Neposredni prenos dogodkov v starem mestnem jedru lahko poslušate na prvem in tretjem programu nacionalnega radia. Foto: BoBo
Neposredni prenos dogodkov v starem mestnem jedru lahko poslušate na prvem in tretjem programu nacionalnega radia. Foto: BoBo
Seveda na programu ne bo manjkal Sašo Hribar s svojo politično satiro Radio Ga-ga. Foto: BoBo

Prireditev, ki jo bosta neposredno prenašala Prvi in Tretji program Radia Slovenija, bo na različnih prizoriščih do petka, 29. avgusta, ponudila recitale, koncerte, radijske igre in drugo.

Žabotovo epsko pesnitev Sveta poroka, s katerim se bo tridnevni radijski festival začel, bo ob glasbenih improvizacijah Tomaža Raucha bral Janko Petrovec.

Preostala dneva, v četrtek in petek, bodo po stari Ljubljani na programu recitali, koncerti, radijske igre, satire, premierne predstavitve umetnikov in njihovih del ter okrogle mize. Na eni izmed okroglih miz z naslovom Drugačna Slovenija bodo sodelovali kulturna antropologinja Vesna Vuk Godina, kvantni fizik Andrej Detela, duhovnik Karel Gržan in poslanec Združene levice Luka Mesec.

Neposredno pred občinstvom se bodo v teh dneh zvrstili štirje Arsovi literarni nokturni ter radijske igre in satire Zgodba za mlade in najmlajše s Primožem Suhodolčanom, družbenopolitična satira Radio Ga-ga s Sašem Hribarjem in ekipo imitatorjev ter radijska nanizanka o partnerskih težavah Pri psihiatru.

Na festivalu bodo nastopili še kantavtor Andrej Trobentar, Rudi Bučar z gosti, fagotist Luka Mitev s klavirsko spremljavo ter izvajalci zvočnega performansa Bilo je v mestu, ki ga ni ... Gregorja Strniše.

Na kiparskem in zvočnem dogodku Kons novi dobi in drugačni Sloveniji bodo zadnji dan na Novem trgu ob spremljavi slovenskega tolkalnega projekta STOP odkrili kip drugačnega Slovenca in Slovenke, ki bo stal na Bregu. Sledili bodo pogovori z avtorji skulpture in odlomki pesmi KONS Srečka Kosovela v interpretaciji Benjamina Krnetića.

Prvi in tretji dan prireditve bo ulično dogajanje v živo prenašal program ARS, dogajanje drugega dne pa bodo lahko poslušalci neposredno spremljali na Prvem programu Radia Slovenija. Radijske noči organizira ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije v okviru festivala Noči v stari Ljubljani.

Tridnevni festival bo na Mestnem trgu v petek ob 23.20 sklenil džezovski koncert Ive Stanič z Gregor Ftičar triom.