Zmago Šmitek (1949-2018). Foto: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
Zmago Šmitek (1949-2018). Foto: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja
Knjiga Zmaga Šmitka 'Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja', ki je izšla leta 2016 pri Beletrini, je obsežna, integralna in obenem reprezentativna študija oblike, strukture, pomena in vloge mandal v vodilnih azijskih kulturah. Monografija, ki prinaša celo vrsto pri nas neznanih ali slabo poznanih dejstev, bo učno gradivo pri študiju neevropskih kultur, zanimiva pa bo tudi za bralce, ki jih zanimajo azijske kulture, zlasti njihova duhovna podstat. Foto: Založba Beletrina

Med področja raziskovanja Zmaga Šmitka so spadale zgodovina slovenske etnologije in kulturne antropologije, religija, primerjalna mitologija, kultura Slovencev in Slovanov, pa tudi stiki Slovencev z neevropskimi kulturami ter kulture Azije.

Življenjsko delo, posvečeno mandalam
Šmitek pa je kar štiri desetletja posvetil raziskovanju mandal in tako je leta 2016 pri založbi Beletrina izšlo njegovo delo Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja. Recenzent knjige Andrej Ule je tedaj zapisal, da gre za avtorjevo življenjsko delo in obenem izjemen prispevek k predstavljanju in razumevanju azijskih kultur.

Sicer med Šmitkovimi monografskimi naslovi med drugim najdemo še Klic daljnih svetov: Slovenci in neevropske kulture (1986), Poti do obzorja: antologija slovenskega potopisa z neevropsko tematiko (1987), Srečevanja z drugačnostjo: slovenska izkustva eksotike (1995), Kristalna gora: mitološko izročilo Slovencev (1998), Sledovi potujočih duš: kresniki, vedomci in sorodna bitja (2003) ter Mitološko izročilo Slovencev: svetinje preteklosti (2004).

Zmago Šmitek se je rodil leta 1949 v Kropi. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral leta 1973 iz etnologije in zgodovine umetnosti, istega leta je postal stažist na Oddelku za etnologijo taiste fakultete, kjer je bil v naslednjem letu imenovan za asistenta. Leta 1979 je magistriral z delom Delitev dela kot sestavina socialne kulture Vitanja, štiri leta pozneje pa je sledil še doktorat Obzorje Slovencev na področju neevropskih kultur.

Izpopolnjevanje na indijski podcelini
Med letoma 1979 in 1980 je bil na vmesnem strokovnem izpopolnjevanju na univerzi v New Delhiju. Leta 1990 je bil imenovan v naziv izrednega profesorja za neevropsko etnologijo in etnologijo Evrope, od leta 1995 pa je bil redni profesor za neevropsko etnologijo in antropologijo religije. Sledilo je nekaj let opravljanja funkcije predstojnika oddelka.

Šmitek je bil leta 1994 pobudnik in soorganizator Mednarodnega etnološkega mediteranskega simpozija v Piranu. Bil je tudi član več domačih in tujih strokovnih društev ter uredniških odborov revij. Knjiga Klic daljnih svetov mu je leta 1987 prinesla Kajuhovo nagrado, leta 1999 je prejel zlato plaketo univerze za izjemne zasluge in leta 2005 Murkovo priznanje za knjigo Mitološko izročilo Slovencev.

Zmago Šmitek se je poslovil pri starosti 68 let, novico o njegovi smrti so sporočili na spletni strani filozofske fakultete.


Ob izidu knjige Zmaga Šmitka Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja, je bila tej monografiji posvečena oddaja Sobotno branje, ki ji lahko prisluhnete spodaj.