Trojnega Elvisa, ki so ga prodali na dražbi v sredo, je Warhol ustvaril leta 1963. Foto: EPA
Trojnega Elvisa, ki so ga prodali na dražbi v sredo, je Warhol ustvaril leta 1963. Foto: EPA

Na dražbi sodobnih in povojnih umetniških del so tako presegli celo lastno oceno, da bodo iztržili "le" 836 milijonov dolarjev. Med 80 prodanimi deli sta bila torej zmagovalca Trojni Elvis in Štirje Marloni, le petim umetninam pa ni uspelo najti lastnika. To je bila od maja 2013 že četrta zaporedna dražba sodobnih in povojnih umetnin, ki je presegla prejšnji rekord, dosežen na eni sami dražbi. Prejšnji rekord je znašal 745 milijonov evrov.

Balonček trga umetnin še ne bo tako hitro počil
Za Warholova sitotiska na lanu so pričakovali iztržek 130 milijonov dolarjev, vendar kot je povedal Brett Gorvy, vodja oddelka za povojno in sodobno umetnost pri Christie'su, na tržišču vodijo svetovni zbiralci, ki iščejo tako rekoč nič manj kot samo smetano umetnosti. Zato so prvotne napovedi izpadle skorajda nekoliko konservativne, saj gre za neverjetno visoko konkurenčno tržišče.

Za Trojnega Elvisa so iztržili skoraj 81 milijonov dolarjev, za Štiri Marlone pa skoraj 70 milijonov dolarjev. Med prodanimi umetninami so se znašla še dela Cyja Twomblyja, Martina Kippenbergerja, Cindy Sherman, Eda Rusche in Francisa Bacona. Deli zadnjih dveh, Ruschin Smash in Baconov Seated Figure, veljata z iztrženimi 30,5 in 45 milijoni dolarjev prav tako za rekorderja te dražbe.

Tokrat so sodelovali zbiralci iz 43 držav, najvišje ponudbe pa so poleg iz ZDA prišle še iz Evrope, Azije in z Bližnjega vzhoda. Dražbeni hiši Christie's in Sotheby's sta v zadnjih dveh tednih skupaj zaslužili dve milijardi dolarjev.