Slikar William Turner je v hiši v Twickenhamu živel slabih 20 let, do 1826, ko je stavbo prodal in se preselil v središče Londona. Foto: EPA
Slikar William Turner je v hiši v Twickenhamu živel slabih 20 let, do 1826, ko je stavbo prodal in se preselil v središče Londona. Foto: EPA
William Turner
William Turner (1789–1862) je bil ob Johnu Constablu ključni predstavnik britanske romantične krajine. Zaslovel je že v mladih letih, v Kraljevo akademijo so ga sprejeli, preden je dopolnil 30 let, in s svojim delom dobro živel. Vilo Sandycombe Lodge naj bi prodal za vsoto, kakršno je tedaj iztržil za svoja večja platna. Foto: EPA
Turner
Mike Leigh je zgodbo svojega Gospoda Turnerja postavil v čas, ko se je slikar že preselil iz vile v Twickenhamu. Foto: NN

Dvonadstropna bela podeželska hiša danes stoji v londonskem predmestju Twickenham, na začetku 19. stoletja, ko je ozemlje kupil William Turner, pa se je tukaj raztezalo idilično podeželje z buhtečimi sadovnjaki, cvetočimi polji in pogledom na Temzo.

Večina sredstev za prenovo, ki naj bi jo pričeli v roku nekaj tednov, je zagotovljena. Gre za 2,4 milijona funtov (slabe tri milijone evrov) vreden projekt, večji del denarja pa je priskrbel tudi sklad, ki z loterijskimi prihodki skrbi za dediščino. Po nekajmesečnem zbiranju morajo dobiti še 125.000 funtov (dobrih 156.000 evrov), na pomoč pa vabijo javnost.

Hiša kot navdih filmski ekipi
Kampanji zbiranja sredstev se je pridružila tudi ekipa biografskega filma Gospod Turner z režiserjem Mikom Leighom na čelu. Zgodba filma, v katerem je enega najvidnejših britanskih slikarjev 19. stoletja upodobil Timothy Spall, se sicer začenja, ko se je slikar izselil iz hiše, vendar pa je ustvarjalcem filma pomenila pomemben navdih v pripravah na film. "Pred snemanjem smo obiskali hišo in ogled nam je bil v veliko pomoč pri oživljanju likov," je dejal Leigh. "Stati v hiši, ki jo je Turner postavil in v njej živel, je bilo magično doživetje."

Paulu Jessonu, ki je v filmu upodobil umetnikovega očeta, je obisk prinesel boljše razumevanje značaja njegovega lika in duha tistega časa. Turnerjev oče, nekoč brivec, kasneje pa umetnikov pomočnik, je v hiši v Twickenhamu živel več kot desetletje. Vsak dan je prepotoval več kot 15 kilometrov do Londona, da je odprl sinovo galerijo (pot je delno prepešačil, delno pa si v zameno za gin izboril mesto na vozu, s katerim so v mesto prevažali zelenjavo). Leta 1826 je umetnik hišo prodal za 500 funtov (približno tolikšen znesek je umetnik, ki je zaslovel razmeroma hitro, v tistem času prejel za večje slike), z očetom pa sta se preselila v mesto.

Hiša je zamenjala več lastnikov, med drugo svetovno vojno pa so v njej izdelovali pilotska očala. Leta 1947 jo je kupil proučevalec iberske kulture Harold Livermore, ki je v stavbi ostal do svoje smrti leta 2010.

"Če bi nekdo napovedal, da bodo porušili rojstno hišo Williama Shakespearja v Stratfordu, bi se vsi dvignili na noge," je dejal Leigh, da bi poudaril nujnost ohranitve Turnerjeve vile.

Vrnitev v Turnerjev čas
Obnova stavbe, ki je danes zapisana na angleški seznam ogrožene dediščine, naj bi bila končana še letos, po končani prenovi pa bo ob pomoči 60 prostovoljcev za javnost odprta 46 tednov v letu. Restavratorsko-konservatorski poseg na stavbi, ki je nastala po Turnerjevih načrtih (preden je postal slikar, se je umetnik spogledoval tudi z arhitekturo), predvideva odpravo vseh kasnejših prezidav in vrnitev objekta v stanje iz Turnerjevega časa.