Drugo
(7)
Rog
Dogajanje ob deseti obletnici so zaznamovali z motom Rog, vaš najboljši sosed! Z vami že 10. leto! Tovarna Rog je bila zasedena 23. aprila 2006, ko so začeli izvajati nov socialni program in odprli pobudo za začasno uporabo tovarne za izvajanje neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Rog
Uporabniki Roga so se v desetih letih zamenjali - in če so se tisti prvi strinjali z začasno rabo prostora, sedanji tega statusa začasnosti ne priznavajo. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Tovarna Rog: desetletnica zasedbe opuščenih prostorov in napovedano rušenje

Praznovanje z grenkim priokusom
24. marec 2016 ob 14:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Te dni poteka praznovanje desetletnice delovanja avtonomne tovarne Rog, v okviru katerega njeni uporabniki do 1. aprila predstavljajo dejavnosti, ki so v tovarni zaživele v desetletju od zasedbe prostorov.

Dogajanje ob deseti obletnici so zaznamovali z motom Rog, vaš najboljši sosed! Z vami že 10. leto!. Tovarna Rog je bila zasedena leta 2006 in takrat so tam začeli izvajati nov socialni program in odprli pobudo za začasno uporabo tovarne za izvajanje neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti.

Ogrevanje, vrhunec, raztegovanje
Dogajanje so razdelili v tri sklope; ogrevanje je potekalo od 18. do 22. marca, od srede do 27. marca je praznovanje na vrhuncu, sklepni del - t. i. raztegovanje - pa bo do 1. aprila.
V programu je mogoče najti ustvarjalne delavnice, performanse, razstave, druženja, razprave in predavanja, nadalje pa še športne dogodke in koncerte ter še nekatere druge dejavnosti, ob teh si je mogoče ogledati tudi tamkajšnje ateljeje.

Namesto darila ob jubileju nalog za izselitev
V sredo, se pravi na dan, ko je Rog zaznamoval dan zasedbe prostorov, so organizirali okroglo mizo, na kateri so primerjali različne izkušnje štirih avtonomnih prostorov, med njimi Roga in Metelkove. Na okrogli mizi je beseda nanesla tudi na aktualno problematiko avtonomne tovarne Rog. Kot so v odprtem pismu sredi marca zapisali uporabniki tovarne Rog, želi Mestna občina Ljubljana (MOL) rušiti zgradbo, v kateri deluje Studio Samorog, in še dve stavbi, ki pa ju rogovci ne uporabljajo za svoje dejavnosti. Uporabnica Samoroga, vizualna umetnica Breda Pivk, je te dni dobila nalog za izselitev iz zgradbe do konca naslednjega meseca.

Uporabniki Roga opozarjajo, da namerava ljubljanski župan Zoran Janković začeti rušiti poleti, ker ima za ta termin dovoljenje, kljub temu da za zdaj nima sredstev za nadaljevanje del na območju Roga. Na MOL-u se po pisanju uporabnikov nameravajo prijaviti na evropske razpise, saj niso dobili zasebnega investitorja, ki bi bil v projekt javno-zasebnega partnerstva pripravljen vložiti zahtevano vsoto.


Na poti v gentrifikacijo

V začetku tega tedna je bil sprejet osnutek strategije razvoja kulture v MOL, v katerem piše, da bo novi Center Rog povezoval proizvodne, laboratorijske in izobraževalne programe za likovne umetnike, arhitekte in oblikovalce na področjih industrijskega, unikatnega, grafičnega in modnega oblikovanja.

Prestolnica bo tako po tem dokumentu dobila v Rogu središče ustvarjalnih industrij s prostori, ki bodo namenjeni tako raziskovanju in načrtovanju kot proizvodnji, razstavljanju in izobraževanju. Na spletni strani MOL-a piše, da sta vrednost obnove nekdanje tovarne Rog in gradnja Centra Rog ocenjeni na 27,6 milijona evrov.

Eden izmed uporabnikov Roga Izidor Barši, ki je del ekipe tam delujočega Živka skvotca, je povedal, da ob razmišljanju o novih dejavnostih v Rogu ne gre zanemariti tega, da v njem uporabniki delujejo že deset let. "V teh letih se je tovarna izjemno razvila, v vzdrževanje zgradb ter snovanje programa je bilo vloženega veliko truda, časa in dela."

Zdajšnji uporabniki ne priznavajo statusa začasnosti
Barši je dodal, da dejavnosti, ki jih občina promovira kot kreativne industrije, v Rogu že obstajajo, le da jih na občini ne priznavajo kot take. Velika težava je tudi, da v Rogu že od začetka deluje socialni center, ki sploh ne sodi v koncept novega Roga, prav tako bi iz koncepta izpadle številne druge dejavnosti, ki tam trenutno potekajo.

Uporabniki Roga so se v desetih letih zamenjali - in če so se tisti prvi strinjali z začasno rabo prostora, sedanji tega statusa začasnosti ne priznavajo. Kot je še poudaril Barši, želijo biti zgolj uporabniki, ki bi bili upoštevani pri načrtovanju prihodnosti te nekdanje tovarne.

VIDEO
Tovarno Rog bodo začeli rušiti
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
dr.bobrock
# 24.03.2016 ob 15:31
Pravilno, naj si kupijo prostore pa potem svinjajo in se gredo alternativce, aktiviste, anarhiste, komuniste in podobno gamad. Pa davke in prispevke naj začnejo plačevati ne pa fehtat javni denar potem pa pluvat čez vse in vsakogar ki dela in napaja te nebodijihtreba.
MaliBacek
# 24.03.2016 ob 15:06
U u u prvi klošarji anarhisti piajvek narkomani!!!
weylakuc
# 24.03.2016 ob 15:47
Kupi zemljo in počni gor kar hočeš.

Drugače pa tišina.
Flegica
# 24.03.2016 ob 16:16
Kot prvo se tovarna Rog ne bo rušila-glavni objekt je spomeniško zaščiten in bo v celoti saniran. Rušili se bodo drugi objekti v sklopu tovarne rog ki nimajo nobene dodane vrednosti. Zdej pa k tematiki -skvoterstvo že po svoji naravi ni nekaj stalnega-ampak je tranzitna faza v življenju lokacije!!! Objekt tovarne Rog je pač enostavno preveč pomemben objekt da bi so v nedogled pustil propadati-in objekt potrebuje celovito strokovno sanacijo in ne samo manjših popravil na katere se sklicujejo zdejšnji uporabniki. Po drugi strani lahko tudi razumem uporabnike samo mislim da je v Lj še dovolj zapuščenih objektov...resnica je da je ta del mesta mrtev v smislu dogajanja okoli same lokacije in dogodki v rogu enostavno ne pritegnejo dovolj ljudi da bi lokacija širše zaživela. Poleg tega sem načeloma proti tako imenovani gentrifikaciji a v tem primeru mislim da je bolša opcija kot pa sedanje stanje.
ishgilliath
# 24.03.2016 ob 16:30
Kupi zemljo in počni gor kar hočeš.
Seveda, in to je točno to, kar je naredil MoL slabih 15 let nazaj. In od takrat ni naredil popolnoma nič. S skvoterji je iz razpadajoče zombi luknje sredi centra nastal center alternativne kulture, kjer so med drugim redni kulturni dogodki (celonočne drogeraške zabave so - žal- z zamenjav ekipe postale preteklost), piknik plac, skate park, galerije, odprta kuhinja itd... Skratka point je, da kraj živi in da se v njem nekaj dogaja, tamkajšne ekipe tudi skrbijo za ureditev lokacije (ja vem, urejenost je zelo subjektiven pojem).
Pa to niti nima veze, point je v tem, da namerava Jankovič vse to uničiti zaradi še enega megalomanskega načrta, iz katerega je že sedaj dokaj jasno da ne bo nič... Koliko velikih Jankovičevih projektov za preureditev Ljubljane je šlo v nič? Koliko praznih jam stoji po središču Ljubljane? Kaj imate raje, funkcionalen center alternativnih kultur ali blatno jezero, kot v Tobačni ali v bivšem Kolizeju?

Pa ni treba odgovarjat, ker mi je popolnoma jasno, da motivacija za pljuvaškimi komentarji ni poslovne, urbanistične, investitorske ali kakršnekoli futuristične narave, ampak gre samo za strah in paranojo male konsertvativne buržoazije pred "dekadenco alternativcev, aktivistov, anarhistov, komunistov in podobne gamadi", ki tako grdo kvari njihov mali urejeni svet.
dingdong
# 24.03.2016 ob 15:46
Še malo zgodovine, o kateri članek ne govori. MOL je objavil že tri razpise za tki. javnozasebno partnerstvo. Prvotni, ultramegalomanski je bil vreden nekje okoli 60 milijonov evrov, če se dobro spomnim, zadnji je vreden manj kot tretjino tega zneska, pa se še vedno ni našel zasebni partner, ki bi vlagal v graditev poslovnih prostorov, trgovin in garaž, ker jih je v Ljubljani zadosti. Janković in njegova vladajoča kamarila sedaj hočejo Rog čimprej zrušiti brez kakršnegakoli načrta, kaj bi naj tam sploh stalo. Nakladanje o "Rogu kot središču ustvarjalnih industrij s prostori, ki bodo namenjeni tako raziskovanju in načrtovanju kot proizvodnji, razstavljanju in izobraževanju", si lahko nekam vtaknejo. Za ta denar lahko živi nekaj tisoč umetnikov kar nekaj časa. Pravzaprav pa gre za provizije Jankovičevega klana pri gradnji, kaj se bo pa tam dogajalo, jih v bistvu preveč ne zanima. V sklopu tega je tudi ultramegalomanska galerija v Cukrarni, v katero bodo spet zmetali milijone, čeprav je galerij v Ljubljani čisto zadosti.
ishgilliath
# 24.03.2016 ob 15:19
Uporabniki Roga opozarjajo, da namerava ljubljanski župan Zoran Janković z rušenjem začeti poleti, ker ima za ta termin dovoljenje, kljub temu, da za zdaj nima sredstev za nadaljevanje del na območju Roga.

Seveda, je traba zapolniti kvoto praznih gradbenih jam v Ljubljani, zdaj ko so na Bavarcu začeli gradit... Jankovič bi uničili eno izmed najbolj živahnih kulturnih lokacij v mestu, brez da bi imel pripravljeno kakršno koli že alternativo. Zakaj?
Da o podpori dela intelektualno deprivirane javnosti, ki nima blage veze kaj vse se v Rogu dogaja in jih tovrstne zadeve itak ne zanimajo raje sploh ne bi. Srednji vek je minil, sorry!
Kazalo