80-letni književnik Mario Vargas Llosa me drugim zavrača namigovanja, da se je računu v davčni oazi odpovedal, preden je konec leta 2010 prejel Nobelovo nagrado. Kot pravi, ni vedel, da bo dobil Nobelovo nagrado, dokler se to ni zgodilo. Foto: EPA
80-letni književnik Mario Vargas Llosa me drugim zavrača namigovanja, da se je računu v davčni oazi odpovedal, preden je konec leta 2010 prejel Nobelovo nagrado. Kot pravi, ni vedel, da bo dobil Nobelovo nagrado, dokler se to ni zgodilo. Foto: EPA
Jackie Chan
Panamski dokumenti omenjajo tudi Jackieja Chana, ki je imel v lasti vsaj šest podjetij v davčnih oazah. Foto: EPA
Stanley Kubrick
Panamski dokumenti razkrivajo, da je po smrti Stanleyja Kubricka režiserjeva družina vrsto podjetij v davčnih oazah uporabljala tudi za dobičke od nekaterih njegovih filmov. Foto: EPA
Pedro Almodovar
V dokumentih panamske odvetniške družbe Mossack Fonsece je omenjen tudi španski režiser Pedro Almodovar skupaj z bratom Agustinom. Foto: Reuters

Za Modiglianijevo sliko Sedeči moški, ki se naslanja na palico se je potem, ko so jo leta 1939 odnesli nacisti, izgubila vsaka sled. Dokumenti panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca pa so pokazali, da je umetnina (vrednost dela je ocenjena na 22 milijonov evrov) v lasti vplivnega zbiratelja umetnin Davida Nahmada. Njegova družina, ki je obogatela prav s prodajo umetnin, naj bi imela v lasti približno 4.500 umetniških del, med njimi 300 Picassovih slik.


Vargas Llosa: Tega podjetja ne poznam

Imeni Maria Vargasa Llose in njegove soproge Patricie se po poročanju španskega spletnega portala El Confidencial, ki je sodeloval v projektu #PanamaPapers, pojavljata v zvezi s podjetjem Talome Services Corp s sedežem na Britanskih Deviških otokih med 1. septembrom in sredino oktobra 2010. Pisatelj pravi, da so ga te informacije presenetile in da ni vedel, da je bil na njegovo in ime njegove soproge Patricie pet tednov odprt račun v povezavi s podjetjem Talome Services Corp. Prav tako je zatrdil, da podjetja ne pozna.

Prav tako je kot absurdna zavrnil namigovanja, da se je računu v davčni oazi odpovedal, preden je konec leta 2010 prejel Nobelovo nagrado. "Nisem vedel, da bom dobil Nobelovo nagrado, dokler se to ni zgodilo."

Jackie Chan v davčnih oazah vsaj šest podjetij
V dokumentih se je pojavilo tudi ime igralca Jackieja Chana, ki je imel v lasti vsaj šest podjetij v davčnih oazah, tudi na Britanskih Deviških otokih. Britanski časnik Guardian pa poroča, da je po smrti cineasta Stanleyja Kubricka leta 1999 njegova družina lastništvo graščine v Veliki Britaniji, v kateri je režiser živel zadnja leta, prenesla na podjetji na Britanskih Deviških otokih. Dokumenti tudi razkrivajo, da so svojci po njegovi smrti vrsto podjetij v davčnih oazah uporabljali za premoženje, tudi za dobičke od nekaterih Kubrickovih filmov.

Pedro Almodovar se umaknil pred mediji, brat Augustin prevzel krivdo
Poročali smo že, da dokumenti družbe Mossack Fonsece omenjajo tudi priznanega španskega režiserja Pedra Almodovarja in njegovega brata Augustina. Po navedbah dokumentov naj bi imela leta 1991 podjetje El Deseo s sedežem na Britanskih Deviških otokih. Režiser se je po objavi dokumentov umaknil pred mediji, večji del krivde pa je prevzel brat, ki je v produkcijskem podjetju naveden kot partner. V sporočilu za javnost je zapisal, da je bilo podjetje ustanovljeno "pred načrtovanim širjenjem njunega podjetja v tujino", a dodal, da "so ga pustili umreti" in da ni bilo aktivno, ker "ni ustrezalo njunemu načinu delovanja".

Priznal je, da je bil pristojen za vse, kar ima opravka s poslovnimi platmi podjetja, brat Pedro pa za ustvarjalni vidik. "Globoko obžalujem škodo za javno podobo mojega brata; vsa krivda leži na meni in na moji neizkušenosti v prvih letih najinega sodelovanja."