Manchester Camerata je obenem tudi registrirana dobrodelna ustanova. Foto: Cankarjev dom
Manchester Camerata je obenem tudi registrirana dobrodelna ustanova. Foto: Cankarjev dom
Martha Argerich
Pianistka Martha Argerich je že v mladih letih veljala za čudežnega otroka in zelo kmalu stopila na mednarodne odre. Foto: Cankarjev dom

Komorni orkester Manchester, ki je bil ustanovljen leta 1972, sestavljajo glasbeniki z vsega sveta, ki ji odlikuje inovativen pristopom h glasbi. Sestav, ki ga že peto sezono vodi madžarski dirigent Gabor Takacs-Nagy, si prizadeva za nove načine približevanja glasbe tako občinstvu kot tudi umetnikom.

Od Marthe Argerich do New Order
Glasbeniki nastopajo na najrazličnejših prizoriščih, od velikih koncertnih dvoran do nočnih klubov, in sodelujejo z različnimi umetniki, od legend klasične glasbe, kot je Martha Argerich, do kultnih zasedb, kot je New Order.

S slovito solistko Martho Argerich, pianistko, ki je veljala za čudežnega otroka in zelo zgodaj stopila na mednarodne odre, nastopajo tudi tokrat. Glasbenica se je leta 1955 iz rodne Argentine odpravila na študij v Evropo ter leta 1957 zmagala na tekmovanjih v Bolzanu in v Ženevi, leta 1965 pa na Chopinovem tekmovanju v Varšavi.

Najraje ima mojstrske poustvaritve virtuoznih skladb 19. in 20. stoletja, a zajema iz obsežnega repertoarja, ki se razteza vse od Bacha do Bartoka, Beethovna, Schumanna, Chopina, Liszta, Debussyja, Ravela, Francka, Prokofjeva, Stravinskega, Šostakoviča, Čajkovskega in Messiaena.

Martha Argerich sodeluje z najprestižnejšimi orkestri ter na najvidnejših festivalih Evrope, Japonske in ZDA, posveča pa se tudi komorni glasbi. Sodeluje in nastopa z umetniki, kot so Nelson Freire, Ivry Gitlis, Miša Majski, Gidon Kremer in Daniel Barenboim.

Nocojšnji koncert bo nadomestil odpadlo gostovanje Simfoničnega orkestra iz Dallasa.