Vilmi Bukovec Kambič, Prešernovi nagrajenki za življenjsko delo leta 1982, se bodo na drevišnji slovesnosti poklonili tudi člani ljubljanske opere in baleta. Foto: Alenka Slavinec, z razstave Plečnikova Simfonija Križank ob 60-letnici Festivala Ljubljana
Vilmi Bukovec Kambič, Prešernovi nagrajenki za življenjsko delo leta 1982, se bodo na drevišnji slovesnosti poklonili tudi člani ljubljanske opere in baleta. Foto: Alenka Slavinec, z razstave Plečnikova Simfonija Križank ob 60-letnici Festivala Ljubljana
Zbirka, ki sta jo Vilma Bukovec Kambič in Vinko Kambič podarila Metliki, obsega dela več pomembnih slovenskih umetnikov, pa tudi razne predmete, pohištvo, ure in svetila.
Zbirka, ki sta jo Vilma Bukovec Kambič in Vinko Kambič podarila Metliki, obsega dela več pomembnih slovenskih umetnikov, pa tudi razne predmete, pohištvo, ure in svetila. Foto: Belokranjski muzej

Zadnja velika donacija Vilme Bukovec Kambič Metliki in Belokranjskemu muzeju je obsegala 23 umetniških del, predvsem slik, in še 30 drugih predmetov, od starega pohištva do umetnoobrtnih izdelkov. Po besedah direktorice muzeja Andreje Brancelj Bednaršek gre za izjemno in kakovostno zbirko del slovenskih likovnih umetnikov, kot so Rihard Jakopič, Matija Jama, Zoran Mušič, France Pavlovec, Stane Kregar in Jože Ciuha.

Dragocena donacija umetnin in umetnoobrtnih predmetov
Dela bodo najprej predstavili na drevišnjem odprtju razstave v Galeriji Kambič, kjer bodo na ogled do 10. septembra. Nato bodo celotno zbirko 228 predmetov, ki sta jih donirala Kambičeva, dr. Kambič je bil po rodu Metličan, skušali predstaviti na različne načine, je še povedala Andreja Brancelj Bednaršek. Prvo donacijo Kambičevih so v Belokranjskem muzeju prevzeli leta 2003. Celotno zbirko sestavljajo umetniška dela in kulturnozgodovinski predmeti, slike in kipi iz obdobja baroka, slike na steklo, pohištvo, ure, svetila in umetnoobrtni predmeti.

V središču Mušičeva platna
V zbirki prevladujoča dela različnih slovenskih umetnikov, od generacije realistov in impresionistov do sodobnih umetnikov. Posebno mesto v zbirki pripada 12 delom slikarja Zorana Mušiča.

Zdravnik in akademik Vinko Kambič se je leta 1920 rodil v Metliki, v Ljubljani je umrl leta 2001. Kambič je še v času življenja za ureditev galerije svojo rojstno hišo podaril metliški občini.

Vilma Bukovec Kambič, ki je leta 1982 prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je po njegovi smrti tako poimenovani Kambičevi galeriji podarila več donacij in tako uresničila moževo željo.

Operni pevki se bodo z glasbenim delom slovesnosti nocoj poklonili tudi člani ljubljanske opere in baleta, ravnatelj Peter Sotošek Štular, sopranistka Urška Arlič Gololičič in pianist Marko Hribernik. Častni gost slovesnosti bo predsednik republike Borut Pahor.