Drugo
(5)
Prvi tovrsten napad na muzeje se je zgodil že v prvih dneh po začetku vstaje leta 2011, ko so nasilni protestniki vdrli v egiptovski državni muzej na trgu Tahrir, ki hrani nekatere najdragocenejše ostanke in umetnine na svetu, med njimi Tutankamonov sarkofag. Danes so egiptovski muzeji veliko bolj zastraženi. Foto: EPA
Septembra so v glavnem muzeju v Kairu odprli razstavo 29 umetnin, med njimi jih bilo po letu 2011 ukradenih enajst, 18 pa so jih obnovili, potem ko so jih našli uničene v muzeju. Foto: EPA

Dodaj v

Tutankamonova sestra je našla pot domov

Policija je odkrila eno izmed najdragocenejših poleti ukradenih umetnin
9. december 2013 ob 12:46,
zadnji poseg: 9. december 2013 ob 15:52
Kairo - MMC RTV SLO

V Egiptu so našli kip Tutankamonove sestre, ki so ga neznanci iz Nacionalnega muzeja Malavija ukradli ob spopadih med privrženci in nasprotniki odstavljenega predsednika Mohameda Morsija.

32 centimetrov visoki, iz apnenca izrezljani kip iz 14. stoletja pred našim štetjem je bil pogrešan od avgusta, ko so v protestih vdrli v mestni muzej v Malaviju v osrednjem Egiptu. Takrat je iz muzeja izginilo več kot tisoč razstavljenih predmetov in umetnin, med njimi tudi kip hčerke faraona Ehnatona.

Kip so izsledili v bazarski četrti v Kairu, pri lastniku majhne lokalne kavarnice; BBC poroča, da sicer potrebuje nekaj restavratorskih posegov, a da je v bolj ali manj dobrem stanju.

Akenatenova družina je spet skupaj
Ankesamon
je bila sestra znamenitega faraona Tutankamona in hčerka faraona Ehnatona, ki je vladal okoli leta 1500 pr. n. št. Njen kip je po besedah egiptovskega notranjega ministra Mohameda Ibrahima eden najpomembnejših eksponatov v muzeju. Strokovnjaki so po njegovem izginotju opozarjali, da so tatovi proteste morda izkoristili kot krinko in kip ukradli po naročilu. Predmeti iz Ehnatonovega obdobja namreč na črnem trgu umetnin dosegajo visoke cene. Kip je bil del nagrajene razstave, ki se bo kmalu selila v nov muzej, ki ga gradijo v prestolnici province Minji. Novi muzej bo posvečen družini Ehnatona, ki je ena izmed najbolj čislanih egipčanskih dinastij.

Od 1.089 predmetov, razstavljenih v muzeju, jih je po skrunitvi ostalo le 46, večinoma težkih predmetov, ki jih vandali niso mogli odnesti s seboj. Nekaj, med njimi tudi sarkofage, so sicer skušali odnesti, a so se vmes odprli, zato so jih zaradi velike teže odvrgli. Kipa faraona Pepija in njegove žene iz 23. stoletja pr. n. št. so recimo našli s poškodovanim obrazom in odtrganim podstavkom.

Eksponati počasi kapljajo nazaj
Egiptu je do zdaj uspelo nazaj pridobiti 800 od 1.050 eksponatov: nekatere so skesani tatovi pustili na stopnicah pred muzejem, do drugih so se prek različnih namigov dokopali policisti. Med drugim so slišali namig, da krajevni mesar prodaja dragocene predmete v Kairu. In res so pri njem potem našli 13 predmetov.

Zaradi protestov je obisk egiptovskih muzejev, ki so v preteklosti v muzejsko blagajno prinesli veliko denarja, v zadnjih letih močno upadel, samo letos so zaznali 95-odstoten padec prihodkov.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
jan15
# 09.12.2013 ob 19:42
Pred kakšnim našim štetjem?

Ves zahodni svet govori drugače!!
webman
# 09.12.2013 ob 14:34
Leta in leta so ponavljali, kako so jim imperialisti pokradli in odnesli zgodovino. Sedaj jo sami sebi kradejo in prodajajo finančnim imperialistom.
naš človek
# 16.12.2013 ob 01:06
@jan15
https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Era
anny22
# 09.12.2013 ob 21:16
Lessie se vrača
G.Bruno
# 09.12.2013 ob 16:15
Koliko artefaktov so v preteklosti odnesli (ukradli?) iz Egipta, lahko vidimo v seznamu muzejev:
List of museums of Egyptian antiquities - KLIK
Kazalo