Med ukradenimi (in še vedno manjkajočimi) dragocenostmi je bila tudi skica za slavni kip Poljub. Foto: Reuters
Med ukradenimi (in še vedno manjkajočimi) dragocenostmi je bila tudi skica za slavni kip Poljub. Foto: Reuters
Mlado dekle s kačo
Rodinovo Mlado dekle s kačo. K sreči je tatovi niso pretopili in prodali kot staro železo. Foto: Christie's
Rodin se je rodil leta 1840 v Parizu. Je začetnik impresionizma v kiparstvu, njegovo delo pa je oblikovno dognana sinteza kiparskih izročil. Preizkusil je različne sloge (realizem, art nouveau ...), med njegova najbolj znana dela pa spadajo Mislec, Balzac, Calaijski meščani, Vrata pekla in Poljub. Ohranilo se je tudi veliko njegovih risb, grafik in akvarelov. Foto: Reuters

Leta 1991 je pri kraji pomagal "zvesti" hišni oskrbnik zbirateljice umetnin iz Los Angelesa: ko se je nekega dne v lokalnem baru bahal s tem, kako premožno delodajalko ima, so mu tatovi plačali pet tisoč dolarjev za dvojnik ključa od vhodnih vrat.

Bronasti kipec Mlado dekle s kačo, delo francoskega mojstra Rodina, je vreden sto tisoč dolarjev. Izginilo je še več umetnin, v skupni vrednosti za milijon dolarjev: med drugim zgodnja skica za enega najpomembnejših Rodinovih kipov, Poljub, pa tudi kip Večna pomlad.

Rop je bil temeljit
Ker lastnice ni bilo doma - bil je na eni od svojih drugih posesti - tatovi pa so imeli ključ, so vilo ležerno oropali v več obiskih. Gospa, ki je zdaj že v osemdesetih, se je takrat po več tednih vrnila v hišo, ki je bila videti, "kot da jo je opustošil vihar". O oskrbniku ni bilo ne duha ne sluha, policija pa je izdala nalog za njegovo aretacijo. Po šestih mesecih so ga le našli v Miamiju in ga aretirali, medtem ko se je sončil ob hotelskem bazenu.

Štiri leta pogajanj, da ga je lastnica dobila nazaj
Zbirateljica je menda "navdušena" nad najdbo kipca, ki se je po več kot dvajsetih letih leta 2011 pojavil v dražbeni hiši Christie's v New Yorku, od koder so ga preposlali v londonsko izpostavo, da bi ga prodali.

Sledila so štiriletna pogajanja med novim lastnikom kipca, ki ga je skušal prodati prek dražbene hiše, in pravo lastnico umetnine. Ta jo je v roke dobila šele po posredovanju Chrisa Marinella, direktorja organizacije za vračanje umetnin (Art Recovery International).

Hišni pomočnik je vedno zatrjeval, da ne ve ničesar o tem, kaj se je z umetninami zgodilo, pozneje pa je skušal tudi stopiti v stik z oropano družino, za katero je delal kot "zaupanja vreden možak", in se jim opravičil. Odslužil je svojo zaporno kazen, pozneje pa so ga ZDA v zvezi z nepovezanim zločinom izročile Švici.

"Kot Moby Dick na lovu za kitom"
Zasluge za to, da je bil primer dokončno rešen, gredo menda enemu od detektivov losangeleške policije, ki je primer obdržal odprt kar 24 let, tudi po tem, ko se je že upokojil. "Michael Corren se je primeru posvetil neverjetno zavzeto," je Marinello povedal za britanski The Independent. "Bil je kot Moby Dick, ki lovi svojega belega kita. Le redko je kak policist tako zagnan, da skuša rešiti primer še po tem, ko je že dobil svojo aretacijo."

Najhujša mogoča usoda
Druge ukradene umetnine še vedno iščejo, a obeti niso najboljši: ne samo, da so ukradeni Rodinovi kipi na črnem trgu zelo iskani, pogosto tatovi nakradene kipe preprosto stalijo in prodajo kot odpadni material.

Z vrta muzeja na Nizozemskem so, denimo, leta 2007 ukradli sedem Rodinovih kipov, med drugim slovitega Misleca. Našli so ga že dva dni pozneje, a je bil "precej zdelan" in ga je bilo treba temeljito restavrirati. Še en primer: iz muzeja Izraela je bil leta 2011 med restavratorskimi deli ukraden kip velikega realista Honoreja de Balzaca - šlo je za eno od štirih Rodinovih študij za spomenik francoskemu pisatelju, ki danes stoji v Parizu. Ukradenega kipa do danes niso našli.

Mlado dekle s kačo bo po dogovoru med lastnico in njeno zavarovalnico še letos prodano na dražbi.