Med izkopavanji so odkrili dobro ohranjene ostanke razkošne rimske vile z mozaiki in freskami. Predvidoma septembra bodo razstavili tri mozaike, dva sta dobro ohranjena, najmanjšega bodo restavrirali. Foto: Tonka Šoba/ZVKDS
Med izkopavanji so odkrili dobro ohranjene ostanke razkošne rimske vile z mozaiki in freskami. Predvidoma septembra bodo razstavili tri mozaike, dva sta dobro ohranjena, najmanjšega bodo restavrirali. Foto: Tonka Šoba/ZVKDS
Med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta, se lahko sprehodimo tudi v kleti Knežjega dvora. Tu je arheološko razstavišče Celeia - mesto pod mestom doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeje "in situ". Na spletni strani muzeja domuje tudi virtualna predstavitev razstave Celeia - mesto pod mestom. Foto: Pokrajinski muzej Celje

Med odkritji je vodja izkopavanj Jure Krajšek, zaposlen v Pokrajinskem muzeju Celje, izpostavil dele rimskih vil z bogato notranjo opremo mozaikov in fresk. Ker so lahko raziskovali le manjši del Glavnega trga, na katerem so danes stavbe, predvsem območje pod v drugi svetovni vojni porušeni hiši, so se osredotočili prav na dele, okrašene z mozaiki.
Na območju raziskovanja so odkrili le majhne dele dveh rimskih vil, ki sta nekoč merili 30 krat 90 kvadratnih metrov. Obiskovalci starega mestnega jedra si lahko že zdaj ogledajo obod rimske vile. Nad arheološkimi izkopavanji so postavili kamnite bloke kot vogala rimske vile nad nivojem tlakov, na katerih lahko obiskovalci tudi posedajo.
Najmanjši mozaik je potreben restavracije
Mozaiki so pri Rimljanih običajno krasili jedilnice oziroma sobe, v katerih so gostili povabljene. Na ogled bodo trije mozaiki, dva sta po Krajškovih besedah tako dobro ohranjena, da jih bodo razstavili kar in situ. Eden od teh je črno-bel in ga sestavljajo geometrični motivi, drugi je popolnoma črn.
Najmanjši mozaik je močno poškodovan oziroma zlomljen, saj je na njem pozneje stala srednjeveška hiša, zato ga bodo morali še restavrirati. Velik je okrog osem kvadratnih metrov, krasijo pa ga večbarvni rastlinski ornamenti.
Mozaiki bodo predstavljeni predvidoma septembra, pozneje pa si želijo zgraditi zaščitni paviljon, ki bi zaščitil mozaike in omogočal predstavitev tudi v zimskem času.
Predstavljeni bodo tudi ostanki cest in potek zidov
Poleg mozaikov bodo v skladu z raziskavami nakazali potek rimskih zidov, ki je potekal pod obstoječimi stavbami na Glavnem trgu, predstavljeni pa bodo tudi ostanki cest in cestišč. Med drugim so našli temelje pločnika z ostanki stebrov oziroma pločnik, ki je omogočal, da so Rimljani hodili pod streho.
Glavni trg v Celju je arheološko zelo zanimiv. Po besedah predstavnice Zavoda za zaščito kulturne dediščine Danijele Brišnik so v spodnjem delu antičnimi zidovi, na kar kaže plast ometa, ki je bila kot zasutje ohranjena v višini antičnih ostankov. Glede na izjemno lepe in številne ostanke značilnih zgodnje antičnih fresk, datacija ni sporna, meni Brišnikova.
V neposredni bližini zidu so bile odkrite ruševine objekta z ohranjenim poslikanim ometom, pod tanko ruševinsko plastjo pa ostanki stebričkov antičnega objekta s hipokavstom - talnim ogrevanjem. Spremljajoče najdbe, sigilata - posodje in mozaične kocke, kažejo, da gre za bogato meščansko antično hišo, še dodaja Brišnikova.