Drugo
(8)

Poudarki

  • Umetnost in znanost (skupaj?) osvajata vesolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 13 glasov Ocenite to novico!
Cern
Ariane Koek, vodja umetniškega programa v Cernu, je prepričana, da lahko umetnost in znanost druga drugo obogatita, ne želi pa, da bi se umetniki spremenili v inženirje. Pravi, da je pomembno, da med njima ostanejo razlike: "Zaradi razlik sta to, kar sta. Če jih ne razlikujemo, uničimo avtentičnost in pomen obeh." Na sliki amaterski fotograf fotografira dele velikega hadronskega trkalnika. Foto: EPA
Cern
Slike poskusov, ki jih v javnost pošiljajo iz Cerna, marsikoga spominjajo na neko vrsto novodobne umetnosti. Foto: EPA

Dodaj v

V Cernu bosta trčili umetnost in znanost. Bodo rezultati eksplozivni?

Umetniki bodo ustvarjali v bližini velikega hadronskega trkalnika
5. oktober 2011 ob 21:19
Ženeva - MMC RTV SLO

Evropski center za jedrske raziskave (Cern) se je odločil za potezo, ki je morda od fizikov ne bi pričakovali – povezovanje znanosti in umetnosti.

Program Odlična umetnost za odlično znanost bo po poročanju časopisa The Art Newspaper v treh letih v laboratorij v Ženevi povabil umetnike na trimesečne rezidence, kjer jim bodo za mentorje dodelili vodilne znanstvenike. Izbrani umetniki bodo dobili tudi 10 tisoč evrov štipendije.

Cern podira meje razumevanja
Prvi del programa z imenom Prix Ars Electronica Col­lide@CERN se osredotoča na digitalno umetnost. Zagnali so ga že avgusta na festivalu digitalne umetnosti Ars Electronica v Linzu v Avstriji. Izbrani umetniki bodo prva dva meseca preživeli v Cernu, zadnji mesec pa v festivalskih studiih Ars Electronica Futurelaba. Dela, ki bodo nastala v tem času, bodo predstavili tako v Cernu kot na linškem festivalu. Drugi del programa, ki ga bodo oznanili novembra, se bo posvečal performansu in plesu.

"Zame je Cern eden trenutno kulturno najpomembnejših prostorov. Podira meje tega, kar vemo o svetu in kako ga razumemo. Zdelo se mi je, da ima moožnosti, da postane eno najbolj navdihujočih zbirališč za umetnike na svetu," razlaga Ariane Koek, vodja umetniškega programa v Cernu. Tudi znanstveniki v centru si zelo želijo sodelovanja z umetniki. Program so sicer sponzorirali zasebniki, saj je denar, ki ga prispeva 20 evropskih držav ustanoviteljic Cerna (lani ga je bilo skoraj eno milijardo evrov), namenjen zgolj znanosti in tehnologiji.

Umetnost in znanost osvajata vesolje
Program je poskus, kako preseči stroge razdelitve med znanostjo in umetnostjo. "Moja filozofija je, da sta umetnost in znanost boljši skupaj kot vsaka zase. Nekako smo sprejeli absolutno ločitev med analizo in intuicijo, a mislim, da so ideje tako znanstvenikov kot umetnikov zelo zapletena mešanica obeh," je povedal britanski umetnik Antony Gormley, eden izmed pokroviteljev programa.

V Londonu živeča poljska umetnica Goška Macuga, ki je trenutno na obisku v Cernu, je skupni imenovalec na videz morda nezdružljivega opisala slikoviteje: "Umetnost in znanost si obe prizadevata osvojiti vesolje!" Njeno raziskovanje jo je pritegnilo k Cernu, kjer želi najti "alternativni jezik za opisovanje resničnosti", s katerim se bo skušala odmakniti od dozdajšnjega dela, ki ima korenine večinoma v umetnostni zgodovini. Kako bo bližina velikega hadronskega trkalnika v Ženevi vplivala na navdih umetnikov, še ni jasno, a zdi se, da bi bili lahko rezultati vsaj tako zanimivi kot tisti, ki jih s poskusi dobivajo znanstveniki.

Blaž Tišler, povzeto po The Art Newspaper
Prijavi napako
Komentarji
peter
# 05.10.2011 ob 21:58
Ramus... najti nekaj, kar ne obstaja (božje) je nemogoče :)
jo-jo
# 05.10.2011 ob 22:36
@peter:
Ramus... najti nekaj, kar ne obstaja (božje) je nemogoče :)

Hehe,...v tem primeru gre za ti. osnovni delec ali strokovno Higgsov bozon. Ime "božji delec" pa je njegov v popularni kulturi vsesplošno znan nadimek. Če "božji delec" oz Higgsov bozon obstaja pa naša znanost še ne ve.
čofotalček
# 06.10.2011 ob 07:42
Znanost ina svoj "zapleten" jezik. Filozofija ima svojega, ki je za znanstvenike velikokrat nerazumljiv.
Upam bo umetnost dober katalizator med obema.
el CARTEL
# 10.10.2011 ob 12:22
okej, "božji delec" kot prvo nima veze z bogom, in tudi ne bo pojasnil nastanka vesolja, tudi če ga najdejo..god particle je bil poimenovan po neki knjigi, kjer je avtoh prvotno hotel dati naslov goddamn particle..
hanziki
# 06.10.2011 ob 06:35
V ozadju čutim frustracije znanstvenikov. Največja odkritja v zgodovini so bila plod udestvovanja posameznikov in ne nujno povezana z velikimi denarnimi vložki. Umetnost pa večkrat priskoči na pomoč znanosti. Npr., včasih so določene stvari družbeno nesprejemljive, razen če se jih označi kot umetnost.
nekdodalec
# 05.10.2011 ob 23:02
"Moja filozofija je, da sta umetnost in znanost boljši skupaj kot vsaka zase. Nekako smo sprejeli absolutno ločitev med analizo in intuicijo, a mislim, da so ideje tako znanstvenikov kot umetnikov zelo zapletena mešanica obeh," je povedal britanski umetnik Antony Gormley, eden izmed pokroviteljev programa.

hehehe.. tudi v 100 letih se zahodni clovek ni naucil prav nicesar...
Cvetača
# 05.10.2011 ob 23:58
Saj ni treba najti božjega delca, da čutiš božjo navzočnost. Čisto preprosto.
Ramus
# 05.10.2011 ob 21:48
"V Cernu bosta trčila umetnost in znanost. Bodo rezultati eksplozivni?"

No vsaj nekaj, če že božjega delca ne najdejo mar ne? :)
Kazalo