18-letnik ustvarja miniaturne replike kipov in reliefov, ki so jih pred dvema letoma in pol džihadisti uničili med zavzemom tri tisoč let stare asirske metropole Nimrud. Foto: Reuters
18-letnik ustvarja miniaturne replike kipov in reliefov, ki so jih pred dvema letoma in pol džihadisti uničili med zavzemom tri tisoč let stare asirske metropole Nimrud. Foto: Reuters
V izgnanstvu je ustvaril že več kot petdeset malih umetnin; nekatere so dobile mesta na priložnostnih razstavah in v muzejih, druge je prodal zasebnim zbirateljem. Foto: Reuters
Nimrud
Iraški vojak med ruševinami Nimruda novembra lani. Foto: Reuters

Ninos Thabet je 18-letni študent - na univerzi v Mosulu je študiral umetnost. Ustvarja miniaturne replike kipov, ki so jih pred dvema letoma in pol džihadisti uničili med zavzemom tri tisoč let stare asirske metropole Nimrud južno od Mosula.

Nimrud, nekdaj prestolnica imperija, ki se je raztezal čez večino antičnega Bližnjega vzhoda, je eno izmed številnih arheoloških najdišč, ki so jih vojaki Islamske države poteptali in izropali na svojem pohodu skozi Irak in Sirijo v letu 2014. Med artefakti, ki jih danes ni več, so kipi krilatih bikov s človeškimi obrazi (to je asirsko zaščitno božanstvo, lamassu) ter bronasta glava akadskega kralja Sargona.

"Zelo boleče je gledati, kako so v nekaj minutah uničene starine, ki so del več tisočletij stare civilizacije," je Thabet pripomnil v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters. "Grozno je bilo videti tako nazadovanje naše kulture in naroda."

Islamska država, ki v predislamski kulturni dediščini vidi svetoskrunsko idolatrijo, je lani objavila videoposnetke, na katerih je bilo moč videti džihadiste, kako minirajo, razbijajo ter s tlemi ravnajo reliefe in kipe v Nimrudu. "Svetu bi rad sporočil, da si želimo obnoviti svojo civilizacijo in umetniško rasti," je pojasnil Thabet.

Samo še tri mesece do popolnoma svobodnega Mosula?
V petek je vojska začela tudi operacijo za osvoboditev univerze v Mosulu, ki jo IS uporablja za bazo, in po podatkih iraških oblasti, za proizvodnjo kemičnega orožja. Zahodni del mesta ostaja v rokah džihadistov. Je sicer manjši od vzhodnega, a so v njem številne ozke ulice, ki onemogočajo dostop vojaškim vozilom.

Iraško vojaško vodstvo verjame, da bi bila lahko operacija v Mosulu uspešno zaključena v treh mesecih, lahko pa bi džihadiste iz mesta pregnali še hitreje. Thabet je s svojo družino iz krščanskega mesta Karakoš vzhodno od Mosula pred IS pobegnil v Erbil. Pravi, da mu je umetnost v uteho, ko je ločen od doma in prijateljev. V izgnanstvu je ustvaril že več kot petdeset malih umetnin; nekatere so dobile mesta na priložnostnih razstavah in v muzejih, druge je prodal zasebnim zbirateljem.


Nimrud je plačal nezamisljivo ceno

Iraške sile so IS iz Nimruda izrinile novembra, takrat je postalo arheologom tudi bolj jasno, kakšne razsežnosti ima v resnici razdejanje. Po tleh so pobirali drobce dragocenih spomenikov. Popolnoma uničen je bil tudi okoli 2.900 let star zigurat, antična asirska zgradba v obliki stopničaste piramide, kar je po oceni Unesca eden največjih udarcev za iraško kulturno dediščino doslej.

Predlani so skrajneži uničili tudi bližnjo severozahodno palačo kralja Ašurnasirpala II. Čudovitih starodavnih kipov so se lotili kar z macolami in vrtalniki, nato pa so vse skupaj razstrelili.