V kolektivu Assemble sodeluje 18 oblikovalcev in arhitektov, ki so s pomočjo stanovalcev četrti Toxteth obnovili deset stanovanjskih hiš in preprečili njihovo rušenje. Foto: Reuters
V kolektivu Assemble sodeluje 18 oblikovalcev in arhitektov, ki so s pomočjo stanovalcev četrti Toxteth obnovili deset stanovanjskih hiš in preprečili njihovo rušenje. Foto: Reuters
Assemble
Turnerjevo nagrado so letos podelili 31., prvič pa se je slovesna razglasitev nagrajenca odvila na Škotskem. Foto: Reuters
Assemble
Izdelali so tudi serijo opreme za dom, ki je nastala po navdihu v opuščenih stavbah najdenih predmetov. Foto: Reuters

Nizu liverpoolskih stavb okoliša Granby Four Streets, ki so opuščene propadale, odkar so utrpele škodo v nemirih leta 1981, je grozilo rušenje, dokler se ni stanovalska skupnost v četrti Toxteth organizirala, zbrala sredstva za prenovo in k sodelovanju povabila londonski arhitekturno-oblikovalski kolektiv Assemble.

"Njihovi arhitekturni prostori in okolje spodbujajo neposredno akcijo in privzemajo pristop 'naredi-sam'," so že maja zapisali žiranti v obrazložitvi nominacije projekta. Po besedah kolektiva so s projektom me drugim želeli opozoriti na pomen sodelovanja javnosti in projektantov ter usklajenega procesa prenove javnih prostorov in sosesk.
Obnova in izdelava replik
Oživitev stavb v Toxtethu vključuje tako obnovo s pomočjo dostopnih materialov, kakor tudi načrt nadaljnjega vzdrževanja s pomočjo izdelave in prodaje opreme za dom. Ta je nastala po navdihu na zapuščeni lokaciji najdenih detajlov, od keramičnih ploščic in vratnih kljuk do kamina in druge vrste pohištva. Gre za nekakšne replike, ki jih je mogoče kupiti prek spleta, prihodek od prodaje pa bo namenjen vzdrževanju stavb in vključevanju mladih v ustvarjalne projekte.

"Umetnost mora biti namenjena vsem"
27-letni Joseph Halligan, eden od 18 članov kolektiva Assemble, je po prevzemu nagrade izrazil upanje, da bo ta vzbudila dovolj zanimanja javnosti, da z nakupom replik podprejo projekt. Ne strinja se z načelom, da je umetnost domena samooklicanih umetnikov, ampak da je lahko vsakdo stvaritelj umetnosti, ki mora biti dostopna vsakomur.

Turnerjevo nagrado, vredno 25.000 funtov, podeljujejo od leta 1984, prvič pa se je slovesnost odvila v Glasgowu. Letos so bili za prestižno priznanje, ki so ga v preteklosti prejeli vidni umetniki, kot so Antony Gormley, Aniš Kapur in Damien Hirst, nominirani še londonska umetnica Bonnie Camplin, v Nemčiji rojena Nicole Wermers in Janice Kerbel, ki prav tako živi in ustvarja v Londonu.