroje, med katerim se najde tudi kakšen iz 19. stoletja. Drpić, ki tipoRenesanso vodi skupaj z Majo Licul, je poudaril strokovno usposobljenost studia, katerega dejavnost je med drugim del programa na oddelku oblikovanje vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Dijakom in študentom ponujajo tudi mentorstvo pri diplomskih in drugih raziskovalnih nalogah.

Odprtje bo pospremila razstava ekslibrisov
Razstava ekslibrisov - tj. umetniško zasnovanih grafik kot oznak za lastnika knjige - za knjige oblikovalca Miljenka Licula (1946-2009) bo na ogled ponudila ekslibrise, ki so jih za knjige pokojnega oblikovalca Licula oblikovali študenti ALUO. Licul je namreč obsežno knjižnico podaril Akademiji. Ta je objavila interni natečaj za ekslibrise, ki bi označevali njegove knjige, je še pojasnil vodja studia. Razstava bo na ogled do 31. decembra.