Na zasedanju Unescovega odbora za svetovno dediščino v Krakovu sodelujejo strokovnjaki iz več kot 130 držav. Foto: EPA
Na zasedanju Unescovega odbora za svetovno dediščino v Krakovu sodelujejo strokovnjaki iz več kot 130 držav. Foto: EPA
Unesco, Irina Bokova
Unescov odbor bo do 12. julija presojal o vpisu 33 novih lokacij na seznam svetovne dediščine. Foto: EPA

Kot so zapisali na spletni strani Unesca, so odločitev sprejeli na podlagi izboljšav na področju ohranjanja živalstva in naravnega okolja v parku. Populacija ikoničnih vrst, kot so sloni in šimpanzi, za katere se je že mislilo, da so s tega območja izginili, se je namreč začela povečevati. Stanje naravnega okolja je zdaj pozitivno, pišejo, cilji na področju ohranjanja živalstva pa so bili celo preseženi.

Narodni park Comoe spada med največja zaščitena območja v Zahodni Afriki. Znan je po veliki raznovrstnosti flore. Skozenj namreč teče reka Comoe, ki omogoča uspevanje rastlin, kakršne je sicer mogoče najti bolj na jugu, kot so savansko grmičevje in zaplate gostega deževnega gozda.

2003 zapisan na seznam ogrožene dediščine
Na Unescov seznam svetovne dediščine so park vpisali leta 1983, na seznamu ogrožene dediščine se je zaradi divjega lova, prevelikih čred govedi, ki so se pasle na območju parka, in neustreznega upravljanja znašel leta 2003.

Unescov seznam je namenjen predvsem opozarjanju mednarodne javnosti o grožnjah, ki pretijo tistim značilnostim lokacij, zaradi katerih so bile te vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine. Obenem želi pripomoči k njihovemu odpravljanju. Grožnje, zaradi katerih se kulturna in naravna dediščina najpogosteje znajdeta na seznamu, so vojne, naravne katastrofe, nenačrtovana gradnja, divji lov in onesnaževanje.

Na 41. zasedanju Unescovega odbora za svetovno dediščino sodelujejo strokovnjaki iz več kot 130 držav, ki bodo do 12. julija presojali o vpisu 33 novih lokacij na Unescov seznam.