Gre za najpomembnejšo arheološko najdbo v vzhodni Španiji v več letih. Foto: Mestna hiša Vilafranca
Gre za najpomembnejšo arheološko najdbo v vzhodni Španiji v več letih. Foto: Mestna hiša Vilafranca
Razbrati se da silhueto lokostrelca. Foto: Mestna hiša Vilafranca
Vandali so letos na jugu Španije med poskusom kraje nepopravljivo poškodovali zoomorfno silhueto človeka. Foto: YouTube

Pod plastjo prahu in umazanije se je skrivala serija desetih figur, med njimi podobe bikov, dveh lokostrelcev in koze. Freske so bile sicer menda izpostavljene neugodnim vremenskim razmeram, a pigmenti kljub temu niso preveč zbledeli. Natančne lokacije jame lokalne oblasti iz strahu pred vandali za zdaj še nočejo razkriti.

Česa podobnega v Sredozemlju še nismo našli
Na arheološko najdišče sta naletela Inés Domingo Sanz (profesorice Univerze v Barceloni) in Dídac Román (z Univerze v Toulousu) med deli v okviru nekega drugega arheološkega izkopavanja pod vladnim okriljem. Sanzova pravi, da so "nekateri detajli na slikarijah povsem unikatni" ter da česa podobnega v mediteranski regiji še niso našli. Ekipa menda že pripravlja posebno arheološko publikacijo, ki bo podrobneje predstavila novo najdbo.

Žal potreben varnostni ukrep
Jamo so v resnici našli že novembra lani, a bo njena natančna lokacija javnosti razkrita šele, ko bodo vpeljali vse potrebne varnostne ukrepe. Aprila letos se je namreč zgodil neljub precedens: vandali so v provinci Jaén na jugu države aprila uničili 5000 let staro poslikavo na skalah. Poskušali so jo spraviti s stene in jo ukrasti, pa so jo pri tem nepopravljivo uničili.

Ob španski mediteranski obali je več sto arheoloških najdišč, kjer so odkrili jamske slikarije; Unesco poroča, da je to največja tovrstna skupina najdišč na svetu. "Veliko teh jam je na zapuščenih krajih in bi potrebovale večji nadzor," je za časopis El Local povedal speleolog José Antonio Berrocal. "Čeprav zakon te kraje v teoriji ščiti, pa je politična volja za doslednost prešibka," dodaja. "Seveda ne moremo postaviti policista v vsako jamo, potrebovali pa bi sistem stalnega nadzora in periodičnih obiskov patrulj. V nekaterih primerih lahko slikarije zaščitimo samo tako, da jih popolnoma zapremo za javnost."