Najdeni zgornji del figure naj bi pripadal osem metrov visokemu kipu Ramzesa II. Foto: EPA
Najdeni zgornji del figure naj bi pripadal osem metrov visokemu kipu Ramzesa II. Foto: EPA
Ramzes II.
Kip naj bi bil v nekaj dneh na ogled v Egipčanskem muzeju v Kairu. Foto: EPA

Kip enega najvplivnejših faraonov v zgodovini starega Egipta je skupina egiptovskih in nemških arheologov odkrila v delavski soseski Al Matarija. Doslej so našli samo zgornji del telesa, domnevajo pa, da je v kip v celoti meril osem metrov. Egiptovski minister za antikvitete Kaled El Enani je najdbo označil za enega največjih odkritij v zadnjih letih.

Najprej kip starejšega kralja, pozneje predelan v Ramzesa
Arheologi upajo, da bodo odkrili tudi manjkajoč spodnji del kipa, vendar pa se zavedajo, da je bil ta lahko uporabljen za kakšen drug spomenik v Kairu, opozarja vodja nemške arheološke skupine Dietrich Raue. Stroka meni, da je kip najverjetneje podoba Ramzesa II. Nekatere poteze sicer nakazujejo, da bi bil najprej upodobljen tudi kakšen kralj, ki je vladal pred njim, pa so ga pozneje predelali v Ramzesa.

Ramzes II. je bil sin Seta I., tretji in najpomembnejši kralj 19. dinastije Ramesidov. Vladal je 66 let, od leta 1279 pr. n. št. do 1213 pr. n. št. Imel naj bi 100 otrok. Zgodovina si je faraona zapomnila predvsem po njegovih ambicioznih gradbenih delih, ki jih je uresničeval po vsem kraljestvu. Dogradil je velika templja v Karnaku in Luksorju, postavil templje v Tebah in Abidosu ter monumentalna templja v Abu Simblu. V vzhodnem delu Nilove delte je zgradil novo metropolo. Faraon, ki so ga nasledniki cenili kot Velikega praočeta, je vodil nekaj vojaških odprav in egipčanski imperij razširil od Sirije na severu do Nubije na jugu. Pokopan je v Dolini kraljev, njegovo mumijo pa so odkrili leta 1881.

Pred nedavnim odkriti kip naj bi kmalu na ogled postavili v Egipčanskem muzeju v središču Kaira, prihodnje leto pa ga bodo prenesli v Veliki egipčanski muzej na obrobju mesta.