Umetnostna galerija Maribor čaka na nove prostore že več desetletij. Foto: BoBo
Umetnostna galerija Maribor čaka na nove prostore že več desetletij. Foto: BoBo
Maribor
Mariborska občina je sicer ministrstvu za zdravje za dispečerski center predlagala vrsto drugih lokacij v mestu, med drugim prostore Gasilske brigade na Cesti proletarskih brigad, prostore Karantene, nekdanje prostore centra za socialno delo in nekdanje prostore višje šole za gostinstvo in turizem, vendar ji ga očitno ni uspelo prepričati. Foto: Bobo

"Z velikim obžalovanjem sporočamo, da petkov sestanek o umestitvi UGM-ja v prostore nekdanjega SDK-ja na Trgu Leona Štuklja ni bil uspešen," je dejala direktorica galerije. Kot kaže, bo v stavbi mesto dobil dispečerski center za nujno medicinsko pomoč.

Sestanek sta mariborska občina in UGM sklicali z namenom, da bi dodatno premislili o presenetljivi selitvi načrtovanega dispečerskega centra v objekt, kamor se je sprva želela preseliti galerija. Sestanek je potekal v petek v Ljubljani, na njem pa so bili po navedbah Brede Kolar Sluga med drugim prisotni ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, minister za kulturo Anton Peršak in mariborski župan Andrej Fištravec. Da je zdaj dokončno potrjeno, da bo tam dispečerski center, so potrdili tudi na ministrstvu za zdravje, delovati pa bo začel predvidoma konec letošnje jeseni.

Breda Kolar Sluga ocenjuje, da je takšna odločitev slaba za trajnostni razvoj Maribora. "Umestitev dispečerskega centra v manjši del izpraznjene stavbe v samem mestnem središču je izredno slaba poteza. O taki potezi ne bi smeli niti razmišljati, kaj šele, da bo zdaj uresničena," meni.

"UGM je treba obravnavati kot infrastrukturni projekt državnega pomena"
Glede nerešenih prostorskih težav UGM-ja direktorica pravi, da ker se procesi v vzdušju Kafke ponavljajo že deset let, predsednika vlade in župana Mestne občine Maribor ponovno pozivajo, da določita odgovorne nosilce projekta, ki bodo imeli kompetence in odgovornost projekt pripeljati do zaključka. "Prelaganje odgovornosti, sprenevedanja in izčrpavanja sredstev in kadra se morajo zaključiti, a jasno je tudi, da rešitev ne bo mogoča, vse dokler ne bo infrastrukturni projekt UGM razumljen in obravnavan kot infrastrukturni projekt državnega pomena, kar je za projekt takšnega obsega in pomena tudi edino logično," še dodaja.

Na mariborski občini mirijo, da je to morda le začasna rešitev. "Ministrstvo za zdravje nadaljuje umeščanje dispečerskega centra v prostore, vendar je bilo hkrati poudarjeno, da zaradi velikega izkazanega javnega lokalnega interesa za to lokacijo ne bodo vztrajali, da je to zadnja lokacija za njihov klicni center. Istočasno se bo lahko nadaljevalo umeščanje UGM-ja v prostore SDK-ja, saj je od zdaj do de facto začetka gradbenih del za umetnostno galerijo treba postoriti še veliko," so pojasnili.

Pred morebitno selitvijo UGM-ja je treba rešiti vprašanje financiranja projekta, saj občina za to nima denarja. "Ravno zaradi te časovne dinamike je bil sklenjen kompromis, to je tudi dovolj časa, da se poiščejo in pripravijo primerni alternativni prostori za dispečerski center," so dodali na občini.