Mihael Paš (1970-2015) Foto: RTV SLO
Mihael Paš (1970-2015) Foto: RTV SLO

Paš je študiral kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1999 v razredu Uroša Rojka. Že v času študija sta ga pritegnili "neskončna zvočna paleta" in "možnost absolutne realizacije skladateljske ideje" v mediju elektroakustične glasbe. Ustvaril je številna dela za slovenske in tuje izvajalce, kot so ansambel Festine, APZ Tone Tomšič, violončelist Vasja Legiša, violinistka Nadežda Tokareva in drugi.

V njegovem ustvarjanju se elektroakustična glasba pogosto združuje z instrumentalnimi in vokalnimi zvoki. "Glasbeno misel Mihaela Paša zaznamujeta izvirnost in ostrina. V njej ni prostora za klišejske rešitve, saj jo vodi intenzivna želja po prenikanju v kompleksne, neznane zvočne dimenzije.

V iskanju transcendentalne globine in bivanjskega smisla se večkrat kritično dotakne tudi povsem konkretnih družbenih težav, krivic in anomalij. Je čista in neizprosno iskrena – in kot taka bo ostala pomemben del zakladnice slovenske glasbe," so zapisali na spletni strani programa Ars.

Mihael Paš (1970) se je poslovil v sredo po kratki, a hudi bolezni.