Vojne operacije na bližnjevzhodnem območju so povzročile nepopravljivo škodo na objektih in predmetih, ki pomenijo zgodovinsko dediščino človeštva. (Slika je simbolična) Foto: EPA
Vojne operacije na bližnjevzhodnem območju so povzročile nepopravljivo škodo na objektih in predmetih, ki pomenijo zgodovinsko dediščino človeštva. (Slika je simbolična) Foto: EPA
Begunski  center
Policija kipcev ni zasegla, ampak jih našla v enem izmed zapuščenih začasnih bivališč prebežnikov, zato tudi niso podala kazenske prijave, ampak so sprožila uraden postopek ugotavljanja starosti in pristnosti. Foto: Staša Lepej Bašelj
Arheologija
Med odtujenimi artefakti z vojnih območij se na črnem trgu največkrat pojavijo predmeti manjših dimenzij, večji primeri so redkejši. Foto: EPA

Kot je za Radio Slovenija poročal Milan Trobič, so iz več različnih virov dobili namig, da spadajo kipci v obdobje znamenite sumerske civilizacije, ki se je raztezala na področju današnjega Iraka, Irana in Sirije. Policija je kipce našla v enem izmed prostorov, kjer so bili začasno nastanjeni prebežniki, in sprožila uraden postopek ugotavljanja starosti in pristnosti. Ker kipci niso bili zaseženi, ampak najdeni, kazenske prijave niso podajali.

Policija se je torej obrnila na pomoč strokovnjakov, ki bodo lahko najdbo natančneje opredelili in časovno umestili. Zdaj naj bi zadeva tekla prek sodišča. Kot še poroča Trobič, je mogoče, da je tisti, ki je predmete prenašal, te hotel prodati najboljšemu ponudniku na črnem trgu, in denar porabiti za preživetje. Lahko pa je pri vsem skupaj šlo za načrtno akcijo in za financiranje točno določenih potreb in ciljev, o katerih lahko samo ugibamo.

Vojne operacije na Bližnjem vzhodu so doslej na tisočletja starih spomenikih povzročile nepopravljivo škodo, veliko je bilo uničenega v spopadih ali pa so artefakti odtujeni in prodani na črnem trgu. O tem so konec februarja razpravljali tudi na simpoziju, ki so ga v soorganizaciji Združenja za raziskave zločinov na področju umetnosti organizirali v Londonu. Med drugim so govorili o plenjenju samooklicane Islamske države v Palmiri in na drugih arheoloških najdiščih zasedenih območij, vendar pa strokovnjaki svarijo pred širjenjem napačnih informacij in pomanjkanjem dokazov. Prav tako opozarjajo, da je črni trg z odtujenimi artefakti na vojnih območjih bližnjevzhodnega območja prisotno že dali časa.

Zakopani artefakti možnost rešitve iz trenutnega pekla
Kot je bilo po poročanju Art Newspaperja slišati na srečanju, nastaja velika škoda tudi na turško-sirski meji, od koder tihotapijo predvsem artefakte manjših dimenzij, občasno pa tudi ostanke monumentalne umetnosti, denimo talnih mozaikov antičnih vil ali večjih plastik. Mejo je težko nadzirati, poroča novinar Mike Giglio (Buzzfeed), poleg tega pa so v črni trg pogosto vključeni tudi obmejni policisti. Novinar je ob tem posvaril pred enoznačnim obsojanjem tistih ljudi, ki se na vojnih območjih preživljajo z ilegalnim izkopavanjem predmetov in njihovo prodajo na črnem trgu. "To je odraz obupanosti ljudi, ki jih je prizadel konflikt ... V zemlji zakopani artefakti jim predstavljajo možnost rešitve iz trenutnega pekla."

Glavni krivci so mednarodni zbiratelji
Kot je bilo slišati na londonskem simpoziju, imajo največ koristi na črnem trgu z artefakti vplivni mednarodni trgovci, in ne obubožano prebivalstvo, ki priskrbi predmete. Nekdanji italijanski minister za kulturo in rimski župan Francesco Rutelli je glavno krivdo za "krvavo" trgovino in nezakonito izkopavanje arheoloških predmetov pripisal ravno mednarodnim trgovcem in zbirateljem. "Gre za človeški pohlep po tistem, kar pripada celotnemu človeštvu."


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.