Čeprav se nosilni zidovi na videz zdijo nepoškodovani, je strokovni pregled pokazal, da so precej uničeni. Foto: MMC RTV SLO/Veronika Žajdela
Čeprav se nosilni zidovi na videz zdijo nepoškodovani, je strokovni pregled pokazal, da so precej uničeni. Foto: MMC RTV SLO/Veronika Žajdela
Požar Rakušev mlin
Kakršno koli delo v bližini objekta ali v notranjosti objekta je zaradi nevarnosti zrušitev prepovedano. Foto: MMC RTV SLO/Petra Bezjak

Celjska občina je za spomeniško zaščiten mlin, ki je bil kot skladiščni objekt zgrajen leta 1903, že pridobila izvedensko mnenje o konstrukcijskem stanju in varnosti objekta. Izvedenec gradbene stroke je tako ugotovil več resnih konstrukcijskih poškodb objekta, ki lahko povzročijo nenadzorovano, hipno porušitev.

Sto enajst let star Rakušev mlin je bil eden najboljših primerov tipične slovenske industrijske arhitekture na prelomu iz 19. v 20. stoletje, zato je bil leta 2002 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Po požaru je občina nemudoma pristopila k zaščiti pogorišča ob Mariborski cesti, kjer so objekt s stalno prisotnostjo varovali gasilci in policisti. Gibanje na celotnem ograjenem območju je prepovedano oz. dovoljeno le pristojnim.

Uničeno je tudi nosilno zidovje
V požaru so zgorele oz. so bile močno poškodovane in porušene vse lesene medetažne konstrukcije, tako dvoetažnega izzidka kot tudi štiri etažnega glavnega objekta, popolnoma uničena je tudi strešna lesena konstrukcija. Strokovna ocena stanja objekta je pokazala, da je požar precej uničil tudi nosilne zidove, čeprav je to na videz nepoškodovano.

Zaradi omenjene porušitve lesenih medetažnih konstrukcij so problematične zlasti obodne stene, ki so nestabilne in jih bo pred kakršnimi koli posegi treba ustrezno stabilizirati, tako z zunanje kot z notranje strani, a je zaradi nedostopnosti in nevarnosti v notranjosti to za zdaj še neizvedljivo.

Tudi sicer je kakršno koli delo v bližini objekta ali v notranjosti objekta prenevarno in prepovedano, saj se lahko zaradi porušitve medetažnih konstrukcij hipno porušijo obodni zidovi, predvsem ob vetru ali potresu.

Celjski župan Bojan Šrot se zaveda, da je škoda, ki jo je povzročil hud požar, neprecenljiva. "Požar zelo obžalujemo, saj gre za kulturni spomenik lokalnega pomena. Upamo, da bomo objekt kljub vsemu lahko ohranili, ali bo to mogoče, pa bodo morali povedati strokovnjaki, " je dejal Šrot.

Ker je glede na podano izvedensko mnenje sanacija objekta zaradi nevarnosti nenadzorovane porušitve v tem trenutku neizvedljiva in ker gre za objekt kulturne dediščine, celjska občina glede odločitve o nadaljnjih dejavnostih pridobiva vsa potrebna mnenja in strokovne ocene, tudi mnenje Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine.