Pod peticijo za ohranitev neodvisnega Radia Študent se je podpisalo več kot 8.400 ljudi. Foto: MMC RTV SLO / Alenka Klun
Pod peticijo za ohranitev neodvisnega Radia Študent se je podpisalo več kot 8.400 ljudi. Foto: MMC RTV SLO / Alenka Klun
Protestniki se pomikajo proti Filozofski fakulteti. Foto: MMC RTV SLO / Alenka Klun
Bojan Anđelković
RŠ na letni ravni danes izobrazi kakšnih 40 ljudi, ki potem postanejo priznani novinarji, kulturni in glasbeni kritiki ... Skratka, RŠ se seveda spreminja tako, kot se spreminja družba, vendar je njegova funkcija obveščanja in ozaveščanja družbe ter praktičnega usposabljanja še danes nujna, enako kot takrat, je v MMC-jevi klepetalnici med drugim dejal odgovorni urednik Bojan Anđelković. Foto: MMC RTV SLO

Shod se je začel ob 16.00 pred menzo študentskega naselja in se ob 17.00 nadaljeval proti mestnemu središču in Filozofski fakulteti. Protestni shod, ki ga spremlja tovornjak z ozvočenjem, se bo ob 18.00 ustavil na Kongresnem trgu, kjer bo program potekal do 20.00, zatem pa bo pred lokalom Bikofe večer sklenil glasbeni program. Na oder bodo med drugim stopili Klemen Klemen, Ana Pupedan, ŽPZ Kombinat, Wanda & Nova deViator, Žižka Hlače, Ne se bat, Irena Tomažin, Jani Kovačič, Borka, Bakto, DJ Ahmaad/A Skitzo (BiH) in dr. Horowitz z Risanko RŠ. Program bo potekal do 22.00, do takrat pa se bo odvijala tudi donacijska akcija ReŠi RŠ.

S shodom želijo na Radiu Študent javnost opozoriti na težave, ki jih imajo, obenem pa poudariti informacijsko, izobraževalno in kulturno vlogo, ki jo že 45. leto opravlja radio. Prepričani so, da vprašanje obstoja Radia Študent ni le vprašanje preživetja nekega radia, ampak vprašanje ohranitve tako neodvisnih medijev in neodvisne kulture kot tudi zgodovinskih dosežkov neodvisnega in samoniklega študentskega organiziranja v njegovi najbolj pozitivni obliki. Gre za civilizacijsko vprašanje, dodajajo, za vprašanje ohranitve od kapitala in politike neodvisne kulture in družbe.
Na začetku tedna so v prostorih radia pripravili tudi simpozij o vlogi Radia Študent v slovenski družbi od njegovih začetkov do danes. Trenutni in nekdanji sodelavci so spregovorili o kulturnem, izobraževalnem in raziskovalnem pomenu radia v vseh letih delovanja.
Po besedah odgovornega urednika Bojana Andželkovića so želeli s simpozijem v času, ko se pod vprašaj postavlja obstoj radia, izpostaviti njegov velik pomen. Radio Študent je nastal kot prvi neodvisni medij še v času nekdanje Jugoslavije, poleg tega je bil tudi prvi študentski radio v Evropi, pravi njegov odgovorni urednik. Ponuja raznovrstni program, dodaja, poleg tega pa na leto izobrazijo tudi do 40 ljudi, ki se nato zaposlijo v drugih medijih.
Znižanje prihodkov ogroža obstoj radia
Kot že nekaj časa opozarjajo na radiu, je zaradi znižanja prihodkov iz študentskega dela in posledičnega drastičnega znižanja osnovnih sredstev aktualnega ustanovitelja radia Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani vprašljiv obstoj radia. O tem se bodo konec meseca pogovarjali tudi z Mestno občino Ljubljana, na Univerzo v Ljubljani pa so že poslali poziv, naj univerza vstopi v soustanoviteljstvo.

Javni shod za Radio Študent
Javni shod za Radio Študent