Po Giraudjevem Blueberryju in njegovih potovanjih po Divjem zahodu so leta 2004 posneli tudi film. Foto: EPA
Po Giraudjevem Blueberryju in njegovih potovanjih po Divjem zahodu so leta 2004 posneli tudi film. Foto: EPA

Stripar, morda je bolj poznan po imenu Moebius, včasih pa se je podpisal tudi s psevdonimom Gir, je fantastične svetove stripov in filmov ustvarjal več kot petdeset let. Priljubljen je bil zlasti med ameriškimi in japonskimi bralci, delal pa je z ustvarjalci, kot so Stan Lee in 'manga' mojstri.

Med njegovimi najslavnejšimi stripi je Blueberry, prvi antijunak v zahodnem stripu, ki ga je ustvaril z Jean-Michelom Charlierjem. S Stanom Leejem pa sta se podpisala pod strip Silver Surfer.

Nadrealističen svet, ki prehaja v abstrakcijo
Zaslužen je za zasnovo vrste znanstvenofantastičnih uspešnic, poleg Petega elementa in Osmega potnika (s soustvarjalcem Alejandrom Jodorowskim je sicer tožil režiserja Luca Bessona, ker je njuno idejo uporabil v filmu, vendar sta tožbo izgubila) tudi filmov Tron in The Abyss. Pod psevdonimom Moebius si je zamislil široko paleto znanstvenofantastičnih in fantastičnih likov ter stripovskih svetov z značilnim nadrealističnim tonom, ki je na trenutke prehajal v abstrakcijo. Ravno pred dvema letoma je Cartierjeva fundacija za sodobno umetnost pripravila večjo retrospektivo Giraudovih del.