Poleg velikopotezne prenove Praškega gradu je Jože Plečnik Pragi podaril še monumentalno cerkev Srca Jezusovega na praških Vinohradih. Foto:
Poleg velikopotezne prenove Praškega gradu je Jože Plečnik Pragi podaril še monumentalno cerkev Srca Jezusovega na praških Vinohradih. Foto:
Češkoslovaški predsednik Tomáš G. Masaryk je Plečnika imenoval za glavnega arhitekta prenove Praškega gradu na Hradčanih in steklo je obdobje, v katerem je Plečnik hkrati poučeval v Ljubljani ter načrtoval obsežne arhitekturne podvige v Ljubljani in v Pragi. Foto: http://srdcepane.cz/

Na prireditvi sta nastopila pianist in organist Dalibor Miklavčič ter sopranistka Barbara Štunf. V prvem delu koncerta so obiskovalci lahko prisluhnili orgelski glasbi avtorjev, kot so Ramovš, Gallus in Widor, ter vokalni izvedbi dveh Händlovih del. V drugem delu koncerta pa so se lahko seznanili s pedalnim klavirjem - glasbilom, ki ga je danes mogoče slišati redkeje. Miklavčič je izvedel več skladb, ki jih je prav za to glasbilo napisal Schumann, sopranistka pa je izvedla še deli Dvořaka in Försterja, so sporočili s slovenskega veleposlaništva na Češkem.

Prireditev sta pripravila slovensko veleposlaništvo na Češkem in organizacija Musica Classica Libera, ki v ciklu Ambassadors' Concert Series že več let organizira koncerte klasične glasbe.

Državi sodelujeta za vpis na Unescov seznam
Koncert je bil eden v nizu dogodkov, s katerimi je Župnija Srca Jezusovega z mestno občino Praga 3 zaznamovala obletnico Plečnikove cerkve. V okviru jubileja so odprli razstavo, izvedli več koncertov, pripravili predavanje Damjana Prelovška o Plečnikovi sakralni arhitekturi ter slovesno mašo, ki jo je 8. maja, na dan 80. obletnice posvetitve cerkve, daroval upokojeni praški nadškof in kardinal Miloslav Vlk. Zbrane je nagovorila tudi slovenska veleposlanica na Češkem Smiljana Knez, ki se je med drugim zahvalila za prizadevanja, ki jih Češka s Slovenijo izvaja v okviru načrta za uvrstitev Plečnikovega ustvarjalnega opusa na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

"Plečnikovo leto" na Češkem
Tudi sicer na Češkem letošnje leto poteka v znamenju Jožefa Plečnika. Na pobudo slovenskega veleposlaništva bo 80. obletnico Plečnikove cerkve v Pragi počastila tudi razstava o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki bo od konca junija na ogled v Olomucu. Na Praškem gradu pa bodo junija odprli prenovljene Plečnikove vrtove.