Drugo
Kar je videti kot bolj ali manj naključna gomila, je v resnici 4.600 let stara piramida. Foto: University of Chicago, Oriental Institute (Tell Edfu Project)
Najdba navzven nikakor ni bila podobno piramidi; prebivalci bližnje vasi so bili menda celo prepričani, da gre za grobnico nekega šejka. Foto: University of Chicago, Oriental Institute (Tell Edfu Project)

Dodaj v

V Egiptu odkopali piramido, starejšo od tiste v Gizi

Kakšna je bila njena funkcija, arheologi le ugibajo
4. februar 2014 ob 21:08,
zadnji poseg: 4. februar 2014 ob 22:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Arheologi so med izkopavanji v bližini starodavnega naselja Edfu na jugu Egipta naleteli na stopničasto piramido, ki datira približno 4.600 let v preteklost in je tako vsaj nekaj desetletij starejša od slavne piramide v Gizi.

Stopničasta piramida, ki je bila v boljših časih visoka okoli 13 metrov, je ena od sedmih t. i. "provincialnih" piramid, ki jih je dal postaviti bodisi faraon Huni (2635-2610 pr. n. št.) bodisi Snefru (2610-2590 pr. n. št.). V stoletjih so večino njenih zidakov sicer pokradli in raznesli na vse strani, ostanek pa je bil izpostavljen vremenskim razmeram, tako da je danes piramida visoka le še pet metrov, poroča Discovery News.

Čemu so služile provincialne piramide?
Provincialne piramide, ki so posejane po vsem osrednjem in južnem Egiptu, po navadi stojijo v bližini večjih naselij; nimajo notranjih prostorov in niso bile zgrajene za pogrebne namene. Šest od sedmih piramid ima skoraj popolnoma enake dimenzije, vključno s tisto, ki so jo pravkar odkopali pri Edfuju: meri 18,4 krat 18,6 metra.

Pravi namen teh piramid za arheologe ostaja uganka: morda so jih uporabljali kot simbolične spomenike v čast kraljevskemu kultu, ki so utrjevali vpliv kraljevine v južnih provincah.

Otroški grobovi so prišli pozneje
"Podobnosti med posameznimi piramidami so res osupljive in definitivno obstaja skupen načrt," je za Discovery news povedal Gregory Marouard z Univerze v Chicagu, ki je bil na čelu izkopavanj v Edfuju. Na vzhodni strani piramide so odkopali ostanke podesta, kjer so stari Egipčani očitno darovali hrano; to odkritje je še posebej pomembno zato, ker bo pomagalo ugotavljati, za kaj so bile piramide uporabljane. Na zunanjo stran stavbe so bili vrezani tudi hieroglifi, in sicer poleg ostankov otrok in dojenčkov, ki so bili pokopani ob njenem vznožju. Arheologi so ugotovili, da so hieroglifi (in grobovi) veliko mlajši od same piramide ter da ta prvotno ni bila grobišče.

Domačini so se vsak dan sprehajali mimo nje
Čeprav je stroka vedela za piramido pri Edfuju, pa se je izkopavanj lotila šele Marouardova skupina leta 2010; njihova najdba se je "skrivala" pod debelo plastjo peska in ostankov ropanja posameznih zidakov, ki se je dogajalo v teh stoletjih. Vse skupaj zato navzven ni bilo podobno piramidi; prebivalci bližnje vasi so bili menda celo prepričani, da gre za grobnico nekega šejka, ki velja za lokalnega svetnika tamkajšnjih muslimanov.

Piramida, ki je bila zgrajena iz peščenca in glinene malte, je imela najverjetneje tri stopnice; taka struktura spominja na slavno Džoserjevo piramido (2670-2640 pr. n. št.), torej na faraona, ki je v obdobju tretje dinastije ukazal zgraditi prvo piramido. Način gradnje pa bolj spominja na piramido pri Meidumu, ki jo je dal postaviti eden izmed prej omenjenih vladarjev, Snefru ali pa Huni, in ki se je iz stopničaste šele pozneje razvila v "pravo" piramido.

Vedeli so, kaj počnejo
"Sama gradnja odraža skrb in resnično izvedenost za gradnjo iz kamna," je Marouard zapisal v svoje poročilo. Opazil je tudi, da so gradili naravnost na trdno podlago in samo iz lokalnih materialov. (Rudnik, iz katerega so dobili peščenjak, so slab kilometer stran odkrili že leta 2011.)

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
bodhisattva
# 04.02.2014 ob 21:36


Drugače pa obstaja kar nekaj piramid starejših od tistih v Gizi, to ni nič posebnega. Najstarejša je Đoserjeva se mi zdi, tam neki 2700 pr.n.št.
obriobri
# 04.02.2014 ob 21:57
ni je čez tiste v Bosni
fafaron
# 04.02.2014 ob 23:31
Eno piramido imajo v Mariboru.
espero
# 04.02.2014 ob 22:53
Ko bi vi vedeli -- še kako pretresljivo je tam.! Veliko je skritega in veliko uničenega ob gradnji jezu in posledično potop Edfuja ki je postal otok. Prav tako so tu obiskali , tako kot v Peruju v preteklosti ljudi vesoljci .O tem pričajo razmetani ostanki kamnitih prispodob in obrazov - širokih ust z velikimi ušesi in tipalkami. Prav takšne kot v Peruju. Je podobnost naključna.?
Perk
# 05.02.2014 ob 19:53
Ramus

da so piramide bile skladisnice žita?

ti mal preveč Traviana igraš...for sure.
hubert69
# 05.02.2014 ob 09:31
@Ramus, na zunaj monumentalna skladišča s par sobicami v notranjosti? V katerih ni sledu o kakšni spodobni količini zrnja? Tista tvoja knjiga mitov ti pa res megli sklepanje...
Sheppard22
# 05.02.2014 ob 09:11
Bog ve kva vse se še skriva pod peskom! Drugače pa malo več takih člankov prosim!
SF010
# 04.02.2014 ob 23:10
pišuka spet bom mogu it tja
Kobilica-poet
# 04.02.2014 ob 22:34
no..za nas ki smo v srednji šoli dali skozi umetostno zgodovino.....

nič pretresljivega.....
Perk
# 04.02.2014 ob 22:04
Sicer pa super referenca za drugačen pogled na egipčansko zgodovino je Brien Foerster in že pokojni Abd’el Hakim Awyan ter njegovi sinovi, predvsem Yousef, ki nadaljujeo oralno tradicijo njegovih prednikov kemitov.

http://khemitology.com/hakim/
Perk
# 05.02.2014 ob 19:51
Dejstvo je da so piramide postvavljali po nekaksnem zvezdnem kljucu..in da so vse religije osnovane na polozaju zvezd in planetov v preteklosti....predvsem poganske religije...v katerih ima krscanstvo iztocnico..da sonce tri dni miruje in nam potem daljsa dneve..trdi dni je lezal in potem od mrtvih vstal, kajne.
Mrhovinar#
# 05.02.2014 ob 11:29
Zanimiva najdba, dvomim pa da bo spremenila nas pogled na Egipt in staro kraljestvo.

Biblija, kot opora za kronolosko datiranje pa je vsaj nenatancna, ce ne ze nespodobno neuporabna. Biblija je nabor naukov in idej krscanstva, nikakor pa ni to zgodovinsko neoporecno sredstvo. Podobno kot Platon in njegova Atlantida, Plinij ml. pa Atlantida, in se je bilo podobnih modelov v preteklosti in zgodb oz. legend (alternativnih verzij nase zgodovine). Seveda Troja je bila najdena ( super za Schliemanna) na taksen nacin, ampak je tudi na stotine mest, katera so bila le miticna in dokazano niso obstajala. Seveda, pa vedno obstaja moznost za ogenj, kjer je dim - ampak seveda samo, ce dokazi potrjujejo resnicnost zgodbe. Vse ostalo je mlatenje prazne slame.

Je pa zanimivo, kako postaja tudi arheologija cedalje bolj senzacionalisticna. Ob novih najdbah najprej "znastveniki" postavijo najbolj nore teorije, ki pa so v roku leta ali dveh vse vehementno ovrzene in se izkazejo kot iskanje pozornosti teh samooklicanih znanstvenikov - zanesenjakov.
boroč
# 05.02.2014 ob 10:12
hubert69
Ramus, na zunaj monumentalna skladišča s par sobicami v notranjosti? V katerih ni sledu o kakšni spodobni količini zrnja? Tista tvoja knjiga mitov ti pa res megli sklepanje...
------------------------------------------------------
Odkrita piramida je dejstvo, obstaja iz kamna, ne vemo pa, kakšna je bila njena vsebina, čemu je služila.
Sveto pismo ni iz kamna, vemo pa, kakšna je njena vsebina, kaj nam sporoča. Mnogim je ta knjiga najdragocenejša izmed vseh knjig.
Nekaterim pa res predstavlja samo kup pravljic, mitov. Takšno je pač življenje. Nekateri so iz te knjige dobili navdih za monumentalna dela (Michelangelov kip Mojzes,..) v vseh zvrsteh umetnosti, nekaterim bi služila za brisanje..
SamoRes
# 05.02.2014 ob 09:20
Nek Američan je rekel, da če bi bili pametni bi to kamenje in trud porabili za gradnjo jezov in bi bili vsi siti ter bogati, ko bi puščavo spremenili v oaze. Ampak tako je še danes, narod hlapčuje peščici, da si postavlja spomenike, vile in jahte, lahko bi bilo pa vsem lepo.
SF010
# 05.02.2014 ob 08:29
papirus maj frend, veri spešl prajs for ju maj frend
kanalija
# 05.02.2014 ob 04:18
@SF010: poglej zadnjo fotko, levi del kamelje uzde je zelene barve. Verjamem da boš odslej bojkotiral egipt.
Zarotni Teoretik
# 05.02.2014 ob 01:40
»Arheologi so ugotovili, da so hieroglifi (in grobovi) veliko mlajši od same piramide ter da ta prvotno ni bila grobišče.«

Zdaj ne vem več, kaj naj si mislim. A niso take stvari do danes zagovarjali »teoretiki« zarote?
RobertR
# 04.02.2014 ob 23:20
Kaj se spet po mojem peskovniku igrajo.
Perk
# 04.02.2014 ob 21:49
Stopničaste piramide so mlajše piramide, kot tiste v Gizi in drugje..zmotno mišljenje je, da so take gradili, ker se niso imeli znanja..znanje se je vmes izgubilo.
Cvetača
# 05.02.2014 ob 07:24
Kup kamna je kup kamna, kakorkol obrneš.... a je važno a je kup star eno al pa petsto let??
angeleyes
# 05.02.2014 ob 10:41
Piramide so bile grajene predvsem kot orodje. Z njimi so ustvarjali padavine - dež. Vemo pa da brez dežja ni hrane. V piramidah je izredno močno energetsko polje. V njih so tudi komunicirali z drugimi svetovi - mentalno.
Če vas zanima še več tudi o drugih stvareh pa preberite knjigo Thiaooubska prerokba - Michel Desmarquet. Obstaja tudi v slovenščini. Tam boste našli stvari, ki so za naše človeške možgane skoraj neverjetne. Pa vendar so resnične. Vesolje je polno življenja in znanja.
Ramus
# 04.02.2014 ob 22:52
"Pravi namen teh piramid za arheologe ostaja uganka: morda so jih uporabljali kot simbolične spomenike v čast kraljevskemu kultu, ki so utrjevali vpliv kraljevine v južnih provincah."

Najverjetneje so bila skladišča žita,...
Ramus
# 04.02.2014 ob 23:03
"Čemu so služile provincialne piramide?"

Najverjetneje so bile skladišča žita, ki jih je dal postaviti Imhotep, potem, ko je imel sanje o sedmih letih lakote v Egiptu,...

"The Upper Egyptian Famine Stela, dating from the Ptolemaic period, bears an inscription containing a legend about a famine of seven years during the reign of Djoser. Imhotep is credited with having been instrumental in ending it"

http://en.wikipedia.org/wiki/Imhotep
Kazalo